Porezna uprava

Mladima u Hrvatskoj od povrata poreza gotovo 700 milijuna kuna

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Pixsell

Ilustracija / Foto Pixsell

Hipotetski primjer maksimalnog iznosa povrata je oko 80.000 kunaPrve isplate povrata poreza za 2020. počele su ovoga tjedna. Prema procjeni Porezne uprave, pravo na povrat ostvarit će oko 620.000 poreznih obveznika.


Među njima su i 143.000 mladih koji će ove godine prvi put dobiti cijeli iznos ako su u dobi do 25 godina, odnosno polovinu uplaćenog poreza i prireza na dohodak ako imaju između 25 i 30 godina.


Tako će ove godine, prema procjenama Porezne uprave, država će građanima vratiti oko 1,85 milijardi kuna.
O tome je u Dnevniku HTV-a govorio ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.


Samo za mlade po osnovi što imaju manje od 25 godina ukupni povrat poreza iznosit će oko 700 milijuna kuna. Mladi imaju pravo na povrat poreza i po drugim osnovama, ovisno o uzdržavanim članovima obitelji, rekao je u Dnevniku HTV-a ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.


– Povrat poreza rezultat je četvrtog kruga porezne reforme kada smo 1.1.2020. unijeli izmjenu u Zakonu o porezu na osobni dohodak kada smo omogućili da se ovaj porez na dohodak i prirez vrati mladima za 2020. godinu od godišta 1990. do 1994. u iznosu od 50%, a godište 1995. i mlađima u 100%-tnom iznosu od plaćenog poreza tijekom 2020. godine, rekao je Kutleša.


Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave / Foto Screenshot HRT


Dodao je da je maksimalna osnovica na koju se može dobiti povrat poreza je 360.000 kuna.


Hipotetski primjer maksimalnog iznosa povrata je oko 80.000 kuna.


– Povrat poreza ovisi o iznosima poreza koji su uplaćeni, a koji država vraća zaposlenicima, naglasio je Kutleša.


Kakav je ritam isplata


Govoreći o ritmu povrata 1,85 milijardi kuna rekao je da se 3. svibnja počelo s izdavanjem rješenja.


– Informatizacijom smo uspjeli doći do verifikacije poreznih prijava. Prvi tjedan izdano 180.000 rješenja, drugi tjedan 132.000, idući tjedan očekujemo izdavanje oko 180.000 rješenja.


Prilikom započinjanja obrade takvih rješenja korisnici ako su u sustavu e-građani dobiju obavijest o iznosu i prispijeću rješenja koje se fizički otprema putem pošte.


Na pitanje do kada će sve isplatiti rekao je da će za sva rješenja koja su verificirana povrati biti do kraja svibnja.


Što se tiče fiskalizacije računa usporedio je razdoblje od 1.svibnja do 14. svibnja 2019., koja je bila rekordna što se tiče broja iznosa računa, i istoga razdoblja ove godine.


– Pokazatelji za prvih 14 dana petog mjeseca su zadovoljavajući, dobri, s obzirom na to da je u svim djelatnostima zabilježen pad broja računa od svega 10 do 12%, dok je iznos računa na razinama rekordne 2019. godine, negdje oko 98%-99%.


Neke djelatnosti bilježe i broj porasta i iznosa računa, dok neke djelatnosti u kojima imamo još uvijek mjere obustava rada su na 40% broja računa, rekao je Kutleša.


Nesrazmjer imovine i dohotka


Odgovarajući na pitanje nesrazmjera imovine i dohotka za koje su se najavile oštrije kazne Kutleša je rekao kako se dignula efektivna porezna stopa s 54% na 60%, što se tiče poreznog postupka.


– Od 2016. godine do kraja 2020. imali smo 317 takvih slučajeva gdje je utvrđeno 195 milijuna kuna obveza i naplaćeno 32 milijuna kuna, a za ostatak su poduzete mjere prisilne naplate i ovrhe. Ove godine novih postupaka imamo 48, utvrđeno je i naplaćeno 5 milijuna kuna obveza.


To je dugotrajan postupak koji je često završi sa sudskim epilogom, rekao je Kutleša.


– Izmjena koja očekuje porezne obveznike je da se više rizičnost takvih poreznih obveznika ne procjenjuje na bazi jednog OIB-a nego na bazi grupe OIB-a, povezanih OIB-a i njihovo stjecanje odnosno njihova imovina i prihodi se obuhvaćaju jednom analizom rizika, objasnio je.