Nova mjera

Od 23. prosinca zabrana napuštanja županija, ovo su nova pravila za izdavanje propusnica

Portal Novi list

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV

Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve, poručio je Davor BožinovićOd 23. prosinca na snagu stupa nova mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja županija prebivališta ili boravišta. Mjere će vrijediti sve do 8. siječnja.


“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve”, rekao je šef Nacionalnog stožera Davor Božinović, prenosi N1.


Detalji odluke


Ovo su detalji te odluke:


  • zabranjuje se napuštanje županije u kojem osoba ima prebivalište ili boravište – ne odnosi se na osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrba plinom i strujom, zaštitarske službe, novinari, pacijenti, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje
  • prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu
  • propusnicu izdaju županijski stožeri, u iznimnim slučajevima Ravnateljstvo civilne zaštite
  • ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju
  • zabrana traje do 8. siječnja

Što s onima koji su uplatili putovanje?
“Želimo poručiti građanima da se strpe kroz ovaj riskantni dio godine bez kontakata da bismo mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane. Ovo je vremenski ograničena odluka i ne produžuje se osim ako ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije. Oko 8. siječnja vidjet ćemo rezulate našeg ponašanja u vrijeme blagdana”, rekao je potpredsjednik Vlade Davor Božinović.


Odgovarajući na pitanja Božinović je rekao: “Namjera je u razgovorima s udrugama poslodavaca itd. da omoguće djelatnicima godišnje odmore.”


Što se tiče osoba koje su već uplatile hotelski smještaj ili kuću za odmor, Božinović je rekao: “Postoji niz opravdanih razloga za izdavanje propusnica.


Tu spadaju i osobe koje skrbe o starijima, izvršavanje sudskih odluka na pravo provođenja vikenda s djecom, ali i rezervacija hotela i drugog smještaja do dana stupanja na snagu ove odluke.


Oni koji su uplatili, mogu iskoristiti svoj plan”.


Znanstvene osnove zabrane kretanja


Postoje li znanstvene osnove za uvođenje zabrane kretanja?


“Postoji putnička medicina. Tu ima tisuće pokazatelja i dokaza da se bolesti šire putovanjima, to je jasno u medicini”, rekla je Alemka Markotić.


“Simptomatski bolesnici nisu nikakav problem. Zadnja ispitivanja u Varaždinu pokazuju da su asimptomatski zaraženi i oni tako prenose virus. Ova mjera je donesena da bi se spriječilo takvo širenje”, dodao je ministar zdravstva Vili Beroš.


Što s onima koji imaju boravište u jednoj, a prebivalište u drugoj županiji?


Što je s osobama koje imaju boravište u jednoj, a prebivalište u drugoj županiji?


“Odluka nije odluka o zabrani povratka. Ako je netko prijavio prebivalište u drugom gradu, to se tretira kao mjesto gdje on stalno prebiva.


Ako je regulirano i ako je stalno, ono se tretira kao mjesto koje se ne smije napuštati”, rekao je Davor Božinović.


Poručio je i da će učiniti sve da se propusnice dobiju u najkraćem mogućem roku, s obzirom da postoji iskustvo i praksa od nedavno.


Do propusnica i putem telefona na 0800 – 80 -90


Policija je, kaže Božinović, napravila draft uputa prema službenicima koji će kontrolirati prijelaze među županijama. Bilo bi logično da traže propusnice, a ako netko nema uvidom u, primjerice rezervaciju, policijski službenik može puštati da osoba prijeđe iz županije u županiju.


Vezano za međunarodne letove istaknuo je da ako je putnik ispunio zahtjevne kriterije da bude primljen na međunarodni let, naravno da će moći doći do luke u Zagrebu.


Propusnice se mogu zatražiti i putem telefona na broj 0800 – 80- 90.