Vinko Grgić

SDP-ovac osumnjičen u aferi Janaf otišao iz stranke, zadržao saborsku fotelju

Tihana Tomičić

Foto Screenshot YouTube

Foto Screenshot YouTube

Ovaj sad već bivši SDP-ovac je osumnjičen da je kao gradonačelnik Nove Gradiške primio mito kako bi zauzvrat osigurao posao prvoosumnjičenom u aferi JanafJedan od osumnjičenika u aferi Janaf, SDP-ov saborski zastupnik Vinko Grgić, napustio je SDP s jučerašnjim danom, ali to ne znači i da se odrekao mandata u parlamentu: zadržat će mjesto zastupnika.


Nakon što je krajem listopada Grgić izašao iz pritvora u Remetincu, gdje je završio zbog sumnji u namještanje poslova s tvrtkom Elektrocentar, Grgić je podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Nove Gradiške, no mandat u Saboru neće vratiti SDP-u.


Kako je objašnjeno u SDP-u, potez istupanja iz stranke Grgić je povukao u dogovoru s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom, kako ne bi štetio svojoj stranci zbog pravosudnog procesa koji se protiv njega vodi. Završi li se taj proces njemu u korist, plan mu je ponovno se vratiti u SDP, a dotad će biti nezavisni zastupnik.
– Kolega je izašao iz zatvora, razgovarali smo i upoznao sam ga sa stavom da je naša stopa tolerancije na kriminal nulta, i on je to prihvatio, te je zbog toga istupio iz stranke. No, i vi i ja znamo da je mandat vezan uz osobu, ne pripada stranci nego osobi, i ne mogu utjecati može li izaći iz Sabora.


Da li bih bio sretniji da Grgić brani svoj status bez da je zastupnik u Saboru – bih, ali to je odluka koju ja ne mogu donijeti. Istupio je da ne bi bio uteg stranci i nadam se da će u kaznenom postupku dokazati nevinost, rekao je Grbin.


Uoči sinoćnje sjednice Predsjedništva SDP-a Grbin je komentirao i slučaj Požega, rekavši kako je šef HDZ-a Andrej Plenković “morao znati” za spornu snimku. “Očito mu radari rade selektivno, a neke stvari i ignorira, sve dok ne postanu javno objavljene. Čisto sumnjam da za tu snimku već u proljeće nije znao”, rekao je Grbin.


Kritizirao je Plenkovića i zbog objave podataka o tvrtkama koje su 90-ih radile na obnovi Banije: “Skandalozno je da se ti podaci objave onog trena kad to pomalo pompozno odluči premijer. Postoji Zakon o pravu na pristup informacijama, i to nije posao predsjednika Vlade”, rekao je Grbin.


Pozdravlja, kako kaže, odluku Vlade da krene u izmjene Zakon o obnovi od potresa, koji će se proširiti na Baniju, ali sporan mu je dualizam Fonda za obnovu i Središnjeg ureda, jer se boji da bi građani mogli doživjeti prekomjerno birokratiziranje. Također, nisu određeni ni rokovi, što je loše.


Komentirajući izjave predsjednika Zorana Milanovića da daljnjih istraga oko obnove 90-ih ne bi trebalo biti, Grbin je rekao kako je Milanović jučer obišao devet srušenih objekata, a svi su oni prije 20 godina bili obnavljeni: “Upravo je to dokaz koliko je istraga potrebna”, zaključio je.


Predsjedništvo SDP-a raspravlja o pripremama za lokalne izbore – što se tiče Grada Zagreba, Grbin žali da nije došlo do dogovora s platformom Možemo, ali nastavlja razgovore s drugim partnerima sa centra i ljevice, a što se tiče Vukovara, poručuje kako po njegovu mišljenju Željko Sabo ne bi trebao biti kandidat za gradonačelnika.


“Taj moj stav je poznat, zbog postupaka koji su još u tijeku protiv kolege Sabe”, rekao je šef SDP-a.


Vukovarski slučaj


Vrh stranke sugerirat će vodstvu vukovarskog SDP-a da odustane od kandidature Željka Sabe i izađe s nekim drugim prijedlogom, a ako se to ne usvoji, tada će Ibler vjerojatno poduzeti neke mjere i sankcije prema lokalnoj organizaciji u tom gradu.


Također, Predsjedništvo je donijelo i odluku o raspuštanju organizacije u Općini Vinodolskoj, te tijela stranke u Fužinama, zbog neaktivnosti, što znači da će se ondje ponovno krenuti od nule.