Politički savezi

Pomirili se HNS i Čačić: “Javljaju nam se ljudi, kao da su shvatili da u HNS-u ipak još uvijek ima života”

Dražen Ciglenečki

foto: Patrik Macek/PIXSELL

foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premda su i HNS i reformisti partneri HDZ-a, njihovi su međusobni odnosi bili loši, no dolaskom na čelo HNS-a Stjepana Čuraja, reformisti pod Čačićevim vodstvom ulaze u niz lokalnih saveza s HNS-ovcimaČinilo se da je HNS, nakon ulaska u Plenkovićevu vladu 2017. i podjele zbog toga u stranci, osuđen na politički nestanak. Na prošlogodišnjim izborima su i platili cijenu, nitko nije htio s njima surađivati i spali su na samo jednog zastupnika, ali zadržali su status parlamentarne stranke i nastavili su biti dio HDZ-ove koalicije.


Dakle, potpunu propast narodnjaci su, barem privremeno, odgodili. Predrag Štromar, koji je taj jedini zastupnik, povukao se s dužnosti predsjednika HNS-a koju je preuzeo Stjepan Čuraj, a ovih dana kao da se događa određena revitalizacija stranke.


HNS se počeo povezivati s nekim svojim bivšim istaknutim članovima. U srijedu su tako Stjepan Čuraj i predsjednik reformista Radimir Čačić, kojeg je HNS isključio 2014., potpisali sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Krapinsko-zagorskoj županiji.
Njih su dvojica u Gornjoj Stubici dali prigodne izjave koje su bitno odudarale od svega proteklih godina izrečenog između te dvije stranke. Premda su i HNS i reformisti bili partneri HDZ-a, njihovi su međusobni odnosi bili vrlo loši.


Iz HNS-a su Čačića nazivali bahatim prevarantom, tražili njegovu ostavku na mjesto varaždinskog župana, a on im je uzvraćao da su ostatak ostataka stranke i kradljivci saborskih mandata.


Prošli katarzu


Prije dva dana je, međutim, Čačić rekao da je HNS prošao katarzu i »uspio zadržati snažne i ugledne pojedince«.


– Ljudi moraju surađivati, naročito kad su im temelji i korijeni zajednički, a to je u slučaju HNS-a i reformista neupitno, ocijenio je Čačić.


– Izuzetno mi je zadovoljstvo da s gospodinom Čačićem mogu potpisati sporazum o zajedničkom izlasku na izbore i najaviti daljnju suradnju diljem Hrvatske. HNS je doživio i proživio sve što je trebao i kreće od početka.


Okrenuli smo se svojim korijenima. U nizu županija i gradova vraćaju nam se stari članovi i partneri, istaknuo je Čuraj.


Razgovarali smo jučer s obojicom i njihova je zaista čvrsta namjera u budućnosti blisko surađivati.


– Mi smo, dobro je to Ratko rekao, prošli svoju katarzu. Odradili smo ono 2017., nije upitno da je to trebalo, ali način je bio loš i stvorila se percepcija koju je stranka nosila sa sobom. Sada se, s novim vodstvom, odmičemo od toga, to je prepoznato i to što je bilo više nije tema.


Na lokalnim izborima, zajedno s reformistima, podržavamo u Dubrovniku gradonačelničku kandidaturu našeg bivšeg člana Andre Vlahušića, u Međimurju je naš kandidat za župana Matija Posavec, također nekad član HNS-a.


S reformistima imamo predizbornu koaliciju i u Krapinsko-zagorskoj županiji, Šibeniku, Požegi i u još nekim mjestima. Očigledno je da HNS postaje točka okupljanja, što je i moj cilj od prvog dana kada sam izabran za predsjednika stranke, rekao nam je Čuraj.


On već razmišlja i o nastupu na idućim izborima za Sabor i zainteresiran je da HNS na njih ide svakako i s Čačićem.


Osobne odgovornosti


– Radimo polako, bez pritiska, a javljaju nam se sve više i drugi ljudi, kao da su shvatili da u HNS-u ipak još uvijek ima života. Za nas i dalje postoji prostor na političkoj sceni. Nećemo biti strogo liberali u centru, to je zastarjelo, podržavat ćemo i pojedine lijeve i desne politike, ako su prihvatljive, zaključuje Čuraj.


Njegove stavove skoro u potpunosti dijeli predsjednik Reformista.


– Činjenica je da je HNS prošao tu katarzu, imali su 14 zastupnika, a sada tog jednog, kao i naša stranka. Ali, njihovo novo vodstvo, to je jasno, nije odgovorno za postupke koji su tu stranku doveli na ovu razinu.


Ima HNS i na terenu još dosta kvalitetnih ljudi, koji nisu otišli ni u HDZ ni u SDP, i samim tim su nama interesantni. Osobe koje su kreirale pogrešnu politiku HNS-a više uglavnom nisu tu, pa stoga nema nikakvog razloga da izbjegavamo suradnju s tom strankom.


Apsolutno je moguće da ćemo s HNS-om napraviti i koaliciju za parlamentarne izbore, pomirljiv je Čačić.


Ipak, neće preko noći nestati sve razlike između HNS-a i Reformista. U Varaždinskoj županiji su oni još uvijek politički protivnici, HNS-ovac Krunoslav Lukačić je Čačićev protukandidat na izborima za župana. Makar, Lukačićeva retorika je dosad bila vrlo pitoma.


Ni u Saboru dvije stranke ne djeluju usklađeno. Čačićeva zamjenica Natalija Martinčević je u klubu s HSLS-ovcima, dok se Štromar udružio s nekadašnjim članovima HNS-a, zastupnicima nacionalnih manjina Vladimirom Bilekom i Erminom Lekaj Prljaskaj. Čačić jednostavno ne želi ništa imati sa Štromarom, tu se nije ništa promijenilo.


– Dok je Štromar zastupnik, s HNS-om nema suradnje u Saboru. No, nije nužno da on svoj zastupnički mandat odradi do kraja ovog saziva, znakovit je bio Čačić.