Premijer

Plenković: Trend nije dobar, protiv četvrtog vala korone djelovat ćemo u tri pravca

Portal Novi list

Andrej Plenković / Foto Reuters

Andrej Plenković / Foto Reuters

Najavio je i da se razmišlja o provođenju školske nastave online: "Razmišlja se da se nakon blagdana Svih svetih ostane doma, kako bi se umirilo to kretanje virusa"Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a poručio je kako je na ranijem radnom sastanku sa članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite odlučeno da će se protiv koronavirusa djelovati u tri pravca.


Najavio je i da se razmišlja o provođenju školske nastave online. Plenković je podsjetio da puno ljudi još nije cijepljeno.


Tri pravca djelovanja


“Imali smo radni sastanak s ključnim ljudima Stožera. Predstavljena je trenutna situacija, prognoze, u novom smo valu širenja epidemije u Hrvatskoj.
Djelovat ćemo na tri pravca – promocija treće doze cjepiva, bolja kontrola maski u zatvorenim prostorima, a ministar obrazovanja Radovan Fuchs u koordinaciji sa županijskim stožerima vidjet će situaciju u pojedinim školama, možda bi se prešlo na online nastavu.


Razmišlja se da se nakon blagdana Svih svetih ostane doma, kako bi se umirilo to kretanje virusa”, rekao je premijer.


Dodao je da je velik broj mjera i preporuka i dalje na snazi.


“Malo smo relaksiraniji nego što bi trebali biti. Ministar Aladrović je zaražen iako je cijepljen dvjema dozama Pfizera, očito su mu pala antitijela. Podaci od jučer govore da 77% osoba na respiratoru nije cijepljeno.


Prvo i osnovno za zaštitu je cijepljenje. Uzmite booster dozu, ne samo kompromitirane osobe. Ostalo – maske, prozračivanje, higijena, distanca, to je stalno na snazi. Imali smo nekoliko faza borbe s koronom, niz mjera”, objasnio je Plenković.


Trend nije dobar


Postoji li mogućnost uvođenja strožih mjera?


“Mi smo u ovom razdoblju imali nekoliko faza borbe s koronom. Sve mjere smo nekako iscrpili. WHO kaže da će ovo stati kad iskoristimo sve alate koji su na raspolaganju. Sve što smo učinili je jako puno, da ne govorim o financijskim reperkusijama.


Trend sigurno nije dobar. Zato se treba ili cijepiti ili držati distancu i provjetravati prostorije u kojima se boravi”, rekao je Plenković.


Po pitanju HDZ-a, Plenković kaže da su u stranci zadovoljni kako je saborski Klub djelovao prošlog tjedna, vezano uz strategiju za suzbijanje korupcije.


Održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice, predsjednik stranke Andrej Plenković izašao je pred novinare.


“Očekujemo od glavnog ravnatelja HRT-a da aktivno preuzme svoje dužnosti i da radi javni servis u najboljem interesu građana, sukladno načelima kod drugih televizija u Europi i svijetu”, izvijestio je.


HDZ uplaćuje kaznu u proračun


Na sastanku u HDZ-u razgovaralo se i o posljedicama presude Vrhovnoga suda, vezano uz slučaj Ive Sanadera.


“Radi se o iznosu od 14 i nešto milijuna kuna, stranka će vjerojatno već sutra uplatiti u državni proračun cijeli iznos temeljem presude”, dodaje.


Najavio je da će se u Saboru predstaviti konture rebalansa i proračuna za 2022. godinu.


“U četvrtak ćemo na Vladi usvojiti oba prijedloga i uputiti ih u saborsku proceduru”, dodaje.


BDP će rasti više od 8%


Što se tiče procjene rasta BDP-a za ovu godinu, kaže da će on rasti više od 8%.


“Mi smo anulirali pad od 8% u prošloj godini, mi ćemo informacije javnosti podastrijeti u srijedu, četvrtak. Moramo nastaviti s gospodarskim oporavkom”, rekao je.


Kaže da je predsjednik Zoran Milanović poslao dopis vezano uz sastanak Vijeća za obranu.


“Ja ću njemu uputiti dopis da se izabere jedan dan kada ćemo imati i Vijeće za obranu i Vijeće za nacionalnu sigurnost, imamo dosta tema po jednom i po drugom pitanju. Da to prođemo u jednom danu i ostavimo iza nas”, kaže Plenković


Nije želio odgovoriti na pitanje o zdravstvenoj reformi i navodima da HZZO više neće građanima plaćati bolovanje.


“Onaj tko pušta informacije iz te radne skupine neka vam odgovara na pitanja”, poručio je Plenković.