Ministar branitelja

Medved: Sve ukazuje na to da je Plenković osobno bio meta sumanutog napada na Markovom trgu

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Napad na Vladu, na policajce, teško ranjavanje policajca i po svemu sudeći pokušaj ulaska u Vladu ukazuje na to da je predsjednik Vlade bio meta ovog sumanutog čina, rekao je Medved.Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved u RTL-u Danas poručio je da je po svemu meta napadača na Vladu bio upravo premijer Andrej Plenković.


“Istraga je u tijeku vezano za cijeli događaj. Ali ono što možemo vidjeti već sada da na društvenim mrežama se vrlo često predsjednik Vlade Andrej Plenković pojavljuje izravno kao moguća potencijalna meta.


Isto tako, napad na Vladu, na policajce, teško ranjavanje policajca i po svemu sudeći pokušaj ulaska u Vladu ukazuje na to da je predsjednik Vlade bio meta ovog sumanutog čina”, rekao je Medved.


Penava i ostali bili članovi HDZ-a
Na pitanje koja saznanja upućuju na to da je meta bio sam premijer, Medved je rekao da na to ukazuje čitav niz indicija.


“Budući da je istraga u tijeku, a i policija je danas iznijela detalje vezano za provedbu istražnih radnji i glede statusa na društvenim mrežama, strpimo se da se okonča istraga, a nakon toga ćemo izvijestiti javnost”, kaže Medved.


Oporba HDZ proziva za činjenicu da je Penava bio član HDZ-a do ove godine. Dobio je više od 21 tisuću glasova kad se s Medvedom borio za mjesto drugog čovjeka HDZ-a. Danas iz HDZ-a prozivaju Penavu i ostale članove Škorina Domovinskog pokreta za pozive na nasilje, a donedavno su bili članovi HDZ-a. Vidi li Medved tu odgovornost HDZ-a?


“Da bili su članovi HDZ-a, danas nisu. A iz njihovog pristupa ovom pitanju i iz njihovih intervjua i iskaza jasno je vidljivo da i oni sudjeluju u huškanju i stvaranju ozračja gdje je nedopustiv govor mržnje i zasigurno će istraga koja je u tijeku se pozabaviti i sa svim tim segmentima koji su izneseni”, odgovara Medved.


I njima će se pozabaviti?


“Sa svima onima koji su koristeći govor mržnje i huškanje možda doprinijeli ovom konkretnom postupanju ovog mladog čovjeka”, govori Medved.


Pa tako i njima?


“Pa tako i njima”, potvrđuje.


Stevo Culej kao HDZ-ovac pozivao da se ne vraća oružje


Prije tri mjeseca na listi HDZ-a bio je i Stevo Culej. Nedavno je morao vratiti oružje i tada je na Facebooku javno pozivao da se ne vraća oružje: “Vi svoje čuvajte”. HDZ pak danas poziva sve da vrate oružje.


“I ovu prigodu koristim pozvati sve koji imaju ilegalno oružje, ekspolzivne naprave i sredstva, da ih vrate, da pozovu policiju i da ih ona sigurno izuzme kako bi osigurali sigurnost sebe i svojih obitelji, a i cjelokupnog društva”, rekao je Medved.


Culej je to javno napisao, a prije tri mjeseca je bio na listi HDZ-a?


“Napisao je, ali to nije ispravan i dobar put. Koristim priliku pozvati sve građane da vrate oružje. Kada govorimo o vlasnicima tog oružja, odnosno osobama koje posjeduju to oružje, govorim o svim građanima, svim osobama koje na bilo koji način su došle u posjed ili su ga naslijedile, odnosno koje potječe iz Domovinskog rata”, kaže Medved.


I vi ste bili među braniteljima u Savskoj. Danas smo to također čuli iz oporbe. Je li vam sada, iz ove perspektive žao što ste u tome sudjelovali, s obzirom na činjenicu da su u jednom trenutku postavljene plinske boce na glavnoj prometnici u Zagrebu?


“Moramo se vratiti na meritum uslijed kojih okolnosti je započeo prosvjed hrvatskih branitelja. Zoran Milanović, tada predsjednik Vlade, Ministarstvo branitelja tada, čini čitav niz radnji koje su usmjerene protiv hrvatskih branitelja. U tim okolnostima…”, počeo je odgovarati Medved.


Plinske boce šatoraša iz Savske


Jasno, ali zašto se niste ogradili od čina da se plinske boce postavljaju na ulice?


“Ogradili smo se od tog čina. Plinske boce su vrlo brzo uklonjene. Ali jednako tako kontekst postavljanja plinskih boca u Savkoj ulici se mora dovoditi izravno u vezu sa činom nasrtaja snažnim policijskih postrojbi prema stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima u Crkvi sv. Marka.


Plinske boce nisu ugrožavale sigurnost i one su se u vrlo kratkom vremenskom periodu uklonile. Ovdje prosjed hrvatskih branitelja ne možemo ni na koji način dovoditi u kotekst ovoga o čemu danas govorimo”, rekao je Medved.


Je li citat “oba su pala, oba će pasti”, koji se tada spominjao, je li to govor mržnje?


“Ali nije ni na koji način ugrožavala sigurnost ničiju i ne može se dovoditi u kontekst ovoga o čemu danas razgovaramo”, nastavio je govoriti Medved.


“Oba su pala, oba će pasti” – ne mislite da je taj citat govor mržnje?


“Ni na koji način se ne može dovesti u kontekst niti po težini ovih elemenata koje smo ovih dana mogli vidjeti”, zaključio je Tomo Medved u RTL-u Danas.