Boris Glavaš

Na izbore izlazi s porukom: “Uredno sam i na vrijeme primio sakramente”. Objasnio zašto

Portal Novi list

Boris Glavaš / Foto Screenshot Facebook Hrvatski suverenisti Podbablje

Boris Glavaš / Foto Screenshot Facebook Hrvatski suverenisti Podbablje

To sam učinio svjesno i namjerno. Specifična je malo, naime, povijest moje obitelji, objašnjava Boris GlavašBoris Glavaš, kandidat Hrvatskih suverenista za načelnika općine Podbablje do jučer je bio posve anoniman političar iz malog sela u Imotskoj krajini.


No, postao je prava internetska senzacija nakon što se raširila njegova Facebook objava, gdje u najavi kandidature, poručuje da je “uredno i na vrijeme primio sakramente: krštenja, Prve svete pričesti, Svete potvrde ili krizme i kršćanske ženidbe”.


Nakon toga piše da je oženjen i otac troje djece, a onda da je studirao na Pravnom fakultetu u Splitu, da ima državni stručni ispit Ministarstva uprave, certifikat u području javne nabave Ministarstva gospodarstva, te “više od 15 godina radnog iskustva na službeničkom mjestu u Općini Podbablje”.


Šef mu počeo kao vjeroučitelj
Poruučio je i da je 2005. godine osnovao Športsko društvo Drum.


Općina Podbablje ima manje od pet tisuća stanovnika i godišnji proračun od oko 10 milijuna kuna. Od ovog iznosa oko 420.000 kuna troši se na plaće zaposlenih u općinskoj administraciji.


Glavašev šef, načelnik općine Podbablje i saborski zastupnik Mosta, Ante Kujundžić, karijeru je počeo kao vjeroučitelj u osnovnoj školi u Zmijavcima. Novinari Jutarnjeg pitali su Glavaša je li “uredne sakramente” spomenuo zbog Kujundžića?


“Ne, to nema veze ni s kim drugim, pa ni s Kujundžićem. To je isključivo moj CV. Sve protukandidate uvažavam i poštujem. Na ovom našem području svi smo mi poznanici i prijatelji, niti jednog od protukandidata ja ne doživljavam kao neprijatelja.


A tko će pobijediti to će narod na izborima 16. svibnja odlučiti”, rekao je Glavaš.No, zašto se onda uopće pohvalio primanjem sakramenata?


“To sam učinio namjerno”


“To sam učinio svjesno i namjerno. Specifična je malo, naime, povijest moje obitelji. Nama je smisao samog života, rođenja i kraja ovozemaljskog života u vjeri. Bez vjere nama naši životi praktički ne vrijede skoro pa ništa.


U vrijeme bivšeg sistema meni je jedan stric emigrirao u Pariz, drugi u Chicago, a moj pokojni otac prvi posao nije mogao dobiti nigdje u našem kraju, već je kao socijalni radnik radio u željezničko-građevinskom poduzeću u Zenici.


Tek par godina pred smrt dobio je posao socijalnog radnika u osnovnoj školi u Imotskom. Tek tada se obitelj vratila živjeti tu u rodni kraj, u mjesto Drum”, rekao je Glavaš.


Da je znao koliko će publiciteta izazvati objava njegovog životopisa, kaže, najavio bi svoju kandidaturu za načelnika općine još za Božić!


Glavaš radi na mjestu pročelnika službe u odsjeku upravno-pravnih i komunalnih poslova u općini Podbablje, općini kojoj sada želi biti na čelu. Plaća mu je, kaže, kad uračuna i porezne olakšice za djecu oko osam tisuća kuna.


“Nismo vam mi iz imućne obitelji. Imamo, kao i svi ovdje, nešto zemlje, vrt i 700 trsova vinove loze. Planiram se malo baviti i turizmom, dio obiteljske kuće planiram preurediti za najam gostima”, objašnjava


Što je radio prije nego li se zaposlio u Općini?


“Svašta. Radio sam i na građevini i u kafićima, svugdje gdje je bilo posla”, kaže Glavaš Jutarnjem.