Ispričao se roditeljima

Pupovac o napadu huligana Grobara na dječaka u Vukovaru: Za to nema opravdanja, grozno je i nedopustivo

Portal Novi list

Milorad Pupovac / Foto Davor Kovačević

Milorad Pupovac / Foto Davor Kovačević

U ime SDSS-a želim obitelji ovog dječaka izraziti našu ispriku zbog toga što je njihovo dijete doživjelo, rekao je Milorad PupovacSaborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, ujedno šef Srpskog narodnog vijeća, obratio se javnosti u povodu ovotjednog napada iz mržnje na dječaka u Vukovaru.


Podsjetimo, tridesetogodišnji nogometni huligan, pripadnik Grobara, navijačke skupine koja podržava beogradski FK Partizan, u utorak je u vukovarskoj pekarnici napao i ozlijedio maloljetnika.


Optužen je za zločin iz mržnje i određen mu je jednomjesečni istražni zatvor. Prema pisanju medija, tridesetogodišnjeg huligana je na nasilje prema maloljetnom djetetu potaknula zaštitna maska s hrvatskim nacionalnim obilježjima, koju je na licu nosio maloljetnik.
Pupovac je uvodno kazao kako je sazvao konferenciju zbog toga “što ni nakon moje jučerašnje izjave za jednu nacionalnu televiziju i statusa na Facebooku Borisa Miloševića nekima nije bilo dovoljno kako smo reagirali na jedan nemio događaj u Vukovaru, kad je jedna odrasla osoba izudarala dječaka samo zato što je imao masku s obilježjem koje je tu odraslu osobu smetalo”.


Ispričao se obitelji dječaka


“Želim ponoviti ono što smo jučer kazali. Takav događaj je za svaku osudu. Napad na maloljetnu osobu ili odraslu osobu samo zato što je netko na komadu svoje odjeće, u ovom slučaju maske, imao obilježje koje se nekome ne dopada, predstavlja alarmantan čin agresivnosti, netolerancije i nepoštivanja razlika.


U ime SDSS-a želim obitelji ovog dječaka izraziti našu ispriku zbog toga što je njihovo dijete doživjelo.


Ne postoji nikakvo opravdanje za ovaj čin, neovisno o tome što je osoba koja je posegnula za nasiljem proživljavala.


To ne pripada u ponašanje koje se može bilo čime opravdati”, rekao je Milorad Pupovac, prenosi N1.


Upozorio je na ono što vidi kao problem “političkih piromana”, pri čemu je aludirao na vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu.


Politički piromani


“Politički piromani u Vukovaru i drugim mjestima, koji mene i druge prozivaju da ne reagiramo na svaku vatru koja nastaje zbog njihovog piromanskog ponašanja, trebaju biti svjesni da su oni ti koji potpiruju vatru.


Krajnje je vrijeme da oni shvati da se političkim piromanstvom ne može upravljati gradom kao što je Vukovar i da se njime ne mogu rješavati međuetnički problemi”, rekao je Pupovac.


Dodaje da se time ne mogu rješavati odnosi srpske i hrvatske zajednice, za to je potreban drugačiji pristup.


“Treba raditi na međunacionalnom povjerenju. Zabrinuti smo što čujemo da ponovno izabrani gradonačelnik Vukovara najavljuje da će ukinuti manjinske škole jer se to njima ne sviđa.


Oni ne vide problem u sebi i svom političkom piromanstvu, nego u zajamčenim pravima nacionalnih manjina, pravu na školovanje na vlastitom pismu.


Proteklih godina bilo je nasilnih događaja u mladoj populaciji, a nas zanima hoće li se oni nastaviti.


Nadam se da ljudi koji drugačije misle i shvaćaju, koji umjesto ukidanja manjinskih programa mogu ponuditi multikulturalni koncept škole, za što sam se i sam zalagao, da će i oni reći ‘ne’ i u gradskom vijeću i u Saboru, takvim nastojanjima i najavama”, rekao je Pupovac.


Djeca ne smiju biti žrtve ideologija


Upitan je je li ovo najgori incident u Vukovaru dosad?


“Ne bih kategorizirao je li najgori ili nije, ali svakako je grozan i nedopustiv. Znamo da i sam napadač ima dijete iste dobi.


“Nepojmljivo je za mene kao oca, kao djeda, da se poseže za tim. To samo pokazuje koliko mi imamo posla i što sve trebamo učiniti da se takve stvari ne događaju”, odgovorio je Pupovac.


Smatra kako je u nekim stvarima postrožavanje kazne dobra stvar, a negdje nije dovoljno.


“U našem slučaju to neće biti dovoljno, ni u smislu ZDS, niti u smislu četničkih kokardi. Treba učiniti da se osvijesti koje je to zlo. Moramo imati jasnu političku osudu, javnu osudu koji su to politički piromani u tom području.


Djeca moraju odrastati bez pritiska, bez da budu žrtve tih simbola i ideologija”, rekao je Pupovac.


Bojno polje političkih ratnika


Osvrnuo se i na obilježavanje Oluje, te polemiku između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića.


“Ne bih utrčavao u bojno polje dvojice političkih ratnika. Mislim da nije najvažnije gdje će biti obilježena obljetnica Oluje, nego kako.


Mi smo lani započeli proces u kojem je obilježavanje godišnjice Oluje pokazalo kako se možemo početi približavati jedni drugima, priznavati ono što je važno i hrvatskoj i srpskoj strani”, rekao je Pupovac