Inicijativa za opoziv

Saborska oporba jednoglasno: Beroš mora otići; Bačić: Stojimo uz njega

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Vjerojatno ima malu crnu knjižicu u kojoj piše grijehe svakome, no trebamo li o Berošu uopće pričati, on je ionako otpisan, kazao je SDP-ovacSaborska oporba jednoglasno se u srijedu složila da ministar zdravstava Vili Beroš mora otići, podržavši inicijativu SDP-a za pokretanjem njegova opoziva.


„Unutar oporbe postoji potpuni konsenzus da ministar zdravstva Vili Beroš mora otići”, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Peđa Grbin nakon sastanka opozicije u Saboru.


Grbin: Pružamo priliku Berošu da sam podnese ostavku


Opoziv će oporba pokrenuti uskoro kako bi dala vremena Berošu da razmisli što sve događalo u zdravstvom sustavu i pruži mu priliku da sam podnese ostavku, kaže Grbin.
Odbacio je tvrdnju da je pokretanje opoziva SDP-ova predizborna aktivnost poručujući da je riječ o brzi za život i zdravlje hrvatskih građana .


„Čovjek koji je dopustio da se bolnicama ne isporučuju lijekovi, a dug u zdravstvu eskalira, i koji se povezuje s brojnim malverzacijama u javnoj nabavi u bolničkom sustavu naprosto ne može biti ministar zdravstva”, istaknuo je Grbin.


Dok ljudi umiru i imaju problema s liječenjem jer nema lijekova, netko iz zdravstvenog sustav krade i pljačka, dodao je .


Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da ubuduće dobro razmisli koji su mu kriteriji prilikom kadroviranja.


Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka izjavila je da podržavaju inicijativu za opoziv Beroša, ali bi odgovornost trebao podnijeti i Plenković, koji je u konačnici odgovoran za cjelokupno stanje u zdravstvu.


„Jasno je da će premijer zdušno braniti svog ministra i onda nakon mjesec ili dva, kada mu bude politički oportuno, tražiti od njega ostavku. To je modus operandi premijera, on troši ljude i odbacuje ih na kraju kao stare krpe jer svoje loše odluke pokriva njima”, kaže Benčić.


Benčić: Oporba će pripremiti stručnu analizu


Najavila je da će za pokretanje opoziva oporba pripremiti stručnu analizu o dostupnosti terapija, lijekova, upravljanju sustavom i aplikaciji Cijepise.


„To je krađa, kada iz zdravstvenog sustava na taj način trošite novce u vrijeme najveće krize, to je ravno ratnom profiterstvu”, ocijenila je Benčić.


I ona je odbacila optužbe da je pokušaj opoziva predizborni potez. „Ako im ne odgovara tajming, nisu trebali krasti pred lokalne izbore”, ustvrdila je.


Nije samo Beroš problem, on svakako ne ulijeva povjerenje, nego općenito nespremnost Vlade da pokrene bilo koju reformu, izjavio je Stephen Nikola Bartulica (DP).


„Mi otvaramo važne teme, a na premijeru je da povuče ozbiljne poteze. Umjesto državnika koji bi trebao donijeti hrabre odluke imamo ‘spin doktora’ u Banskim dvorima koji na dnevnoj bazi prodaje jeftine spinove javnosti”, ustvrdio je Bartulica.


Drži da model upravljanja zdravstvom nije dobar te da treba promijeniti praksu, uvesti zdravstveni menadžment i početi hitno provoditi ozbiljne reforme.


Hrelja: HSU podržava opoziv Beroša


„Ako je HDZ imao računicu i korist od covid krize na prošlim izborima, mislim da se to ovaj put vraća kao bumerang”, ocijenio je Bartulica.


Silvano Hrelja (HSU) poručio je kako je njegova zadaća da pomaže ljudima, prvenstveno umirovljenicima, te da podržava opoziv Beroša, odbacivši špekulacije o pridruživanju HSU-a vladajućoj većini.


„Postoji način projektne suradnje, ali nema nikakve koalicijske suradnje. Moja je procjena da smo mi preskupi za Vladu”, rekao je Hrelja.


Bačić: Vladajuća većina stoji iza Beroša


Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u srijedu da će vladajuća većina podržati ministra zdravstva Vilija Beroša ako oporba podnese zahtjev za njegovim opozivom, a inicijativa bi u Saboru mogla biti raspravljena do kraja procesa lokalnih izbora.


“Ovako apstraktno bez ikakvog dokumenta koji bi bio pred nama nismo ulazili u pojedinačne pritužbe na rad Beroša. U svakom slučaju mi na razini vladajuće koalicije čvrsto stojimo iza ove Vlade i njezinih ministara”, rekao je Bačić nakon sastanka parlamentarne većine na kojemu su, kako je izvijestio, dali punu podršku svim aktivnostima Vlade i iskazali zadovoljstvo intenzitetom dolaska cjepiva u Hrvatsku.


Dodao je da su tijekom rasprave s jedne strane dali Berošu podršku da nastavi s aktivnostima da se na visokoj razini uspostavi provedba cijepljenja u Hrvatskoj, dok će s druge strane pričekati i vidjeti taj prijedlog o odgovornosti ministra ako ga oporba pripremi.


Upitan hoće li rasprava o opozivu biti prije lokalnih izbora ako oporba službeno podnese prijedlog, odgovorio je kako na hipotetsko pitanje ne može odgovoriti i da je poslovnik Hrvatskoga Sabora jasan.


U roku od osam dana Vlada mora odgovoriti na prijedlog o opozivu, a Sabor ga mora raspraviti u roku od 30 dana temeljem poslovnika, što znači, navodi Bačić, ako oporba podnese prijedlog ovih dana, onda ga moraju raspraviti do kraja procesa izbora.


Na pitanje hoće li vladajući poslati poruku da se boje rasprave ako odgode raspravu nakon izbora, Bačić je poručio da su sve dosadašnje inicijative o pokretanju odgovornosti pojedinih ministara za oporbu završile neslavno.


“Tako će biti ako se podnese zahtjev i za smjenu ministra Beroša. Do kraja procesa lokalnih izbora, ako oporba podnese taj zahtjev, epilog će biti sljedeći – da će možda prikupiti 30 do 40 glasova ‘za’, a vladajuća većina će i tom prilikom iskazati svoje jedinstvo u potpori Vladi i ministrima”, istaknuo je.


Službenih razgovora o potpori Hrelje nije bilo


Na komentar da se Silvano Hrelja (HSU) spominje kao potencijalni novi član vladajuće koalicije umjesto Natalije Martinčević (Reformisti), Bačić je rekao da s time nije upoznat.


“U vladajućoj većini nismo razgovarali s Hreljom. S Hrvatskom strankom umirovljenika u nekoliko županija surađujemo, ali službenih razgovora o potpori Hrelje vladajućoj većini nije bilo, prema tome nije mi poznato odakle je taj navod dospio u javnost”, rekao je.


Dodao je kako je i u prošlom sazivu Sabora bilo nekakvih razgovora i podrške od Hrelje, ali da ni tada, kao ni sada, nije bio dio vladajuće većine.


“Vladajuća većina je jasna, poznata, čvrsta, sigurna i stabilna. Ima 76 ruku u saboru i takva će biti do daljnjega”, poručio je Bačić.


Upitan je li SDSS dao kakav prigovor vezano za sutrašnje obilježavanje proboja iz logora u Jasenovcu, rekao je kako nikakve primjedbe nisu date te kako je sutrašnji protokol proizašao iz epidemioloških mjera.


“Mislim da je jasan i naš stav da u ovom trenutku nema potrebe glumatati nekakvo zajedništvo kojega očito nema kada je u pitanju kvalitetna suradnja. Prema tome, mislim da je vrlo jasno jučer iskomunicirano kako će sutra i Vlada i Sabor dati počast žrtvama Jasenovca”, naveo je Bačić.


Superjunak Beroš postaje Milogled Blaf


Dio saborske opozicije u srijedu je apostrofirao probleme u hrvatskom zdravstvu, nezavisni Milan Vrkljan za to proziva i HDZ i SDP, no Siniša Hajdaš Dončić (SDP) prst upire samo u HDZ te procjenjuje da je ministar zdravstva Vili Beroš “otpisan”.


“HDZ upravlja Hrvatskom 23 godine”, rekao je SDP-ov zastupnik u slobodnoj saborskoj raspravi, žestoko prozivajući vladajuću stranku i zdravstveni sustav.


Od covida je umrlo više od 6500 ljudi, dnevno ih umire 50-ak, a umjesto da radi svoj posao zdravstveni sustav namješta natječaj informatičkim tvrtkama, rekao je Hajdaš Dončić, posebno ističući slučaj u kojem je posao na projektu eBolnice dobila tvrtka koja se, uz ostalo, bavi i cvjećarstvom.


Sukob interesa, kriminal, korupcija, konstatirao je zastupnik koji premijera Plenkovića označava “mozgom svih HDZ-ovih operacija”.


“Vjerojatno ima malu crnu knjižicu u kojoj piše grijehe svakome, no trebamo li o Berošu uopće pričati, on je ionako otpisan“, kazao je SDP-ovac koji kaže da bi se ‘alanfordovski’ ministra zdravstva moglo nazvati “Superhik ili Milogled Blaf”.


“Ministar Beroš, nekad prikazivan kao superjunak, ipak postaje Milogled Blaf i dio koruptivne hobotnice koja svoje pipke pruža gdje god se ukaže prilika, pa i u covid krizi i ljudskim životima”, utvrdio je Hajdaš Dončić.


Vrkljan je istaknuo da je hrvatsko zdravstvo danas dužno 15 milijardi kuna, a kao najtragičnije drži da je u zadnjih deset mjeseci dug porastao s 10 na 15 milijardi kuna, što je pet Peljeških mostova.


HDZ i SDP vodili su zdravstvenu politiku zadnjih 20 godina, kaže zastupnik i navodi kako je HDZ doveo do duga od 15 milijardi.


Vrkljan je kazao i da se rasprave o rashodima u sustavu zdravstva izbjegavaju jer to dovodi do rasprave o kadroviranju u tom sustavu, a što smatra ključnim problemom. Oko 80 posto duga nastaje kao posljedica neorganiziranog rada u pet-šest velikih KBC-ova, rekao je.


Dalija Orešković (Centar) navela je kako sve o čemu se sada govori u medijima nije problem disfunkcionalnog zdravstva, nego prvenstveno disfunkcionalnog pravosuđa i države koja nije ustrojila funkcionalna tijela koja bi mogla afere pravovremeno i brzo istražiti, utvrditi odgovornost te izreći sankciju.


Epiloge afera prethodnih ministara još nismo vidjeli, što je sa istraživanjem korupcije u poslijeratnoj obnovi na Banovini, o tome se više ništa ne čuje, navela je i predložila da se u Zagrebu podigne spomenik potkopanom povjerenju hrvatskom pravosuđu.


Na ploči bi bio citat iz presude braći Mamić koji su iskoristila dvostruko državljanstvo za dvostruki bijeg, kazala je Orešković.


Ivan Ćelić (HDZ) istaknuo je kako Vlada od početka pandemije čini sve kako bi zdravstvena sigurnost građana bila na prvom mjestu.


Vlada je do 31. lipnja osigurala 3,1 milijun doza cjepiva, stvorene su pretpostavke da se do 30. lipnja procijepi između 50 i 55 posto osoba starijih od 18 godina, kazao je zastupnik i poručio – Misli na druge, cijepi se!


Unatoč nuspojavama cjepiva su najveći domet učinka medicine


Unatoč rijetkim nuspojavama cjepiva su, bez presedana, najveći domet učinka medicine na ljudsko zdravlje kojim su spašene stotine milijuni života, istaknuo je Ćelić.


Poručio je i kako se o svemu, pa i cijepljenju, može i treba raspravljati, no kako nisu nevažni mjesto i vrijeme, akteri. Rasprave trebaju biti stručne i argumentirane, a za rezultate cijepljenja treba određeno vrijeme, rekao je.


Marin Lerotić (IDS) upozorio je kako je covid krizom jako pogođena event industrija koja zapošljava 17 tisuća ljudi i donosi proračunu 22 milijarde kuna.


Toj je industriji među prvima zabranjen ili ograničen rad, traže hitan plan otvaranja i konkretne mjere pomoći od Vlade i Nacionalnog stožera, upozorio je.