Iskustvo

Srpski konobar o sezoni u Hrvatskoj: Plaća bogovska, napojnice ogromne, a gazda je potjerao idiota koji mi je puštao Thompsona

Portal Novi list

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

Plaća mu je iznosila 1.400 eura, a dnevno je dobivao oko 320 kuna u napojnicamaKonobar iz Srbije opisao je na Redditu svoje iskustvo rada u ljetnoj sezoni na hrvatskoj obali. Bio je zaposlen u većem restoranu na jednom hrvatskom otoku, a ističe da je korektno prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca.


Thompson i ZDS


Nikakvih problema zato što je Srbin nije imao ističe.


“Samo je jedan idiot od konobara puštao Thompsonove pjesme i uzvikivao ‘Za dom spremni’, ali je idućeg tjedna poslan kući”, opisao je svoje iskustvo na društvenoj mreži.


“Ne da zvuči pakleno, nego jest”
Prethodno iskustvo konobarenja mu je poprilično skromno, stoga je, opisuje, na početku bio pod ogromnim pritiskom.


“Ne samo da zvuči pakleno, nego tako i jest. Restoran objektivno jest ozbiljan i u odnosu na većinu njih na otoku djelovalo mi je kao da će to biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva mjeseca nikakvog iskustva u nekom malom baru u Beogradu.


Po restoranima je masovno nedostajalo radnika, od kuhara i pomoćnika u kuhinji do šankera i konobara, a vjerujem da sam samo zbog toga i primljen. Na početku nitko nije htio sa mnom posebno raditi, bio sam prepušten sebi i pravio sam kardinalne greške koje sam kasnije ispravio”, opisao je uvjete rada.


Za doručak meso i krumpir


Smještaj mu je, kaže, bio solidan, cimeri “i ne tako solidni”, a hrana – jestiva.


“Smještaj je bio korektan. Imali smo perilicu i sušilicu rublja, internet koji je doduše bio nestabilan, a hrana je bila sumnjive kvalitete. Za doručak smo svaki mogući dan imali krumpir i meso u različitim oblicima, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan.


“Kolege su bili dosta iskvareni”


Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpjeti. Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamjerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat.


Poslodavci su previše slatkorječivi, nisu željeli raditi sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege su bili dosta iskvareni nažalost”, opisuje ovaj konobar iz Srbije.


Plaća mu je iznosila 1.400 eura, a dnevno je dobivao oko 320 kuna u napojnicama. Imao je jedan slobodan dan u mjesecu, a svaki dan radio od 11 do 12 sati.