Etilen oksid

S tržišta povučeno još sladoleda zbog prisutnosti opasnog pesticida, zašto se ovo događa?

Hina, Portal Novi list

Ilustracija sladoleda / Photo by Kelsey Curtis on Unsplash

Ilustracija sladoleda / Photo by Kelsey Curtis on Unsplash

Etilen oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog okusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji kemikalija, među ostalim i antifriza. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizatorS hrvatskog tržišta povlači se još sladoleda zbog utvrđene prisutnosti pesticida etilen oksida.


Ministarstvo poljoprivrede u subotu je izvijestilo potrošače o opozivu tri vrste sladoleda u pakiranju od 2,5 litre zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.


Ministarstvo navodi da je subjekt u poslovanju s hranom Metro Cash & Carry d.o.o. (Jankomir 31, Zagreb) iz predostrožnosti opozvao sljedeće sladolede: MC Vanilla ice cream 2,5 litre, GTIN 4337182040415, LOT: PL1048, PL1049, PL1050, roka trajanja: 31.8.2023.; MC Vanilla ice cream 2,5 litre, GTIN 4337182139997, LOT: PL1130, roka trajanja: 30.11.2023.; MC Mint chocolate ice cream 2,5 litre, GTIN 4337182040668, LOT: PL1050, roka trajanja: 31.8.2023. te MC Nougat ice cream 2,5 litre, GTIN 3439496402895, LOT: PL1082, roka trajanja: 30.9.2023.
Proizvodi nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ.


Obavijest se odnosi isključivo na proizvode s gore navedenim podacima.


Već povučeni sladoledi


Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede ranije ovog tjedna objavilo je da su iz prodaje povučene neke serije sladoleda Twix, Snickers, Bounty i M&Ms dok je iz Sparovih supermarketa povučeno pet okusa sladoleda austrijskog proizvođača Froneri.


Ovi sladoledi povlače se iz trgovinaU oba slučaja razlog povlačenja također je bila prisutnost pesticida etilen oksida u aditivima koji se koriste u proizvodnji sladoleda, piše Kult plave kamenice.


Etilen oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog okusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji kemikalija, među ostalim i antifriza. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator.


Budući da može oštetiti DNK vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, ali studije su dokazale i njegova kancerogena svojstva.


Zabranjen u prehrambenoj industriji u Europi


Etilen oksida praktički nema u masovnom optjecaju. Slučajevi trovanja ovim spojem uglavnom su ograničeni na proizvodne pogone u kojima se on proizvodi, određeni broj ljudi mu je izložen kroz udisanje cigaretnog dima ili kroz medicinske i kozmetičke proizvode u kojima se on koristi kao sterilizator.


Dok se u kemijskoj industriji zbog redovno koristi, etilen oksid zabranjen je u prehrambenoj industriji u Europi. Godinama su ga koristili kao pesticid u poljoprivredi, obično za čišćenje silosa od parazita, ali zbog toksičnosti je zabranjen.


U Europskoj uniji više nije ni na listi aktivnih tvari dopuštenih za zaštitu biljnih nasada. Kategoriziran je kao mutagen kategorije 1B, kancerogeni, otrovni spoj (EC) 1272/2008. Od rujna 2020. Europski RASFF, sistem za pravovremeno uzbunjivanje u prehrambenom sektoru, upozorio je na višestruki ulaz pošiljaka sezama kontaminiranog etilen oksidom na europsko tržište.


Iz trgovina se uklanjaju sladoledi Snickers, Twix, Bounty i M&Ms zbog utvrđenog pesticidaHrana kontaminirana ovim spojem dosad je u EU najčešće dolazila iz Indije, gdje je korištenje etilen oksida u prehrambenoj industriji dopušteno.


Španjolska agencija za hranu ovog je ljeta zatražila da sve članice EU odmah zabrane bilo kakvu prisutnost etilen oksida u hrani jer je opasan i u najmanjim količinama. Nakon savjetovanja sa stručnjacima i članicama, Europska komisija odlučila se na “usklađeni pristup” u provjerama i uklanjanju ovog rizika.


Europska komisija krajem lipnja je ponovno procijenila situaciju, posebno prisutnost etilen oksida u aditivu E410 koji se dobiva od sjemenki rogača. Etilen oksid moga je biti primijenjen kao pesticid za rogač ili sterilizator za priprava ili oboje.


Koristi se za stabilizaciju sladoleda


Kako se E410 puno koristi u industriji sladoleda za stabilizaciju sladoleda, počele su pojačane kontrole sladoleda, s nalogom da se povlače samo oni sladoledi u kojima se pronađe nedopuštena razina etilen oksida u konačnom proizvodu.


Nadalje, aditiv E410 ne mora biti kontaminiran, ovisi odakle se nabavlja i o kojoj je pošiljci riječ. Iako može biti prisutan u sirovinama, etilen oksid ne mora proći u konačne proizvode, iako neki stručnjaci smatraju da ga se zbog toksičnosti treba iskorijeniti iz cijelog proizvodnog lanca.


Tako su počele akcije povlačenja kontaminiranih sladoleda iz europskih trgovina. Obavijesti o kontaminaciji dolaze preko Koordiniranog sistema brze razmjene podataka (Sciri) a povlačenja se provode pod nadzorom nadležnih agencija EU.


Direktive Vijeća 91/414/EEZ regulira korištenje pesticida u poljoprivredi u EU. Etilen oksid u EU je reguliran uredbom (EC) 396/2005 koja ga definira kao spoj etilen oksida i 2-kloro-etanola. Dopuštena razina za uvoz sezama bila je 0,05 miligrama po kilogramu.


U objavi Ministarstva poljoprivrede piše da je kršenje ovih dvaju propisa razlog povlačenja sladoleda iz hrvatskih supermarketa. Što je još jedan dokaz koliko su kontrole hrane oslabile u pandemiji i da će europsko tržište još neko vrijeme morati izlaziti na kraj s posljedicama, piše Kult plave kamenice.