Mala Gorica

Nedaleko potresom uništene Petrinje stoji prazno naselje za više od 1.000 ljudi, ne koristi se

Portal Novi list

Naselje Mala Gorica 2018. godine / Foto Nikola Cutuk/PIXSELL

Naselje Mala Gorica 2018. godine / Foto Nikola Cutuk/PIXSELL

Od listopada 1995. godine u naselju je živjelo sveukupno oko 10.000 prognanika i izbjeglica. Zadnji prognanici izašli su iz naselja 2015. godineŠest kilometara od Petrinje smješteno je prognaničko naselje Mala Gorica. Izgrađeno je donacijom japanske vlade 1995. godine.


Danas stoji prazno, dobrim dijelom je devastirano, no bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić drži da bi se već u roku od mjesec dana moglo staviti u funkciju za stanovnike tog područja pogođenog katastrofalnim potresima.


Izgradnja prograničkog naselja Mala Gorica u blizini Petrinje bio je najveći projekt potpore Vlade Japana za poslijeratne obnove u Hrvatskoj.
U vrijeme Domovinskog rata devedesetih godina, a sukladno politici Vlade Japana naspram zemalja bivše Jugoslavije i temeljem zahtjeva UNHCR-a, japanska Vlada osigurala je 7 milijuna USD za izgradnju naselja za prognanike iz Hrvatske i izbjeglice iz susjednih zemalja koje su u to vrijeme preplavile Hrvatsku, stoji na web stranici Veleposlanstva Japana u Hrvatskoj.


Naselje se trebalo sastojati od 80 zgrada u kojima bi bilo smješteno 160 kućanstava. U listopadu 1995. godine prve obitelji počinju useljavati u dovršene objekte.


Izgradnja cjelokupnog naselja uspješno je dovršena u studenom kada u naselje stižu i prognanici iz istočne Slavonije te izbjeglice iz Bosne. Sveukupno je uselilo preko 1.000 osoba.


Od listopada 1995. godine u naselju je živjelo sveukupno oko 10.000 prognanika i izbjeglica. Zadnji prognanici izašli su iz naselja 2015. godine.Ranko Ostojić danas je objavio snimku iz ovog prognaničkog naselja. Malu Goricu predlaže Vladi kao jedno od rješenja za zbrinjavanje stanovnika ovog područja.


“Ovo sam snimio neki dan kada sam bio po terenu na potresom pogođenom području. To je prognaničko naselje Mala Gorica, 6 km od Petrinje, koje je IFRC sagradio 1996 g.


Ne kažem da se ljude može useliti odmah, devastirano je, ali smatram da se u roku mjesec može urediti cijelo naselje jer ima kompletnu infrastrukturu. Zajedno s bolnicom i kuhinjom.


A ljudima je blizu njihovih razrušenih domova i blaga da ih mogu svakodnevno obilaziti”, poručio je Ostojić.


Potpredsjednik Vlade Boris Milošević potvrdio je ranije danas da za smještaj za stradale u potresu razmatraju i ovu opciju.