Islamski centar

RAMAZANSKI BAJRAM Radost blagdana dijelili u ponovo otvorenoj džamiji

Mirjana Grce

Ramazanski Bajram / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ramazanski Bajram / Snimio Damir ŠKOMRLJ

U džamiju može stati više od 1.200 ljudi, ali s obzirom na poštivanje mjera zbog koronavirusa, unutar molitvenog dijela bilo je svega 300-tinjak vjernika, dok su ostali bili raspoređeni po drugim prostorima Islamskog centraRIJEKA  Vjernici islamske vjeroispovijesti koji žive u Rijeci i široj riječkoj okolici danas su u Islamskom centru u Rijeci obilježili svoj veliki blagdan – Ramazanski bajram.


Bajramsku molitvu je predvodio glavni imam Hidajet ef. Hasanović, dok su jutarnju molitvu predvodili imami Dženan ef. Čaušević i  i Adnan ef. Đikić.

 – U džamiju može stati više od 1.200 ljudi, ali s obzirom na poštivanje mjera zbog koronavirusa, unutar molitvenog dijela bilo je svega 300-tinjak vjernika, dok su ostali bili raspoređeni po drugim prostorima Islamskog centra. Ovaj Ramazan dočekali smo, zbog koronavirusa, u velikoj neizvjesnosti. Najteža odluka koju smo donijeli bila je zatvaranje džamija, mesdžida i centara, baš u predramazanskom ozračju velike radosti i njegova iščekivanja. Umjesto uobičajenog poziva da pohrlimo u džamije, naš poziv je bio da vjernici ostanu u svojim kućama. Islam nas uči prioritetima, pa je tako život i zdravlje čovjeka na prvom mjestu. Discipliniranost vjernika i razumijevanje, dobra suradnja s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Nacionalnim stožerom civilne zaštite doprinijeli su tome da smo u drugoj polovini Ramazana otvorili našu džamiju kako bi vjernici osjetili draž ramazanskog ugođaja, podsjetio je na nedavno vrijeme glavni imam Hasanović.


Foto galerija: Ramazanski Bajram u Rijeci Foto: Damir Škomrlj
U svojoj poruci Hasanović je rekao da mir kojeg je donio Ramazan vjernici osjećaju u svojim dušama, obiteljima, u zajednici u kojoj žive.


– Želja nam je da se taj mir prenese u dane i mjesece koji su pred nama, da bude svjetlost koja će nas voditi. U proteklih trideset dana ramazana pohađali smo ramazansku školu discipline, školu milosti i milosrđa, školu duhovne spoznaje Boga uzvišenog, spoznaje nas i naše nemoći u odnosu na Božju svemoć, ali i spoznaju nas u odnosu naspram drugih, kao i drugih u odnosu na nas. Učili smo, i nadam se naučili, da čovjek kao pojedinac ne može promijeniti svijet, ali može promijeniti sebe, a to je već ogroman početak promjene, dakako na bolje. Učili smo, i nadam se naučili, da čovjek ne može biti, niti živjeti sam, već u društvu s drugima, s prijateljima, susjedima, radnim kolegama. A taj drugi može biti i drugačiji ili različit, ali ne i suprotan. Ustvari, taj drugi je naše vlastito ogledalo u kojem se ogledamo. Zato nam je taj drugi nužno potreban, jer bez drugih nema niti nas. Naša radost Bajrama posebno se povećava kada se dijeli s drugima. Zato se posebno pobrinimo da s našim susjedima nemuslimanima podijelimo našu radost, a to je onaj nesalomljivi duh našeg društva koji prkosi svakom zlu, mržnji i podjelama, poručio je uz bajramsku čestitku imam Hasanović.