Premijer

Plenković otkrio Vladin plan o cijeni električne energije: Djelovat ćemo u 3 segmenta

Portal Novi list

Andrej Plenković / Foto Davor Kovačević

Andrej Plenković / Foto Davor Kovačević

U svakom slučaju, imamo instrumente zaštiti građane od skokova cijena goriva, poručuje premijer“Svijet energije – Energetska sigurnost u eri brze dekarbonizacije” naziv je konferencije u organizaciji Jutarnjeg lista na kojoj je sudjelovao i premijer Andrej Plenković.


Tom je prilikom istaknuo kako će Vlada, kad je u pitanju cijena električna energije, djelovati u tri segmenta.


Energetska sigurnost


“O energetskoj sigurnosti danas raspravljamo u trenucima kada se svijet suočava s velikim izazovima u opskrbi energijom i nakon pandemijskog udara na gospodarstva diljem svijeta.
U Hrvatskoj smo se u cilju očuvanja radnih mjesta koristili intervencionističkim mjerama kako bi se prebrodile posljedice COVID-a 19 na gospodarstvo, subvencionirajući oko 700 tisuća radnih mjesta u državi, što je praktički svako drugo radno mjesto u zemlji.


Time smo stvorili preduvjete da u prošloj godini izlazimo iz krize te s optimizmom očekujemo konačni zbroj gospodarskog rasta za 2020.


Očekivanja su da će rast BDP-a u prošloj godini dati rezultat koji premašuje sve naše procjene”, naznačio je premijer u obraćanju sudionicima skupa.


O ulasku u eurozonu


Osvrnuvši se na skori ulazak Hrvatske u eurozonu, premijer je skrenuo pozornost na očekivano postizanje najboljeg kreditnog rejtinga zemlje u njezinoj povijesti.


“Ključne odluke oko ulaska u europodručje očekujemo sredinom ove godine”, dodao je Plenković, prešavši na očekivani ulazak države u schengenski prostor što je, podsjetio je, drugi strateški cilj države i Vlade.


Upozorio je kako i u ulazak u Schengen predstavlja doprinos energetskoj sigurnosti države.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković upozorio je sudionike skupa da svijet očekuje pad proizvodnje ugljikovodika i stavlja sve pred izazove osiguranja alternativnih izvora energije.


O cijeni električne energije


“Vlada pozorno analizira razvoj cijena energenata te razmatramo sve opcije koje će zaštititi standard građana. Takav pristup već smo primijenili zamrzavanjem cijena goriva. U svakom slučaju, imamo instrumente zaštiti građane od skokova cijena goriva.


Kad je u pitanju cijena električne energije, djelovat ćemo kao Vlada u tri segmenta.


Prvi su socijalni transferi, povećanje naknada onima koji su socijalno ugroženi. Riječ je o vaučerima u iznosu od 200 kuna koje danas koristi 63 tisuće građana. Želimo povećati opseg tih naknada i primatelja”, kazao je premijer.


Kao drugi segment rada Vlade na zaštiti standarda građana naveo je razmatranje svih stavki koje ulaze u cijenu električne energije, a treći je sagledavanje poreznih davanja na uslugu opskrbe električnom energijom, prenosi Jutarnji list.