Predsjednik Republike

Milanović razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a: Od vas očekujemo razumijevanje po jednom pitanju

Portal Novi list

Jens Stoltenberg i Zoran Milanović / Foto Davor Kovačević

Jens Stoltenberg i Zoran Milanović / Foto Davor Kovačević

Jens Stoltenberg je odlučio telefonski nazvati Zorana Milanovića, nakon što mu je hrvatski predsjednik uputio pismo.Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas telefonski s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, na čiju inicijativu je i došlo do razgovora, a nakon što je predsjednik Milanović glavnom tajniku Stoltenbergu uputio pismo za sve članice Saveza.


Evo kako razgovor opisuju iz Ureda predsjednika:


“Predsjednik Milanović je i danas u razgovoru detaljno informirao glavnog tajnika NATO-a o ozbiljnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, odnosno o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH, koji su u velikom broju ujedno i državljani Republike Hrvatske.
Predsjednik Milanović upozorio je kako su Hrvati u Federaciji BiH već niz godina izloženi izbornim manipulacijama te opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH koji nije promijenjen ni nakon višekratnih pokušaja i jasno izraženoj volji političkih predstavnika Hrvata u BiH.


Predsjednik Milanović je stoga još jednom ukazao glavnom tajniku Stoltenbergu na činjenicu da je Hrvatima uskraćena mogućnosti biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti BiH što je ujedno direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.


Takva situacija diskriminira Hrvate u BiH kao konstitutivni narod, protivna je vladavini prava, ali i prijetnja stabilnosti u BiH, upozorio je predsjednik Milanović.


Predsjednik Milanović je, nadalje, obrazložio kako neravnopravni status Hrvata u BiH negativno utječe ne samo na stabilnost BiH, nego ujedno dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske kojoj je stabilna BiH od strateškog interesa.


Naglasio je zato kako Republike Hrvatska od svojih saveznika, članica NATO-a, očekuje više razumijevanja za pravedne i legitimne zahtjeve u pogledu osiguranja ravnopravnog položaja Hrvata u BiH.


Pri tome je ukazao kako to može pozitivno utjecati i na regionalnu sigurnost, a u čije osiguranje je aktivno uključen i Savez.


Predsjednik Milanović i glavni tajnik Stoltenberg razgovarali su i o zahtjevu Švedske i Finske za članstvom u NATO-u, pri čemu je predsjednik Milanović pokazao razumijevanje za kontekst u kojemu se unutar Saveza razgovara o tim zahtjevima, ali je ponovio kako i Republika Hrvatska očekuje razumijevanje saveznika za nastojanje da zaštiti prava Hrvata u BiH i time zaštiti svoje državne interese.


Razmijenili su i stavove o pripremama za idući summit NATO-a koji će se krajem lipnja održati u Madridu”, priopćeno je.