Bivši šef HDZ-a

Ivo Sanader: Ponosan sam na svoj rad u službi Hrvatske

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

I dalje ću se boriti za ugled sebe i svoje obitelji, poručuje bivši premijer i šef HDZ-a Ivo SanaderBivši premijer i nekadašnji predsjednik HDZ-a Ivo Sanader objavio je u petak otvoreno pismo u kojem ponavlja da je žrtva politički montiranih suđenja bez materijalnih dokaza, a metaforom bezakonja nazvao je ”pokušaj plasiranja priče o ‘onom’ i ‘ovom’ HDZ-u”.


”Izjave poput ‘ja nemam ništa s tim, to je bilo prije mene!’ su podmetnuta kukavičja jaja. To nije ništa drugo nego priznavanje nepostojeće krivice, i moje i HDZ-a, jer je HDZ jedan isti i prekjučer i jučer i danas i biti će sutra”, istaknuo je Sanader koji izdržava šestogodišnju kaznu zbog korupcije iz vremena kada je bio na čelu vlade i stranke.


U pismu iz zatvora kaže da pokušaj plasiranja priče o ‘onom’ i ‘ovom’ HDZ-u ”nije ništa drugo nego metafora bezakonja, to jest politike, koja daleko od očiju javnosti, iza kulisa, upravlja ovim apsurdnim kaznenim progonom”.
Bivši premijer je dodao da se u ”montiranim procesima s konstruiranim optužbama” sudovima diktira i visina kazne. Pritom je napomenuo da o tome svjedoči i odluka Vrhovnog suda da mu se doda još godina i pol kazne zatvora u slučaju Planinska.


”Jer su četiri i pol godine zatvorske kazne bile premalo za djelo za koje nisu našli niti jedan dokaz osim lažnog iskaza ucijenjenog suoptuženika. To je istodobno i opasno institucionaliziranje nedemokratskih praksi, preuzetih iz alatnice bivšeg režima i njegova totalitarnog aparata”, istaknuo je.


Sanader je zaključio kako vrhu aktualne izvršne vlasti odgovara da bude u zatvoru te je poručio da je na svoj rad u službi Hrvatske ponosan, kao i da će se i dalje boriti za ugled sebe i svoje obitelji.


Poduže pismo, koje je objavio preko svojih odvjetnika, Sanader je, kako navodi, napisao nakon nedavnih presuda u slučajevima Ina-MOL i odbijanja ustavne tužbe u slučaju ”Planinska”, na što je ”više političara zlurado i diletantski reagiralo koristeći ih u dnevnopolitičke svrhe, ne bi li se bolje pozicionirali”.


U ponovljenom suđenju u aferi Fimi media, koja je postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj, bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u studenome je nepravomoćno osuđen na povrat 16 milijuna kuna i osam godina zatvora, godinu manje nego na prvom suđenju sedam godina ranije.


Za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki nepravomoćno je osuđen i HDZ.


Mjesec dana od nove nepravomoćne presude za Fimi mediju, Ustavni sud je sredinom prosinca odbio Sanaderovu tužbu u aferi Planinska zbog koje izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu, a tom odlukom najvišeg suda iscrpljena su sva pravna sredstva kojima presudu može osporavati pred nacionalnim sudovima.


Presudu u slučaju Planinska, u kojoj je Sanader osuđen za primanje 17,5 milijuna kuna provizije nakon što je država za njegova premijerskog mandata otkupila zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića, zagrebački Županijski sud donio je 2017. a Vrhovni sud potvrdio u travnju 2019.


No, državno odvjetništvo je u studenome otkrilo da unatoč pravomoćnoj presudi Sanaderu još nije ovršeno 17,5 milijuna kuna jer mu je sva imovina, osim mirovine, blokirana u slučaju Fimi media koju nakon žalbi čeka pravorijek Vrhovnog suda.


Sanader u 2021. čeka i odluku Vrhovnog suda zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine za što je osuđen na šest godina. Postane li ta presuda pravomoćna Sanader će državi trebati vratiti još pet milijuna eura.