NE!

NEON B.a.B.e. pokrenule novu platformu za podršku žrtvama online nasilja

Portal Novi list

Ilustracija B.a.B.e.

Ilustracija B.a.B.e.

Ovim putem žene mogu na jednostavan način prijaviti nasilje te dobiti besplatnu pravnu i psihološku podršku i savjetePovodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama koji obilježavamo danas, 25. studenog, udruga B.a.B.e. želi skrenuti pozornost na rastući problem online nasilja kojim su posebno pogođene žene te istaknuti da se one najčešće suočavaju s nerazumijevanjem i osudom okoline zbog čega nasilje ne prijavljuju.


“Kako bismo potaknuli žrtve na prijavu online nasilja i omogućili podršku koja im je potrebna, pokrenuli smo novu platformu NEON – babe.hr/ne-online-nasilju/ – putem koje mogu na jednostavan način prijaviti nasilje te dobiti besplatnu pravnu i psihološku podršku i savjete”, poručuju.


Nasilnici najčešće bivši partneri


Udruga B.a.B.e. od ožujka ove godine provodi projekt SURF and SOUND – Support, Unite, Respond, Fight to Stop Online violence s ciljem smanjenja pojave online nasilja i putem kojeg je otvoreno besplatno savjetovalište za žrtve online nasilja.
Najčešći oblik nasilja zbog kojeg se osobe obraćaju savjetovalištu jest objavljivanje ili prijetnje objavljivanjem snimki spolno eksplicitnog sadržaja.


Ovaj oblik online nasilja često se isprepliće i s drugim oblicima poput doxinga (objavljivanje osobnih podataka žrtve putem interneta) i seksualnog iznuđivanja, a nažalost svjedočimo i slučajevima u kojima su snimke nastale kao rezultat silovanja, čime se žrtve dodatno traumatizira, objašnjavaju B.a.B.e.Također je prisutno i online uznemiravanje od strane bivših partnera, koji u najekstremnijim slučajevima svojim žrtvama prijete i smrću.


Žrtve se najčešće susreću s psihičkim posljedicama i štetom, dok im je u nekim slučajevima učinjena i društvena i ekonomska šteta, budući da nisu sposobne obavljati rad jer su nasilnici iskoristili i njihovo radno okruženje za počinjenje nasilja, odnosno objavljivanje intimnih snimki.


“Sve osobe koje su se obratile za pomoć i podršku su ženskog spola, što jasno ukazuje na rodnu uvjetovanost ovih oblika online nasilja.


Na temelju dosadašnjih slučajeva online nasilja uočili smo da su najpogođenije žene u dobi od 18 do 40 godina, ali žrtve mogu biti svih dobnih skupina pa je primjetan i značajan broj žena u skupini od 45 do 55 godina.


Najčešći počinitelji nasilja su bivši partneri, a potom slijede internetski partneri (osobe koje su žrtve upoznale online i borave u inozemstvu) i nepoznate, anonimne osobe.


60% žrtava ne prijavljuje online nasilje


Nažalost, porazan je podatak da čak 60% žena nasilje ne prijavljuje, što ukazuje na potrebu većeg razumijevanja, podrške i empatije prema žrtvama, kako u pogledu institucija koje im trebaju pružiti veći stupanj zaštite, tako i u okviru užeg kruga prijatelja, obitelji i zajednice.


Stoga, na današnji dan pozivamo građanke i građane, prijatelje, susjede, majke i očeve te društvo u cjelini, da im na putu suočavanja s nasilnikom te u potrazi za zaštitom uvijek budemo podrška i ohrabrenje”, poručuju B.aB.e.


Platforma NEON, osim mogućnosti prijave online nasilja, pruža savjete i informacije o različitim oblicima online nasilja, a u okviru platforme predviđen je i forum za međusobnu podršku žena koje su se suočile s nasilnicima.


Projekt SURF and SOUND financira Europska unija iz programa Rights, Equality and Citizenship Europske unije(2014-2020), a partner udruge B.a.B.e. u provođenju projekta je Agencija za elektroničke medije.