Ambiciozno

Plan Europske komisije za oporavak podržavaju i lijevi i desni: “Ovo je korak u pravom smjeru”

Hina

Plan Europske komisije za oporavak predstavljen je u Bruxellesu / REUTERS

Plan Europske komisije za oporavak predstavljen je u Bruxellesu / REUTERS

Europska komisija (EK) predložila je u srijedu instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura.Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Karlo Ressler i Tonino Picula ocijenili su u srijedu novi prijedlog višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak vrlo ambicioznim i korakom u pravom smjeru.


“Ovo je prilično ambiciozan paket, pozitivan je i vjerujem da će imati veliku potporu država članica, ali je jasno da još predstoje teški pregovori”, rekao je Ressler.


Europska komisija (EK) predložila je u srijedu instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura.
Instrument se sastoji od 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi.


Tonino Picula kaže da je većina zastupničkih klubova u Europskom parlamentu pozdravila ove prijedloge te naglasio da o njima predstoje duge rasprave.


“Iznos koji je predložen pokrit će dobar dio očekivanja”, rekao je Picula.


Državna tajnica Brnjac pozdravlja prijedloge EK-a


Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac pozdravila je u srijedu prijedlog revidiranog višegodišnjeg proračuna EU-a i plana za oporavak koji je Komisija predstavila u srijedu te istaknula potrebu da se suglasnost o njemu postigne što prije.


“Pozdravljam ovaj prijedlog. U interesu je svih država članica da se dogovor što prije postigne”, izjavila je Brnjac, delegirana ministrica koja predstavlja hrvatsko predsjedanje u Europskom parlamentu.


Europska komisija (EK) predložila je u srijedu instrument za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1100 milijardi eura.
Instrument se sastoji od 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi.
Ukupno za VFO i instrument za oporavak i otpornost predlaže se 1850 milijardi eura. Program oporavka nazvan je “EU sljedeće generacije”.


Državna tajnica Brnjac je rekla da je hrvatsko predsjedništvo već u srijedu na sastanku Odbora stalnih predstavnika (COREPER) organiziralo predstavljanje Komisijinih prijedloga.