Fetalna kirurgija

Spasili živote beba blizanaca: “Bilo je kritično, a onda su mi rekli za liječnicu iz Hrvatske”

Portal Novi list

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV

Tijekom blizanačke trudnoće Kristininim bebama otkriven je rijedak sindrom. Pomogla joj je liječnica koju u svom pismu hvali i Mirela Čavajda.Mirela Čavajda u svom potresnom pismu javnosti o teškom, bezizlaznom zdravstvenom zdravstvenom stanju bebe, koju nosi u šestom mjesecu trudnoće, posebno je istaknula doktoricu Tenu Kovačević.


Nju i kolege opisala je kao čarobnjake. Riječ je o liječnicima fetalne kirurgije koji operiraju bebe s teškim bolestima, dok su još u trbuhu.


Nažalost, ni oni nisu svemogući. Doktorica Kovačević Mireli Čavajdi je nakon pregleda morali pojasniti da tumor njezina djeteta ne bi mogli operirati.


Blizanci s rijetkim sindromom
No, Nova TV razgovarala je s majci blizanaca iz Splita, u čijoj je nevjerojatnoj priči pomogla upravo doktorica Kovačević.


Blizanačka trudnoća kod Kristine je išla po planu sve 23. tjedna.


“Kad su se okupili svi ginekolozi rodilišta ustanovili su da se radi o sindromu međublizanačke transfuzije u kojem dolazi do miješanja krvi između dva blizanca koji su spojeni na isti krvotok, u posteljici.


To je rijetki sindrom koji pogađa jednojajčane trudnoće i za to u Hrvatskoj nema pomoći”, ispričala je.


Operaciju rade stručnjaci u tek nekoliko europskih bolnica jer riječ je o fetalnoj kirurgiji, operaciji bebe dok je u majčinom trbuhu.


“To se rješava laserskom operacijom. Sondom se ulazi u unutrašnjost maternice i laserski se odvajaju te krvne žile koje su povezane”, pojašnjava Kristina.


“Imala sam svega nekoliko dana…”


U Austriji, Belgiji i Njemačkoj se rade takve operacije za koje i HZZO ima potpisane ugovore. No Kristina je na operaciju trebala hitno pa je stvar preuzela u svoje ruke.


“Doktorica u splitskom rodilištu mi je rekla da ako postoji mogućnost, odem u London da tamo mogu dobiti najbolju skrb.


Tako sam i napravila. Istraživala sam dosta o tome, znala sam da će mi ako odmah nešto ne poduzmem, djeca u nekoliko dana umrijeti“, dodaje.


Poslala je mail klinici profesora Kyprosa Nikolajdasa, svjetskog stručnjaka fetalne medicine.


“Odgovor sam dobila možda kroz jedan sat, jako brzo. Rekla sam da ću poslati nalaze na engleskom, no rekli su mi da ne moram, da imaju doktora iz Hrvatske”, kazala je Kristina.


Doktorica iz Hrvatske


A ta je doktorica bila upravo Zagrepčanka Tena Kovačević.


“Rekla je da dođem što prije jer je stanje ozbiljno. Već sutradan smo bili u avionu za London, pregled je bio u 12 sati.


Profesor je vidio da je stanje ozbiljno i pripremio se za operaciju. Za jedan sat sam operirana, a zahvat je trajao otprilike pola sata”, dodala je.


Od splitske dijagnoze do londonske operacije prošlo je tjedan dana. Od poslanog maila do operacije 24 sata. A od zahvata do nešto ranije, ali zdravo rođenih beba prošla su tri mjeseca.


U čemu HZZO može pomoći?


Kristina je sama platila troškove, ali takve zahvate plaća i HZZO. Do sada je realizirano 14 zahvata fetalne kirurgije.


“HZZO je dosada za navedena liječenja platio 41.395 eura, te 47.608 švicarskih franaka.


Najčešće dijagnoze su poremećaji vezani uz blizanačku trudnoću (najčešće sindrom međublizanačke transfuzije), spina bifida i kritična intrauterina aortna stenoza s posljedicom dekompenzacije srca ploda”, kažu u HZZO-u za Novu TV.