IZGLEDNE ODLUKE

Relaksacija mjera narednog tjedna: U svim kafićima “kava za van”, vraća se sport i teretane, još više djece bit će u školi

P. N.

foto: Davor Kovačević

foto: Davor Kovačević

"Naše nastojanje da relaksiramo mjere i normaliziramo život je nešto kao naša nagrada i zahvala hrvatskom narodu za odgovorno ponašanje, ali to mora biti u skladu sa situacijom, uključujući i situaciju s cjepivom", rekao je ministar zdravstva Vili BerošOtvaranje fitness centara i teretana te sportskih aktivnosti za djecu, daljnje parcijalno otvaranje škola i ujednačavanje ugostiteljskih objekata u okviru dozvole izdavanja “kave za van” najizglednija su popuštanja mjera nakon 1. veljače. O tome se razgovaralo na današnjem višesatnom sastanku na kojem su sudjelovali premijer Andrej Plenković, resorni ministri, članovi Stožera i HZJZ-a.


Ipak, konkretne odluke još nema. Naime, kako piše Jutarnji list, svi ministri su izložili svoje argumente, epidemiolozi dali svoje viđenje situacije, a tijekom sutrašnjeg dana odvijat će se pojedinačni sastanci predstavnika ministarstava na koje epidemija direktno utječe i epidemiologa kako bi se izbrusila konačna stajališta.


Ministar zdravstva Vili Beroš izašao je nakon zastanka pred novinare i objasnio o čemu se raspravljalo te rekao kada bi u Hrvatskoj moglo doći do popuštanja mjera, kao i o čemu bi prvo trebala biti riječ.
“Danas smo imali međuresorni sastanak. Analizirali smo sve, počevo od svjetske situacije, preko EU, pa onda i u Hrvatskoj.


U ovom trenutku naše stanje nam dozvoljava da razmišljamo o eventualnoj relaksanciji, iako se u Europi razgovara o dodatnom zatvaranju. Detaljno ćemo analizirati sve ove elemente. Evaluirali smo dosadašnju učinkovitost svih mjera te smo se dogovorili da u sljedećem tjednu, a mjere koje su sada na sanzi ističu 31. siječnja, dodatno analiziramo te mjere, kao i da svaki resor evaluira situaciju i da na kraju donesemo mjere koje će biti prikladne trenutku.


Sve to skupa treba uzeti u obzir. To je zahtjevan i dinamičan posao. Ali ako za 3-4 dana iskrsne neka nova okolnost, tipa pojava novog soja u Hrvatskoj, sve će onda pasti u vodu”, rekao je Beroš.


“Naše nastojanje da relaksiramo mjere i normaliziramo život je nešto kao naša nagrada i zahvala hrvatskom narodu za odgovorno ponašanje, ali to mora biti u skladu sa situacijom, uključujući i situaciju s cjepivom”, rekao je Beroš i dodatno pojasnio:


“Dobili smo pismo nacionalne udruge ugostitelja koje ukazuje na određene probleme i na eventualni povlašteni položaj nekih vrsta objekata. Bitno je da se mjere prema svima odnose na isti način, ali to nije uvijek moguće. Nismo to napravili namjerno, pojedini kafići su zatvoreni, a kava se prodaje na benzinskim crpkama i nekim restoranima. No o tome ćemo više razgovarati sljedeći tjedan”, rekao je Beroš, koji je zatim naveo i koje bi se aktivnosti mogle ponovo dozvoliti.


“Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera. Netko zagovara otvaranje teretana, ali nitko nikom ne brani da ide trčati npr oko Jaruna ili na Sljeme. Ipak, ove riječi ne znače da neće biti otvaranja teretana, to će svakako biti jedna od tema za razgovor i odgovor ćemo imati do sredine tjedna”, rekao je.


“Za sada vjerujemo da nema novog soja virusa u Hrvatskoj, ali ljudi nam stalno dolaze s raznih strana svijeta”, rekao je i dodao da će se “tek za 2-3 tjedna nakon početka nastave moći evaluirati kakve su posljedice toga da učenici od 1-4 razreda idu na nastavu”.


Kada je riječ o cjepivu kazao je da trenutno “imamo dovoljno doza za docjepljivanje, ali se neće širiti obuhvat cijepljenja”.


“Važno je docijepiti one koji su već dobili prvu dozu. Bilo je riječi i o nabavci cjepiva iz drugih izvora, ali nismo donijeli nijednu konkretnu odluku”, rekao je Beroš.


Za tulum u KB Dubrava kazao je kako će se taj događaj rasvijeliti sa svih strana, prvenstveno kako se takvi događaji više ne bi ponavljali.