Suverenisti

Ništa od zajedništva u desnom trokutu. Zekanović: ‘Škoro radije podržava Račanovog ministra, nego mene’

Dražen Ciglenečki

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Domovinski pokret i Most nastupaju s pozicije nacionalnog političkog branda koji je prepoznat i u anketama. Ja im to priznajem. Ali, nešto se mora dati i junior partneru, a ne ga htjeti marginalizirati, upozorava Hrvoje ZekanovićNakon što je sredinom prosinca objavljeno da će Nikola Troskot biti kandidat Mosta za gradonačelnika Zagreba, Domovinski pokret je izrazio nezadovoljstvo što se nisu prethodno s njima konzultirali, a Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista pozvao je na zajedništvo triju »suverenističko-kršćanskih opcija« za lokalne izbore.


Zanimljiva je dinamika u tom političkom trokutu. Na posljednjim predsjedničkim izborima Miroslav Škoro bio je kandidat i Mosta i suverenista. Prošlogodišnji izbori za Sabor već su donijeli promjenu, dogovor o suradnji nije uspio, pa su Domovinski pokret i Hrvatski suverenisti imali svoje, a Most posebne liste.


Nešto više od mjesec dana prije lokalnih izbora, unatoč Zekanovićevom apelu, suverenisti u vrlo malo jedinica lokalne samouprave koaliraju sa Škorinom strankom, jednako je i kad je u pitanju Most, ali zato će Domovinski pokret i Most imati zajedničke kandidate za čelne dužnosti i liste u najmanje dvije županije i više značajnih gradova.
Uzalud je Zekanović govorio o tome da svi oni »dijele iste temeljne vrijednosti« i da je »interes birača našeg dijela političkog spektra« zajednički izlazak na izbore, od toga nema ništa čak niti u njegovom Šibeniku.


Zekanović se kandidirao za gradonačelnika, a Domovinski pokret i Most podržavaju Marija Kovača, nekadašnjeg ministra prometa u Vladi Ivice Račana i saborskog zastupnika HSLS-a, koji je dugo izvan politike.


I na razini Šibensko-kninske županije Domovinski pokret i Most te suverenisti idu na izbore odvojeno. Zekanoviću to svakako nije drago.


– Nije baš da mi ne surađujemo s njima, ali to je, istina, rijetko gdje. Primjerice u Vukovarsko-srijemskoj županiji Most i mi podržavamo za župana Nikolu Kajkića, dok je Domovinski pokret uz Josipa Dabru.


Naši razgovori s Domovinskim pokretom traju u još nekoliko županija, ali ne znam hoće li od toga što biti. Ja sam bio dogovorio sa Zoranom Pešićem, šefom Domovinskog pokreta u Šibensko-kninskoj županiji, koaliciju za Šibenik i da ja budem kandidat za gradonačelnika, a onda se njihova centrala u Zagrebu radije odlučila za Račanovog ministra. I potom je Pešić napustio Domovinski pokret, to su činjenice, rekao nam je jučer Zekanović.


Kompleksni izbori


Da se nakon parlamentarnih izbora četvero suverenista nije na neki način ipak odmaknulo od Domovinskog pokreta i osnovalo svoj zastupnički Klub, vjerojatno bi sada lakše komunicirali sa Škorom i njegovim ljudima. No, Zekanović naglasak stavlja na jednu drugu stvar.


– Lokalni izbori su najkompleksniji od svih, puno se toga mora poklopiti. Svaka jedinica ima svoje specifičnosti, mnogo je ljudi s razumljivim ambicijama i neću zato ništa loše ni o kome govoriti. Domovinski pokret i Most nastupaju s pozicije nacionalnog političkog branda koji je prepoznat i u anketama.


Ja im to priznajem. Ali, nešto se mora dati i junior partneru, a ne ga htjeti marginalizirati. Valjda u Domovinskom pokretu smatraju da su i bez nas dovoljno jaki, zaključuje Zekanović.


Domovinski pokret i Most zasad su zajednički jezik, osim u Šibensko-kninskoj županiji i Šibeniku, pronašli i u Požeško-slavonskoj županiji, zatim u Osijeku, Benkovcu, Vodicama… Razgovori su u završnoj fazi u Brodsko-posavskoj županiji.


– Mislim da je Domovinski pokret jedina stranka koja nigdje predizborno ne koalira ni s HDZ-om, ni sa SDP-om. Iako naše podružnice imaju autonomiju u odabiru koalicijskih partnera. Što se Mosta tiče, vjerujem da će suradnja s njima imati sinergijski učinak.


Bilo je s njima u prošlosti određenih nesporazuma, ali bude ih i u obitelji. Stoga ćemo s Mostom i ubuduće surađivati. Kad je riječ o suverenistima, premda su nam podružnice autonomne, sve su dobile preporuku nacionalnog vodstva da koaliraju s njima ako je to ikako moguće.


Nismo mi uopće otpisali suvereniste, ali teško se s njima dogovoriti, ističe Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta i politički tajnik stranke.


Nerealna predstava


U Domovinskom pokretu se općenito žale da suverenisti imaju pomalo nerelanu predstavu o samima sebi, da su uvijek pri dnu anketa, bez organizacije na terenu, ali s izraženim političkim prohtjevima prilikom sastavljanja izbornih lista.


Suverenisti, pak, stalno podsjećaju da su 2019. osvojili mandat na izborima za Europski parlament, kad Most to nije uspio, a Domovinski pokret još tada nije ni postojao. U Mostu ističu da najviše vole samostalno ići na izbore.


– U županijama, gradovima i općinama u kojima smo jaki, Most u pravilu nije sklapao predizborne koalicije. No, ne možemo mi iz Zagreba uvjetovati našim organizacijama kako će postupati. Posljedica toga je i suradnja s drugim strankama, rekao nam je potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja.


To što Domovinski pokret i Most nastupaju na izborima zajedno u, recimo, Šibensko-kninskoj županiji, nije utjecalo na njihove odnose u ostalim jedinicama. U Mostu bi, naravno, željeli da im Domovinski pokret ne konkurira u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je kandidat za župana Božo Petrov, ili u Rijeci, u kojoj se za drugi krug bori Marin Miletić.


Međutim, Domovinski pokret ima tamo svoje kandidate koji nemaju naročite šanse, ali će možda mostovcima odnijeti bitne glasove. Obratno vrijedi za sredine u kojima je Domovinski pokret snažnija opcija nego Most.