Formiranje većine

Ni Stričaka, ni Čehoka ne brine puno Čačićev ultimatum. Može li HDZ naći novo rješenje za većinu u Saboru?

Dražen Ciglenečki, Hina

S primopredaje vlasti u Varaždinskoj županiji između Radimira Čačića i Anđelka Stričaka / Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

S primopredaje vlasti u Varaždinskoj županiji između Radimira Čačića i Anđelka Stričaka / Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Uopće ne znam namjerava li Čačić nastaviti suradnju s HDZ-om u Županijskoj skupštini. Iz vodstva HDZ-a nitko sa mnom o svemu ovom još nije razgovarao, naglašava Anđelko Stričak. Ivan Čehok je uvjeren u upravo takav rasplet konzultacijaKonstituiranje predstavničkih tijela u niz županija i gradova bit će politički zanimljivo, ali nigdje kao u Varaždinskoj županiji formiranje većine neće utjecati i na odnose u Saboru i Vladi. Razlog je zahtjev predsjednika reformista Radimira Čačića HDZ-u da otkažu praktično dogovorenu suradnju s vijećnicima liste Ivana Čehoka u Županijskoj skupštini, ako žele da Natalija Martinčević u Saboru i ubuduće podržava Vladu Andreja Plenkovića.


Premijer je Čačićev ultimatum spustio na lokalnu razinu, pa bi, dakle, predsjednik HDZ-a u Varaždinskoj županiji Anđelko Stričak, novoizabrani župan, trebao okupiti skupštinsku većinu bez Čehoka i njegovih ljudi.


Danas ujutro održana je primopredaja vlasti između Čačića i Stričaka, što je bila prigoda i da njih dvojica razmijene mišljenja o novonastaloj situaciji, ali formalni razgovori o konstituiranju Županijske skupštine Varaždinske županije počinju idući tjedan.
– S Čačićem se nakon izbora još nisam čuo, samo pratim njegove medijske istupe. Ali, nije mi iz njih jasno što on točno želi, shvaćam jedino što neće, a to je da mi ne koaliramo sa Čehokom.


No, ja ću kao župan od ponedjeljka nadalje obaviti konzultacije s predsjednicima svih opcija koje su ušle u Županijsku skupštinu. Svoje županijske vijećnike, osim HDZ-a, imaju i reformisti, SDP, Čehokova lista i HNS i normalno je da sa svima njima razgovaram.I prije konstituiranja Sabora u razgovorima sudjeluju svi koji su izabrani, moramo dogovoriti raspodjelu skupštinskih odbora i sve ostalo, rekao nam je Stričak, čija je pobjeda najugodnije iznenadila Plenkovića, što je on i sam izjavio.


Komotna većina


Stričak ne odaje dojam nervoznog čovjeka, čija je sada zadaća operacionalizirati Čačićev uvjet i sačuvati nacionalnu vladajuću koaliciju.


– Želim od svih čuti kako zamišljaju suradnju u skupštini i razvoj naše županije, a nakon toga ću donijeti odluku o koaliciji. Ja, ponavljam, uopće ne znam namjerava li Čačić nastaviti suradnju s HDZ-om u Županijskoj skupštini.


Iz vodstva HDZ-a nitko sa mnom o svemu ovom još nije razgovarao. U svakom slučaju, mi imamo jednu komotnu većinu, naglašava Stričak.


Kad on govori o većini u Županijskoj skupštini, misli na 12 vijećnika HDZ-a, petero njih s Čehokove liste i četiri HNS-ovca. To je ukupno 21, a oporba bi u ovakvom rasporedu snaga bili reformisti s devet i SDP sa sedam županijskih vijećnika.


Čačić: Bitan je coach


Nakon predaje vlasti Čačić i Stričak su se obratili medijima


Čačić je kazao da ga je prije četiri godine, kada je on došao u županiju, dočekalo samo „par papirića gdje je nešto pisalo (…) tih par projekata vrijednih četiri milijuna. Sada novi župan ima sve prijavljeno, sve pregledno.


Imamo velike projekte, siguran sam da će ekipa koju preuzima novi župan, kao što je vrhunski odradila svoj posao, odrađivati ga i dalje. To je ekipa vrlo kvalitetnih ljudi, to je vrhunska ekipa. Ali bitan je coach. Varaždinska županija je četiri puta bila najuspješnija u Hrvatskoj i nadam se da ćemo to i nastaviti. Čestitke novom županu i uspjeh u radu”, rekao je Čačić.„Očekujem, vjerujem i nadam se interesu svih nas da ćemo rezultat koji smo ostvarili protekle 4 godine, službeni izvještaj Ministarstva financija, 4 godine zaredom najuspješnija županija u Hrvatskoj, da ćemo takvi biti i dalje“, dodao je Čačić.


Stričak najavio investicije


Stričak je naglasio kako je pobjeda koalicije HDZ-HSLS-HSU u Varaždinskoj županiji zaslužena te da je u proteklih devet godina kao predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i šest godina kao saborski zastupnik obišao svaki kutak Varaždinske županije.


„Naravno da nisam najbolji, najsposobniji, najsavršeniji, ali nastojat ću zajedno sa svojim timom, sa zamjenicom Silvijom Zagorec, dati sve od sebe da u idućem mandatu Varaždinska županija i svi njezini žitelji osjete jedan iskorak“, rekao je Stričak.


Najavio je investicije u zdravstvu, školstvu, cestovnoj infrastrukturi i zaštiti okoliša, proglašenja Ivančice parkom prirode, programe za udruge i brigu o sigurnosti građana.


„Od ponedjeljka krećem s razgovorima sa svim predsjednicima političkih stranaka, odnosno opcija čiji vijećnici su osvojili mandate u budućem sazivu Županijske skupštine. Razgovarat ćemo o skupštinskoj većini, formiranju radnih tijela i o prioritetima“, dodao je novi varaždinski župan.


Čačić: Kad imam nešto za reći, reći ću


Stričak je kazao i da se veseli suradnji sa svim gradonačelnicima i načelnicima, a tako i s novim gradonačelnikom Varaždina SDP-ovim Nevenom Bosiljem.


Odgovarajući na novinarsko pitanje postoji li u Varaždinskom HDZ-u netko tko ruši Andreja Plenkovića, Stričak je rekao da su to nebuloze. Jer, naglasio je, prošle godine HDZ je imao unutarstranačke izbore i najveće povjerenje članova je Andrej Plenković dobio upravo ovdje, preko 90 posto. Rekao je i kako nije zabrinut za koaliciju na nacionalnoj razini.


Upitan Radimir Čačić je novinarima odgovorio kako je on svoje rekao o odnosu s HDZ-om.


“Sve što sam o tome htio reći, sam rekao. Ponekad negdje piše i nešto o čemu nemam pojma. Svašta se piše, zato je televizija jako dobro. Kada ću imati nešto za reći, reći ću”, zaključio je predsjednik Reformista Čačić.


Čehok uvjeren u povoljan rasplet situacije


Čehok je uvjeren u upravo takav rasplet konzultacija što ih organizira Stričak.


– HDZ bi i prije možda dobivao izbore za župana da su Varaždinci u većem broju glasovali za njihove kandidate. Sada to jesu prvi put, a HDZ-u su pobjedu u županiji donijeli moji glasači u Varaždinu. Očekujem stoga da oni to vrednuju i da surađujemo u Županijskoj skupštini, poručuje sada već bivši gradonačelnik Varaždina.Što će biti u Saboru, u to se, kaže, ne bi miješao.


– Kako će se premijer postaviti prema Čačiću, ja u to ne ulazim. Ali, moje je mišljenje da je Ratko Čačić običan žetončić koji je spreman prodati se bilo kome i da neće ostvariti ucjenu koju je uputio Plenkovića, procjenjuje Čehok.


Model suradnje


Hoće li se HDZ doista oglušiti na Čačićev zahtjev i dovesti u pitanje usvajanje rebalansa državnog proračuna, ako u sljedećih nekoliko dana ne pronađu u redovima opozicije zamjenu za glas Natalije Martinčević?


Čačić, naime, ne signalizira da će popustiti. A pitali smo ga jučer ono što ni Stričaku nije posve jasno, što on konkretno predlaže za Županijsku skupštinu.


– Što se nas tiče, jedino na čemu inzistiramo je da ovi tipovi s optuženičke klupe, koji su dosad maksimalno surađivali s HDZ-om, ne budu u koaliciji u Županijskoj skupštini. Ako oni nisu unutra, onda su svi ostali dobrodošli. I u prošloj skupštini su reformisti imali suradnju i s HDZ-om i sa SDP-om.


Nismo tada potpisali nikakav dokument o koaliciji, imali smo dogovor o suradnji, koji je obuhvatio raspodjelu skupštinskih odbora, i sve je korektno funkcioniralo. Ovakav se model suradnje može primjeniti i u novom sazivu Županijske skupštine, ali u njemu ne mogu biti Čehok i njegovi. Tko će, pak, biti predsjednik Županijske skupštine, sasvim je nevažno, rekao nam je Čačić.


Na potezu je, znači, HDZ, koji će morati odlučiti je li im prihvatljivo izgurati Čehoka zato što je predsjednik reformista to tako tražio, a da bi se održala većina u Saboru.


Čehok: Plakat »Čačić žetončić« je moj


Kad se Čačić žali na prljavu kampanju HDZ-a između dva izborna kruga, najviše ističe da ga se htjelo diskreditirati porukom – Čačić žetončić. HDZ-ovog koalicijskog partnera u Saboru na taj je način okarakterizirao Alen Runac, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina, kao i predsjednik Županijske skupštine u prošlom sazivu, što je bio zahvaljujući savezu s reformistima.


»S gospodinom Čačićem smo dobro surađivali i sigurno nećemo iznositi nikakve afere. Prvo zato što smo si dobri, a drugo iz jednostavnog razloga jer je on u Hrvatskom saboru žetončić HDZ-a, on nam je bitna ruka i želim mu sve dobro«, izjavio je Runac prije dva tjedna.


I na plakatima kojima je oblijepljena bila Varaždinska županija pisalo je »Čačić žetončić«, pa Čačić te plakate, osmišljene kako bi se demotiviralo birače sklone lijevo-liberalnoj opciji da glasuju za predsjednika reformista, također pripisuje HDZ-u. Ali, Čehok nam je jučer otkrio da Čačić nije u pravu.


– Ti su plakati moji, nije ih HDZ naručio. Mi smo ih postavili, rekao nam je Čehok, koji je tijesno izgubio izbornu utrku za novi mandat varaždinskog gradonačelnika.


Runac nam je objasnio što je njega ponukalo da Čačića nazove žetončićem.


– Bila je to reakcija na Čačićev plakat »Čačić da, HDZ ne«. Prikazivao nas je kao ljude koji se udružuju s nekakvim kriminalcima, a mi smo zapravo odlično surađivali s reformistima i u Županijskoj skupštini i u Saboru. Zato sam i rekao, pa Čačić je naš žetončić.


On je taj koji je vodio prljavu kampanju, za našeg kandidata župana Stričaka je, primjerice, govorio da je srednja razina i slično. Bio je bahat i arogantan kao i obično.


Čačić je zadnji koji smije pričati o nečijim prljavštinama, on je vodio takvu kampanju i ona mu se konačno obila o glavu, ocjenjuje Runac. HDZ je, dodaje, spreman za suradnji sa svima, što su, kaže, komunicirali i u kampanji.


– Za razliku od nas, Čačić je protiv svih. Danas su mu krivi i HDZ i SDP i Čehok i Patafta, morao bi se zapitati nije li onda možda problem ipak u njemu, zaključuje Runac.