Domovinski pokret

Miroslav Škoro traži referendum o uvođenju eura: “Srljaju, znamo što je bilo s jugodinarima”

Dražen Ciglenečki

Miroslav Škoro / Foto Davor Kovačević

Miroslav Škoro / Foto Davor Kovačević

Postoje u Hrvatskoj daleko važniji problemi od uvođenja eura, ali nova Vlada se odmah počela baviti baš tom temom, premda istovremeno buja koronavirus, a gospodarstvo se suočava s krizom, rekao je ŠkoroPredsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro veliki je pristaša referenduma, pa bi htio da hrvatski birači neposrednim izjašnjavanjem odluče i o uvođenju eura. Škoro tvrdi da se s eurom srlja i da bi Hrvatska na taj način izgubila monetarni suverenitet.


– Postoje u Hrvatskoj daleko važniji problemi od uvođenja eura, ali nova Vlada se odmah počela baviti baš tom temom, premda istovremeno buja koronavirus, a gospodarstvo se suočava s krizom.


Ovo je izdvojeno kao prioritetna tema, iako bitno neće djelovati na hrvatsko gospodarstvo, svi smo svjedočili što se dogodilo kad se prelazilo s jugodinara na hrvatske dinare, pa s njih na hrvatske kune.
Poučeni rješenjima u svijetu, smatramo da bi prije odluke trebalo ipak pitati građane. Za to ćemo se zalagati, rekao je Škoro na konferenciji za novinare.


Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović složila se da bi ulazak Hrvatske u eurozonu potaknuo i neke pozitivne promjene, ali je upozorila da se nedovoljno govori o opasnostima i negativnim aspektima preranog ulaska.


– Vjerujemo da uvođenje eura zahtijeva široku javnu raspravu predstavnika akademske zajednice, nevladinih organizacija i političkih stranaka, kako bi građani dobili što kvalitetniju informaciju što ono donosi.


Govori se o prosječnom povećanju cijena nakon konverzije od 0,25 posto, ali svi znamo da je prosjek jedno, a stvarnost nešto drugo i da će sigurno pasti životni standard naših građana, izjavila je Vesna Vučemilović.


Naglasila je da je u Hrvatskoj dosta mirovina nižih od dvije tisuće kuna, pa »kad se to prebaci u euro, riječ je o manje od 300 eura i jasno je da se postavlja pitanje tko može živjeti s tim sredstvima«.


– Ako ne povećamo plaće, uništavanje kune teško će se odraziti na njihov standard, ocijenila je saborska zastupnica Domovinskog pokreta.