Spasimo živote

Možemo li spriječiti tragedije? Aplikacija će roditelje upozoriti da su zaboravili dijete u autu

Vladimir Mrvoš

Je li moguće da je umetanje malog senzora sa zvučnim signalom - da je dijete na zadnjem sjedištu automobila, toliko nešto komplicirano i skupoDani su sve topliji, klima uređaji rade punom parom, a automobili na suncu postaju prave pećnice. Po vrelom suncu, temperatura se u automobilu može podići 20°C za samo 10 minuta. Ako je temperatura vani 26°C, za 10 minuta u zatvorenom autu može dosegnuti 32 stupnja, a za 30 minuta i do 45 stupnjeva Celzijevih.


Po velikim vrućinama, temperatura u autu se može popeti na 50 stupnjeva za samo par minuta. Odrasli takve temperature teško podnose, a kod djece temperatura tijela raste do pet puta brže nego kod odraslih.


Tragedija u Kninu gdje je otac zaboravio dijete odvesti u vrtić, već ga je ostavio u zaključanom automobilu na parkiralištu, samo je jedna u nizu tragedija koje se događaju svugdje u svijetu.
Nesretni otac, kada je oko 15 sati nakon poziva supruge otišao do automobila, zatekao je dijete bez svijesti te ga iznio iz automobila. Liječnici su pokušali reanimirati dijete, no nisu uspjeli. Nakon polusatne reanimacije mogli su samo potvrditi smrt djeteta.


Dječakov otac, koji si tu grešku neće moći oprostiti cijeli život, sigurno se nije puno obazirao ni na podnesenu kaznenu prijavu da je neodgovornim postupanjem prema svom djetetu, grubo zanemario roditeljsku dužnost te time prouzročio njegovu smrt.


Nije sigurno ni bio svjestan da je nakon 15 minuta provedenih u policiji bio i uhićen. Nije bio svjestan ni da mu je oduzeto legalno oružje koje je posjedovao, ni da mu je angažiran odvjetnik po službenoj dužnosti.


On sigurno nije bio ni svjestan ispitivanja u Županijskom državnom odvjetništvu, gdje je priveden uz kaznenu prijavu zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela povrede djetetovih prava.


Državno odvjetništvo nije predložilo ni određivanje istražnog zatvora budući da je ocijenjeno kako za to nema zakonskih uvjeta, a to doista nije bilo ni potrebno. On je tog dana sam sebe kaznio doživotnim zatvorom koji će provesti na uvjetnoj slobodi.


Životna patnja


Prije dvije godine slična tragedija dogodila se u Rovinju. U srpnju 2019. godine preminula je četverogodišnja djevojčica koju su radnici gradilišta pronašli u zatvorenom automobilu u Rovinjskom Selu.


Djevojčica je pronađena bez svijesti u pakleno vrućem automobilu. Za razliku od slučaja u Kninu gdje je otac zaboravio na dijete, u Rovinjskom Selu otac je djevojčicu ostavio u automobilu kako je ne bi budio, a on je otišao u ispomoć u svoj frizerski salon.Zatvorio je i sve prozore da u automobil ne ulazi prašina s obližnjeg gradilišta. Nesretna djevojčica je umrla od toplinskog udara i dehidracije, zbog čega su joj bili oštećeni vitalni organi, a protiv oca je tad podnesena kaznena prijava.


Nakon dvije godine Županijsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o obustavi istrage protiv okrivljenog zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava i odbacilo je postupak protiv oca. Svi se mogu složiti s činjenicom da tu zatvorska kazna za oca ne bi imala nikakvu svrhu.


Ne bi imala svrhu specijalne, a ni generalne prevencije, zbog čega se i izriču kazne. Naime, svrha je specijalne prevencije da se krivca kazni za određeno kazneno djelo, a u ovom slučaju nema gore kazne od one da je prouzročio smrt svog djeteta.


Svrha generalne prevencije je da svi ostali počinitelji razmisle o tom djelu. Naravno, nitko normalan ne bi to učinio djetetu, a i ako učini namjerno, nije zatvor za njega, već odgovarajuća zdravstvena institucija.


Svjetska statistika


Svjetska statistika nema precizne podatke o takvim slučajevima u svijetu. Zemlja s najvećim brojem automobila u svijetu, SAD, kako se smatra ima i najveći broj smrtnih slučajeva djece u vrućim automobilima.


Prošle godine u SAD-u bilo ih je 24. U ovoj godini u SAD-u su do sada zabilježena četiri takva smrtna slučaja. U prosjeku 38 djece mlađe od 15 godina svake godine u SAD-u umre od toplotnog udara nakon što su ga ostavili u vozilu.


U 2018. i 2019. godini rekordan broj od 53 djeteta umrla su u SAD-u nakon što su ostavljeni u vrućem automobilu. Ove podatke objavio je Jan Null s Odjela za meteorologiju i klimatske znanosti, Sveučilišta San Jose. Null, certificirani konzultantski meteorolog, prati smrtne slučajeve toplinskog udara u vozilima u SAD-u od 1998. godine.


Njegova istraživanja pokazuju da je u više od polovice ovih smrtnih slučajeva roditelj ili skrbnik dijete zaboravio u vozilu. Čak 886 djece umrlo je zbog dječjeg toplinskog udara u SAD-u od 1998. godine.


U Brazilu su u 10 godina zabilježena takva 24 smrtna slučaja, a u Izraelu statistika govori o 381 djetetu koje je ostalo samo u automobilu, ali je bilo malo smrtnih slučajeva, jer su djeca spašena u zadnji trenutak.U Europi imamo vrlo malo podataka o takvim slučajevima. Zabilježeni su smrtni slučaji u Francuskoj, Belgiji, Španjolskoj i Irskoj. Sva djeca bila su mlađa od 3 godine. Scenarij je uvijek isti.


Roditelj je bio siguran da je u vrtiću ostavio svoje djete koje je umjesto toga ostalo zaključano u automobilu, najčešće na suncu. U Italiji je najstariji takav slučaj iz 1998. godine u Cataniji. U Rimu, 2011. godine 11-mjesečne blizance spasio je slučajni prolaznik.


Roditelji su ih ostavili u automobilu i otišli u kockarnicu. Nažalost 2013. godine mala Luca, stara 2 godine, umrla je u automobilu na Piacenzi, dok su u Napulju prolaznici spasili trogodišnje dijete, kao i u Rimu dvomjesečnu bebu, čiji su roditelji otišli u kockarnicu.


U Italliji je velik broj slučajeva da su roditelji djecu ostavili, a ne zaboravili u autu, kako bi išli u kockarnicu. U tom slučaju zatvorska kazna za roditelje bila bi primjerena kao specijalna i generalna prevencija za sve nemarne roditelje, ali nisu poznati podaci kako su takvi slučajevi pravosudno završili.


Ipak, osim rijetkih slučajeva kada svjesno ostavljaju djecu u automobilu, često pateći od ovisnosti o kockanju – svi ostali roditelji su bili savršeno zdravi i savjesni roditelji i nisu mogli objasniti kako su zaboravili na svoju djecu.


Da nitko od roditelja nije imao mentalnih poremećaja u trenutku tragedije, potvrdili su i brojni psiholozi i ukazali da je to nešto što se potencijalno može dogoditi bilo kome. Dramatična situacija vrlo često proizlazi iz kombinacije nekoliko čimbenika koji uzrokuju takav koban zaborav – ostaviti dijete u automobilu (na suncu).


To nije samo nekad obični nemar i zaborav, već to može biti i kombinacija umora, nedostatka sna, ali i veći i manji stres koji se događa u svakodnevnoj životnoj rutini.


Jednostavna aplikacija


Opravdano se možemo pitati postoji li u vremenu brojnih mobilnih aplikacija i napredne tehnologije način da se ovaj problem u potpunosti eliminira. Jedan od način da se eliminiraju ove vrste nesreća je uporaba mobilne tehnologije koja može biti ekonomično i tehnički banalno rješenje, uz naravno zakonske propise, koje takve stvari i pravno reguliraju.


U vremenu kada se grade samovozeći automobili, napredni informativno-zabavni sustavi s prepoznavanjem glasa, radarom, sonarom, sjedalima s masažom, grijanim upravljačem i najnezamislivijim elektroničkim i nekad potpuno bezveznim pomagalima, postavlja se pitanje je li moguće da je umetanje malog senzora sa zvučnim signalom – da je dijete na zadnjem sjedištu automobila, toliko nešto komplicirano i skupo.


Da takav uređaj spasi čak i jedno dijete, postigla bi se svrha njegovog postojanja.


Evo i jednostavnog scenarija za takvu aplikaciju. Dovezete se na posao, izađete i zaključate auto, prebacite torbu preko preko ramena i uđite u ured kako biste stigli na jutarnji sastanak. Dok sjedite za svojim radnim stolom, na svoj mobitel dobivate obavijest: NETKO JE JOŠ UVIJEK U AUTOMOBILU.


Odmah se sjetite djeteta u autosjedalici, za koje ste mislili da ste ga odveli u vrtić. Jeftin i moguć tehnološki uređaj možda vam je pomogao da izbjegnete besmislenu tragediju – smrt djeteta koje je u vrućem danu ostalo u vozilu.


Zakonska procedura


Ideja nije nova i već postoje planovi da u SAD-u ta tehnologija postane standard u svim novim automobilima, pa se i zakonski pokušava regulirati zadnjih godina. Mnogi prijedlozi zakona ignorirani su ili su samo djelomično podržani, a cijelo vrijeme se nastavljalo smrtno stradanje djece u vrućim automobilima.Kompliciran pravosudni sustav u SAD-u trebao je donijeti i savezni zakon – The federal Hot Cars Act, a koji ima i protivnike. Smatra se da bi poskupio nove automobile, a da roditelji male djece ionako ne voze nove automobile, već polovne.


»Zakon o vrućim automobilima« iz 2019. godine stigao je do Senata i usvojio ga je Zastupnički dom SAD-a kao dio jednog drugog zakona, ali od tada nije poznato što se s tim događa. Mnogi se nadaju da će takav zakon biti donesen kao poseban savezni zakon. Za sada nije poznato razmišlja li se o tome u EU-u, što bi se automatski odnoosilo i na Hrvatsku.


Možda će pomoći da se zaštite životi djece koju su roditelji zaboravili u autu i to što su se u takvu zakonsku proceduru uključili i ljubitelji kućnih ljubimaca koje nemarni vlasnici ostavljaju u automobilima.


Zlatna pravila


Ipak, dok se ne riješe komplicirane zakonske procedure, jer takav uređaj bi trebali imati samo novi automobili, a i dok roditelji neka aplikativna rješenja ne ugrade u svoje starije automobile, stručnjaci daju šest savjeta kojih bi se svaki roditelj trebao pridržavati, ako vozi malo dijete u automobilu na zadnjem sjedištu.


1. Pogledajte zadnje sjedište prije nego što zaključate automobil. Otvorite stražnja vrata i pogledajte stražnje sjedalo kako biste bili sigurni da su svi izašli iz automobila – čak i ako mislite da ste bez djece.


2. Držite nešto što vam treba na zadnjem sjedalu. Pored djeteta stavite mobitel, torbu, računalo, ručak, pa čak i jednu cipelu ili bilo što bitno za vašu svakodnevnu rutinu.


3. Držite uvijek plišanu igračku u autosjedalici. Kad je beba na sjedalu, igračku izvadite sa strane. Plišana igračka služi kao podsjetnik da morate uvijek pogledati sjedalicu.


4. Uvijek zaključajte vrata automobila. Čak i ako je automobil u garaži, vrata držite zaključana kako biste spriječili znatiželjnu djecu da uđu u automobil.


5. Imajte dogovor s vrtićem o izostanku djeteta. Ako se vaše dijete ne pojavi u vrtiću ili školi bez prethodne najave, netko bi vas odmah ujutro trebao nazvati.


6. I na kraju, ako uočite malo dijete na zadnjem sjedištu u nekom tuđem automobilu, odmah reagirajte i zovite policiju. Nitko normalan ne ostavlja malu djecu samu u automobilu ni na pet minuta. Netko će vam biti doživotno zahvalan.


3D slikovni senzor


I dok se donose ili pokušavaju donijeti zakoni koji bi upozorili zaboravljive roditelje na ostavljenu djecu u autu, jedna od tehničkih inovacija je i mogući 3D slikovni senzor koji može otkriti kretanja u cijelom automobilu nakon što se motor ugasi.


Ako je netko otkriven, sustav će upozoriti registriranog vozača putem tekstualne poruke ili telefonskog poziva, oglasiti alarm automobila ili aktivirati klima uređaj.


Druge tehnologije mogu otkriti ugljični dioksid, težinu, vitalne vrijednosti, temperaturu i još mnogo toga. Neki novi automobili već imaju slične sustave u nekim svojim modelima.