Borba s koronakrizom

Plenković predstavio nove mjere za pomoć gospodarstvu: Evo što se sve mijenja i tko ima pravo na potpore

Portal Novi list

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Potpore za očuvanje radnih mjesta bit će stupnjevane sukladno padu prometa.Premijer Andrej Plenković i ministar Josip Aladrović predstavili su nove mjere za očuvanje radnih mjesta u vrijeme koronakrize.


– Od veljače do sada imamo 3600 osiguranika više, do sada smo isplatili 6,8 milijardi kuna za razne mjere za očuvanje radnih mjesta. Kada bi na to dodali otpisane doprinose dolazimo do gotovo 10 milijardi kuna.


Podsjećam da je do sada zaraženo više od 40 milijuna ljudi, od 10. kolovoza je 100 posto povećanje. Trend se nastavlja, još neko vrijeme moramo naći rješenje za gospodarsku aktivnost.
Broj oboljelih raste i u Hrvatskoj, do sada 26863 zaraženih osoba, 5520 aktivnih slučjava, četiri pušta više nego 1. listopada.


Naš cilj je da mjerama omogućimo nisku stopu nezaposlenosti, likvidnost poduzeća, bolju turističku sezonu te da osiguramo da u 2020. bude manji pad od predviđanja.


Nove mjere uključuju:


– skraćivanje radnog vremena, ono se do sad odnosilo na 50 posto, a sad imamo 70 posto, smanjuje se potrebna dokumentacija, maksimalna potpora raste s 2000 na 2800 kuna. To je do sada koristilo oko 6000 poslodavaca za 30.000 radnika.


Potpore za očuvanje radnih mjesta bit će stupnjevane sukladno padu prometa.


Oni kojima je pad prometa do 40 posto imaju pravo na 2000 kuna potpore po radniku dok bi oni kojima je pad 60 i više posto imali pravo na 4000 kuna potpore. Na sve to su oslobođeni doprinosa.


Pad prometa se ne mjeri na mjesečnoj bazi u odnosu na lani nego se uspoređuje drugi i treći kvartal, dakle razdoblje od 6 mjeseci kako bi se dobila realnija slika.


Između ostalog, nekima se, poput usluga hrane i pića ostavlja mogućnost odabira što im je povoljnije.


Također, dodaju se sektori ribarstva i putničkog prometa, uključujući i povremeni prijevoz.


Trošak ovih mjera se procjenjuje na 300 do 350 milijuna kuna – istaknuo je Plenković.