HZHZ i MZO

Nova preporuka: Od 1. lipnja na visokim učilištima nastava licem u lice

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Isto se tako u predavaonicama mogu održavati svi oblici ispita, kolokvija te drugi oblici provjere znanja i ishoda učenjaNastava na visokim učilištima može se održavati u predavaonicama, odnosno licem u lice, preporučili su u petak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).


U predavaonicama se, navode, mogu izvoditi praktična nastava, studentske vježbe i seminari, laboratorijska nastava, terenska nastava te ostala nastava kod koje izvođenje na daljinu u velikoj mjeri narušava ishode obrazovanja, uzimajući u obzir specifičnosti tih nastavnih procesa.


Isto se tako u predavaonicama mogu održavati svi oblici ispita, kolokvija te drugi oblici provjere znanja i ishoda učenja.
Preporučuju kako kod navedene nastave i ispita u učionicama kada je god moguće treba inzistirati na manjim skupinama studenata u stalnom sastavu.


HZJZ I MZO naglašavaju da se primjenjuju protuepidemijske mjere navedene u uputama od 31. kolovoza 2020. uz obvezu nošenja maski i razmak od najmanje 1,5 metra između svih prisutnih osoba.


Tijekom visokoškolske nastave u pojedinim specifičnim okružjima, primjerice u zdravstvenim ustanovama, ustanovama u socijalnoj skrbi ili sl., primjenjuju se protokoli tih ustanova, dodaju HZJZ i MZO.


Za okupljanje većeg broj studenta, kad se radi o sadržaju koji se ne može odraditi na daljinu, a zbog kraja akademske godine se ne može više odgađati, ističu da je nužno pridržavati se odluka Stožera CZ uz ograničenje od 100 sudionika te uz razmak, ako je moguće, od 2 metra (4 četvorna metra osobi) i obvezno nošenje maske.


Napominju da je uz navedeno potrebno razmotriti i hibridni oblik nastave, odnosno kombinaciju učioničke nastave i nastave na daljinu.


Nadopuna se primjenjuje od 1. lipnja.