Premijer

Plenković: Do kraja lipnja cijepit ćemo 55 posto odraslih u Hrvatskoj

Portal Novi list

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Da je stiglo sve cjepivo AstraZenece prema planu, taj broj bi bio 70 posto, rekao je Andrej PlenkovićPremijer Andrej Plenković poručio je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a kako smatra da će lockdown u Primorsko-goranskoj županiji polučiti rezultate.


“Mislim da smo još daleko od one prave turističke sezone u ovom trenutku.š Vjerujem da će slične mjere u svim priobalnim županijama donijeti rezultate”, rekao je Plenković, prenosi N1.


Napomenuo je da još ne zna kad bi covid putovnice mogle zaživjeti. Hrvatska i 12 članica EU postigle su dogovor oko kriterija za izdavanja covid putovnica, koje bi u vrijeme pandemije olakšale protok turista.
“Riječ je konzultaciji na razini ministara turizma. U tim razgovorima je sudjelovala ministrica Brnjac. Hoće li ta procedura trajati kraće od predviđenih tri do četiri mjeseca, ne mogu reći. Mislim da bi se to moglo do ljeta riješiti”, naveo je Plenković.


Govoreći o cijepljenju protiv covida, premijer je procijenio da će, s dozama cjepiva koje trebaju stići, polovica stanovništva biti procijepljena do kraja lipnja.


“Naša je procjena da ćemo s ovim dozama koje su u narudžbi, koje bi trebale stići prema planu trebali procijepiti oko 55 posto odrasle populacije, dakle 18+, do kraja lipnja.


Da je stiglo sve cjepivo AstraZenece prema planu, taj broj bi bio 70 posto”, dodao je Plenković.


Osvrnuo se i na covid dodatke za umirovljenike i teze oporbe da takva mjera služi za pridobivanje glasova na izborima.


“Po toj logici oporbe, HDZ bi trebao dobiti 85 posto glasova na svim izborima”, kazao je.


Što se tiče duga države prema veledrogerijama, navodi da se traže rješenja.


“Nastavlja se dijalog. Neke od veledrogerija su normalno nastavile distribuciju lijekova ustanovama”, rekao je Plenković.


Komentirao je i procjenu Hrvatske narodne banke (HNB) prema kojoj bi BDP u 2021. godini trebao rasti za 5,9 posto.


“Procjene HNB-a i međunarodnih financijskih institucija su oko pet posto. Vjerujem da ćemo taj rast ostvariti ove godine, ali puno toga će ovisiti o turističkoj sezoni”, rekao je premijer, prenosi N1.