Trend

Maturanti sve više žele u trenere, logopede i informatičare, osmaši bi u mehaničare

Ingrid Šestan Kučić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Na riječkom sveučilištu pojačan je interes za deficitarna zanimanja logopeda, informatičara i brodostrojara, dok su u obrtničkim zanimanjima apsolutni hit automehatroničar i automehaničarIako upisni postupci na fakultetima i u srednjim školama nisu privedeni kraju, preliminarni rezultati upisa pokazuju da su među ovogodišnjom generacijom maturanata, ali i osmaša zavladali neki novi trendovi.


Nakon dugog niza godina studij logopedije, prema omjeru broja prvog prioriteta i upisne kvote, nije više najpoželjniji preddiplomski studijski program u Hrvatskoj, već je njegovo mjesto zauzeo studij Izobrazba trenera, smjer kondicijska priprema sportaša Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a među prvih pet najpoželjnijih studijskih programa našao se još jedan program iste ustanove.


Riječ je o studiju izobrazba trenera, smjer fitnes, koji se pozicionirao na četvrtom mjestu. Drugi najpoželjniji studij među hrvatskim maturantima je studij animiranog filma i novih medija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, dok je treće mjesto pripalo uvijek popularnoj fizioterapiji Odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, a na petom se mjestu smjestio isti studijski program Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.


Laka zapošljivost
Da je došlo do promjena u trendovima među maturantima te da se prilikom odabira studijskog programa kandidati vode i deficitarnošću svog budućeg zanimanja, slaže se i rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija.


– Temeljem preliminarnih rezultata, možemo reći da imamo na Sveučilištu u Rijeci općenito pojačani interes učenika, posebno za zanimanja koja osiguravaju brže zapošljavanje, ali jednako tako i pojačani interes za humanistiku, društvene znanosti i umjetnost.


Primjećujemo pojačani interes studenata za studijske programe koji su oglašavani kao deficitarni ili na kojima postoje potrebe na tržištu rada. Poglavito mislim na pojačani interes i popunjenost na studiju logopedije, informatike i brodostrojarstva.


S druge strane, bilježimo tradicionalno veliki interes za studijske programe koji osiguravaju relativno brzo nalaženje posla poput medicine, dentalne medicine, biotehnologije i istraživanja lijekova, engleskog jezika, računarstva, nautike i tehnologije pomorskog prometa, ranog i predškolskog odgoja, sestrinstva, primaljstva, poslovne ekonomije u ugostiteljstvu i turizmu, ali i drugih, kaže rektorica.


Međutim, nisu samo maturanti iznenadili svojim odabirom budućeg školovanja, jer trend promjena ove je godine prisutan i među osmašima. Nakon niza godina preferiranja gimnazijskih programa te programa iz područja zdravstva i ekonomije ovogodišnji su osmaši pokazali veliki interes za obrtničke programe.


Tako je najpoželjniji strukovni program u Hrvatskoj postao program automehatroničar i to riječke Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja.


Po omjeru kvote i broja prvih prijava slijedi ga program medijski tehničar u Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Zagreb. Treći prema poželjnosti ove godine je program kozmetičar u Obrtničkoj školi za osobne usluge u Zagrebu.


Obrtnički hitovi


Na istom tom popisu jedanaesto mjesto najpoželjnijih strukovnih programa zauzeo je program vodoinstalater riječke Strojarsko brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja, dok se na devetnaestom mjestu smjestio uvijek popularan program fizioterapeutski tehničar Medicinske škole Rijeka.


Uz program automehatroničara koji se pokazao apsolutnim hitom među hrvatskim osmašima još je jedan program Strojarske škole po broju prijava doživio procvat, a riječ je o programu automehaničar.


Činjenica da je njihov program dospio na sam vrh ljestvice najpoželjnijih strukovnih programa u Hrvatskoj iznenadila je samu školu, jer kako kaže ravnatelj Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja, Gojko Miletić, u povijesti ta škola nije doživjela takav upisni uspjeh.


– Sveukupno imamo 287 prijava, a takav broj nismo nikada imali. Kada govorimo o razlozima za tako veliki interes ne možemo isključiti promidžbu škole, ali i činjenicu da su očito djeca i roditelji uvidjeli da se radi o zanimanjima budućnosti.


I u slučaju programa automehatroničara i automehaničara veliki je naglasak na dijagnostici, nisu to više čekić i odvijač. Pored toga u programima koji se provode po jedinstvenom modelu obrazovanja postoji mogućnost dobivanja stipendije u iznosu od 1.800 kuna mjesečno, a tu je i sve veći broj licenciranih radionica za učenike.


Nedavno smo licencirali Autohrvatsku, sada je u tijeku licenciranje BMW-a i Hrvatskog auto kluba. Otvara se veliki prostor licenciranih mjesta za učenike, pojašnjava Miletić.


Internacionalizacija poslova


Pojačan je interes u odnosu na prošlu godinu i za studije matematike i brodogradnje koji su već neko vrijeme deficitarni, ali do ove godine nije bilo reakcija učenika na pozive koje smo im upućivali, kaže rektorica Snježana Prijić Samaržija.


– Zanimljiv je podatak veliki rast interesa za druge strane jezike, studije njemačkog i talijanskog jezika, što je zasigurno posljedica i sve veće internacionalizacije poslovanja, posebice s EU-om, ali i povećane mobilnosti građana zemalja Europske unije.


Studenti su pojačano birali i studije poput filozofije i pedagogije koje su učinile veliki iskorak u odnosu na proteklu godinu, kao i primijenjene umjetnosti. Konstantno je veliki interes i za psihologiju, kulturologiju, povijest i povijest umjetnosti.


To svjedoči i o činjenici da se studenti ne rukovode samo razlogom brze zapošljivosti, već izabiru i studije koji su prostor njihovog osobnog interesa, napominje rektorica.