Inicijativa

Pokrenuta peticija za pravo na školski obrok: “Tražimo besplatnu prehranu za svu djecu”

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Univerzalno pravo na školsku prehranu jedino je primjereno rješenje, poručuju iz inicijativeInicijativa “Pravo svakog djeteta na školski obrok” pokrenula je online peticiju kojom od Vlade traži sustavno rješavanje pitanja kvalitetne školske prehrane za svu djecu te uputila apel za potporom svim relevantnim institucijama, a građane pozvala da potpišu peticiju.


Inicijativa je u priopćenju upozorila da u Hrvatskoj ne postoji kontinuirani, koordinirani i ujednačen sustav školske prehrane koji bi osigurao dobrobit i jednaka prava za svu djecu te se događa da programima besplatne školske prehrane nisu obuhvaćena niti sva djeca koja su u potrebi.


Apel Vladi


Peticijom i apelom traži od Vlade da hitno riješi pitanje školske prehrane na sustavan način kroz osiguranje sigurnih javnih sredstava kojima će se jednako za svu djecu osnovnoškolske dobi omogućiti besplatna školska prehrana.
“Kada se radi o interesima djece, ciljana i kratkoročna te neodrživa rješenja nisu dobra, a posebice ne ona financirana isključivo projektnim sredstvima i programima, budući da uvijek dovode do rizika da programi podrške ne dođu do sve djece u potrebi. Univerzalno pravo na školsku prehranu jedino je primjereno rješenje”, poručuju iz inicijative.


Napominju i da u Ustavu stoji kako je Hrvatska socijalna država te se ističe i kako štiti djecu te stvara socijalne, kulturne, odgojne, materijalne i druge uvjete kojima se promiče ostvarivanje prava na dostojan život.


Kako potpisati peticiju?


Konvencijom o pravima djeteta, podsjeća se, država se obvezala štititi prava i interese djece i poduzeti potrebne mjere zaštite djece od svih oblika diskriminacije.


“Univerzalno pravo na školsku prehranu prvi je korak u ispravljanju nepravde i osiguravanje bolje budućnosti za djecu diljem Hrvatske”, poručili su.


Peticiju je potpisalo gotovo 1,700 osoba, a otvoreno je pismo poslano svim relevantnim strankama, nadležnim ministarstvima, Uredu Predsjednika, Hrvatskom saboru i Vladi, Uredu pučke i pravobraniteljice za djecu i drugim institucijama, stoji u priopćenju.


Peticiju je moguće potpisati OVDJE.