Različite izjave

O čemu se uopće pričalo na Vladinom Znanstvenom savjetu? Svatko ima drugu verziju, sad se javio Đikić

Portal Novi list

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Objave pojedinih članova Savjeta u medijima i na društvenim mrežama predstavljaju njihov osobni stav, a ne stav cijelog Savjeta ni Vlade, kažu u VladiZnanstvenik Ivan Đikić komentirao je na Twitteru izjave Gordana Lauca, člana Vladinog znanstvenog savjeta, koji je iznio svoje viđenje konsenzusa članova Vladina Znanstvenog savjeta o cjepivu. Đikić se ujedno obrecnuo i o ministra zdravstva Vilija Beroša.


“Vili Beroš i Gordan Lauc iznose neistine o sastanku Znanstvenog savjeta Vlade RH. No ni te manipulacije neće dugo trajati. Andrej Plenković je bio prisutan i dobro zna što su mu poručili stručni članovi Znanstvenog savjeta o trenutačnoj situaciji i njegovoj odgovornosti”, napisao je Ivan Đikić na Twitteru.


Podsjetimo, Lauc je danas u komentaru na Facebooku napisao sljedeće: “To da su cjepiva loša zaštita od zaraze je jučer bio gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta. Istina je jedna, samo se ponekad malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing…”
“Bolest i zaraza nisu isto. Cjepiva nisu slaba zaštita od bolesti, nego od zaraze. Slabo su učinkovita u sprečavanju širenja zaraze. To je jučer na Znanstvenom savjetu nekoliko kolega iznijelo kao znanstvenu činjenicu.


Istraživanja su pokazala da nakon pet do šest mjeseci pada zaštita od zaraze”, pojasnio je svoju izjavu za N1 Gordan Lauc.


Kako to komentira Vlada?


“Bilo čiji navodi o tome da je stav Znanstvenog savjeta da ‘cjepiva loše štite’ u potpunosti su netočna.


Jučer se na sjednici Znanstvenog savjeta raspravljalo o epidemiološkoj situaciji u 4. valu u Hrvatskoj i Europi, dinamici cijepljenja kao i početku korištenja dodatne doze cjepiva za imunokompromitirane osobe.


Znanstveni savjet u potpunosti je suglasan o važnosti nastavka cijepljenja, jer je to najučinkovitiji i najjednostavniji način da se ljudi zaštite od COVID-19, težih oblika bolesti i najbrži put da okončamo pandemiju.


Osobito je istaknuta važnost cijepljenja 238 tisuća naših sugrađana starijih od 65 godina koji to još nisu učinili.


Zaključke Savjeta jasno je na konferenciji za medije prenio ministar zdravstva Vili Beroš. Kao što smo već i ranije jasno istaknuli, objave pojedinih članova Savjeta u medijima i na društvenim mrežama predstavljaju njihov osobni stav, a ne stav cijelog Savjeta ni Vlade.


Stajališta Znanstvenog savjeta izlažu se javno i transparentno na konferencijama za medije koje se uvijek održavaju nakon sjednice Savjeta”, navode iz Vlade u odgovoru za N1.


Podsjetimo, članovi Znanstvenog savjeta su, između ostalih, Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan, Gordan Lauc, Nenad Ban, Branko Kolarić, Ozren Polašek, Petra Klepac, Andreja Ambriović Ristov i Zvonko Kusić.