Novi Crobarometar:

Novi Crobarometar: HDZ na 30,9%, vjerojatno se ni sami ne sjećaju kad su bili toliko ispred SDP-a

Portal Novi list

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV

Unatoč presudi za aferu Fimi Media HDZ i dalje suvereno prvi, SDP i dalje pada, sad su na 12,2 posto, Možemo sad ima 11,2 posto, i oni su u paduHrvatska demokratska zajednica može biti zadovoljna. Iza nje je najteži mjesec u 3 desetljeća ove stranke. Presudom Vrhovnog suda u aferi Fimi Media postala je prva politička stranka s presudom za političku korupciju.


No, ako se pita građane, njima to nije bitno, pokazuju rezultati ovomjesečnog istraživanje Crobarometar provedenog za Novu TV. HDZ mjesec završava s potporom od 30,9 posto, baš kao i posljednjih godinu dana više-manje isti rejting.


Ljevica pak proživljava krizu. SDP se nakon tri desetljeća raskolio u Hrvatskom saboru, a MOŽEMO u gradu Zagrebu koji vodi upada iz greške u grešku.

SDP u novi početak ide s potporom od 12,2 posto. To je pad u odnosu na mjesec prije. MOŽEMO je mjesec završio s potporom od 11,2 posto i oni su od kolovoza u padu. Tada su uživali potporu od 15,6 posto i bili drugi izbor Hrvata.


MOST kao 4.opcija ima 8,2 posto potpore.


Domovinski pokret s novim predsjednikom Ivanom Penavom također je na novom početku i mjesec završavaju s potporom od 4,5 posto.


Oni su na 2 posto i manje


Ostale stranke su i dalje ispod 5 posto i prolaska u Hrvatski sabor. Tako HNS i HSS mjesec završavaju s potporom od 2 posto. Istu potporu od 2 posto ima i CENTAR. Živi zid je na 1,9, Hrvatski suverenisti na 1,7, IDS je na 1,6 i Hrvatska demokršćanska stranka na 1,2.Sve ostale stranke od ljevice do desnice zajedno imaju 6,1 posto. Tu su tako HDZ-ovi partneri SDSS na 0,5, HSLS na 0,4, Reformisti na 0,3 posto, a oporbeni Glas na 0,3 posto.


Zanimljivo da je i dalje velik broj neodlučnih, točnije njih 14,6, i taj broj od srpnja raste. Može se reći kako je to treća grupacija u zemlji.


Vladi se ne vjeruje


Nema bitnih promjena kod građana kada ih se pita što misle o radu Vlade, ali i o smjeru kojim ide Hrvatska. Tako i dalje 59 posto građana ne podupire rad Vlade, a njih 34 posto ga podupire. Ne zna njih 7 posto.Slično je i sa smjerom kojim ide Hrvatska. Većina njih, odnosno 67 posto, misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 24 posto da idemo u dobrom smjeru, ne zna njih 9 posto. Samo su HDZ-ovi birači optimisti.


Milanoviću raste potpora


Predsjednik Milanović može biti zadovoljan. Većina građana, njih 54 posto, podupire ga u radu. Mjesec prije taj broj je bio 45 posto. Ne podupire ga 36 posto, ne zna njih 10 posto. Ovo je treći najbolji rejting u godinu dana.Očekivano, velika većina birača oporbe podupire rad Predsjednika, a njima se pridružila i većina HDZ-ovih birača. Tako njih 52 posto podupire kako Zoran Milanović radi.


Tko je najpopularniji?


Zoran Milanović opet je najpopularniji političar u zemlji. O njemu pozitivan dojam ima 59 posto građana, a njih 33 posto ne dijeli to mišljenje. I tu Predsjednik bilježi rast potpore.


Tomislav Tomašević djelomice može biti zadovoljan. Većina građana, njih 52 posto, ima o njemu pozitivan dojam, a njih 28 negativan. No on je u slobodnom padu.


Andrej Plenković mjesec zaključuje s 41 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 51 posto ima negativan dojam o premijeru.Božo Petrov malo je popravio osobni rejting i sada o njemu pozitivno misli 45 posto građana, a njih 37 posto negativno.


Peđa Grbin može računati na 25 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 53 posto misli suprotno.


Koga vole birači triju najvećih stranaka?


HDZ-ovim biračima i dalje je prvi izbor Andrej Plenković s 90 posto potpore. Potom Gordan Jandroković sa 71 posto i prvi put među biračima vodeće stranke Zoran Milanović bio bi treći izbor s 52 posto.Kod SDP-ovih birača Milanović je pak prvi izbor s potporom od 85 posto, zatim je tu Tomislav Tomašević sa 69 posto i Peđa Grbin sa 60 posto.


Tomislav Tomašević je lider lijevo-zelene koalicije s 93 posto, zatim je tu Zoran Milanović sa 77 posto i na kraju Dalija Orešković sa 62 posto.


Ocjena triju institucija


Sve tri institucije su u ovom mjesecu popravile svoj rejting. Tako Ured Predsjednika dobiva 3,01 ili „TROJKU“, Vlada dobiva 2,47 ili „DVOJKU“, a Hrvatski sabor 2,11 ili „DVOJKU“.


Najveći problemi zemlje


Za većinu građana i dalje je najveći problem gospodarstvo. To prioritetom za politiku vidi 18 posto građana, zatim nezaposlenost za 16 posto. Korupcija na visokoj razini za 12 posto građana najveći je problem u zemlji. Tu je i korona, koja je za 10 posto građana problem, i na kraju siromaštvo s 9 posto.


NAPOMENA


Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu, obuhvaćen je 981 građanin metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška je +/- 3,3 posto te +/- 3,6 posto za stranke.