Jedan glas više

Sabor izglasao izmjene državnog proračuna, evo tko je 77. Plenkovićev zastupnik

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Glasovanje o proračunu potvrdilo je da je saborska većina, iako tanka, stabilnaS jednim glasom više od potrebnih 76, Hrvatski sabor u petak je izmijenio državni proračun za ovu godinu, ukupni prihodi povećavaju se za tri milijarde kuna (na 150,3 milijarde), a rashodi za 9,4 milijarde (na 167,4 milijarde) kuna.


Deficit opće države povećava se s planiranih 2,9 posto na 3,8 posto BDP-a.


Glasovanje o proračunu potvrdilo je da je saborska većina, iako tanka, stabilna. Proteklih dana prognoziralo se, naime, da bi neki HDZ-ovi partneri, prije svih Reformisti, mogli uskratiti svoj glas za proračun, no jučerašnja izjava šefa Reformista Radimira Čačića to je demantirala.
HDZ će imati potrebnih 76 glasova, jer će reformistica Natalija Martinčević podržati rebalans proračuna, izjavio je Čačić.


Danas je 77. glas za proračun dao i Silvano Hrelja (HSU).


Orešković: Sigurna sam da je Čačić shvatio “suptilnu poruku”


Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković ocijenila je u petak glasovanje o rebalansu proračuna zanimljivim osvrnuvši se na podršku Silvana Hrelje (HSU) vladajućima i ustvrdila kako je uvjerena da je Radimir Čačić (Reformisti) shvatio „suptilnu poruku”.


„Čestitam Silvanu Hrelji što je bio jedini zeleni glas među nama ostalim crvenima. Uvjerena sam da je Radimir Čačić shvatio ovu suptilnu poruku osiguranog 77 glasa”, kazala je Orešković u slobodnom govoru.


Naime, prilikom glasovanja o rebalansu ruku za dignuo je dosad oporbeni Silvano Hrelja (HSU), dok se proteklih dana prognoziralo se da bi HDZ-ovi partneri Reformisti mogli uskratiti podršku vladajućoj većini.


„Očekivala sam da će ovaj saziv Sabora biti bolji i da građani više neće gledati ovu koruptivnu praksu koju smo imali prilike gledati u prethodnom sazivu no očito dok je HDZ-a i njegove korupcije bit će uvijek osiguranih saborskih žetona”, zaključila je Orešković.


Odbijeni oporbeni amandmani


Prije glasovanja o samom rebalansu, Sabor je glasovao i o stotinjak oporbenih amandmana, no kao i Vladini predstavnici dan prije – sve ih je odbio.


Te su amandmane podnijeli Klub Mosta i ‘mostovci’ Miro Bulj Ante Kujundžić, Marin Miletić i Nikola Grmoja, Klub ZLB, Boška Ban Vlahek (SDP), Vesna Vučemilović (DP)i Katarina Peović (RF).


Rebalans proračuna, posljedica je covida, ali prije svega problema u zdravstvu odnosno dogovora s veledrogerijama, a nakon što su iscrpljene zakonske mogućnosti da se dug prema njima rješava preraspodjelama u proračunu.


Najveći dio povećanih rashoda otići će za zdravstvo, za koji se osigurava dodatnih više od 2,8 milijardi kuna.


Rebalansom se osigurava i dodatnih dvije milijarde kuna za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena.


Osim Proračuna, Sabor je izmijenio i prateći mu Zakon o izvršavanju Državnog proračuna, a prihvatio je i Godišnji izvještaj o izvršenju Državnoga proračuna za 2020.