Novi problemi

Opet “kuha” u SDP-u: Rajko Ostojić se vraća u Sabor, želi “zapapriti” šefu Grbinu

Tihana Tomičić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Iz stručnih službi kluba zastupnika SDP-a potvrđeno nam je da se bivši potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić javio kako bi aktivirao mandat. To je jasna najava da će Grbinovi oponenti u slučaju neuspjeha tražiti njegovu odgovornostLokalni izbori još nisu ni stigli na dnevni red, a oponenti aktualnog predsjednika SDP-a Peđe Grbina već se organiziraju za postizborno razdoblje. Rajko Ostojić dostavio je u Sabor svoj zahtjev za aktiviranjem saborskog mandata za 17. svibnja ove godine, dakle dan nakon prvog kruga lokalnih izbora.


Iz stručnih službi kluba zastupnika SDP-a potvrđeno nam je da se bivši potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić javio kako bi aktivirao mandat baš s tim datumom.


Predsjednik kluba i predsjednik stranke Peđa Grbin nije htio komentirati tu činjenicu, no poznato je kako je Rajko Ostojić početkom listopada prošle godine ne samo zamrznuo mandat u Saboru, već se samim time odrekao i funkcije potpredsjednika Sabora na koju je bio izabran odmah po konstituiranju ovog saziva Sabora.


Odabrao trenutak
U trenutku kad je Peđa Grbin u rujnu prošle godine preuzeo upravljanje SDP-om, nakon poraza na parlamentarnim izborima i ostavke Davora Bernardića, Ostojić je jasno pokazao da se ne slaže s takvim odabirom članstva te je uoči prve sjednice novog Predsjedništva SDP-a koju je sazvao novi predsjednik stranke Peđa Grbin poslao pismo u kojem je Grbinu čestitao na izboru, ali i podsjetio da izabrani predsjednik SDP-a nije bio kandidat kojeg je priželjkivao na čelu SDP-a.


Ostojić je tada napisao da zna i da on sam jednako tako nije njegov izbor za potpredsjednika Sabora, te je nakon toga svoj saborski mandat u Hrvatskom saboru stavio u mirovanje do završetka lokalnih izbora 2021. godine.


Time se automatski povukao s mjesta potpredsjednika Sabora, ali i jasno pokazao da ne podržava Grbinovu politiku.


– Ovim činom želim otvoriti mogućnost dolaska u Sabor nekog od kolegica/kolega koji će za osam mjeseci ići na lokalne izbore, napisao je.


Osim toga, pozvao je i druge kolege iz Sabora koji nemaju namjeru izlaziti na lokalne izbore da svoja mjesta ustupe kolegama s liste u svojim izbornim jedinicama kako bi »mogli dobiti priliku za što veću nacionalnu vidljivost i prepoznatljivost do lokalnih izbora«, zaključio je u pismu.


A sada je Rajko Ostojić dao do znanja da će se držati svoje riječi i da se planira vratiti doslovce prvog dana nakon prvog kruga lokalnih izbora – 17. svibnja.


To je ponedjeljak, prvi dan nakon izborne nedjelje, u kojoj će se vidjeti kako je SDP prošao u Zagrebu, Rijeci i drugim velikim gradovima i gdje će se mjeriti uspjeh – ili neuspjeh – Grbinove politike.


Opstrukcije na terenu


Sama činjenica da se Ostojić vraća u Sabor jasna je poruka Grbinu i njegovom Predsjedništvu da unutarstranački oponenti rado čekaju njegov poraz na lokalnim izborima, i zapravo vrsta opstrukcije rada aktualnog vodstva stranke, pogotovo u Gradu Zagrebu, gdje se Grbin zalaže za pobjedu Joška Klisovića, ali i gdje doživljava opstrukciju na terenu.


Naime, informacije govore da u pedesetak od 218 mjesnih odbora u Gradu Zagrebu SDP uopće 16. svibnja neće imati svoje kandidate, te je jasno da aktualno vodstvo doživljava izbornu sabotažu od dijela vlastitog članstva, a povratak Ostojića zapravo je i jasna najava da će Grbinovi oponenti u slučaju izbornog neuspjeha tražiti njegovu odgovornost.


Mostarac u Predsjedništvu


Umjesto isključenog Željka Sabe iz Vukovara, u Predsjedništvo SDP-a ulazi Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva, koji bi na zoom sjednici Glavnog odbora u ponedjeljak trebao biti i službeno kooptiran u to tijelo.