Ministar financija

Marić objasnio koliko će poskupjeti kutija cigareta i što se sad događa s grijanim duhanom

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Vlada je na današnoj sjednici usvojila uredbu o visini trošarine, koja će na snagu stupiti 1. ožujka, a kojom će za 75 posto, s dosadašnjih 800 kuna na 1400 kuna za jedan kilogram, porasti trošarina na grijani duhanPotpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da iz danas usvojenih novih trošarina nije vidljiva intencija izjednačavanja trošarina na cigarete i grijane duhanske proizvode, a nije želio komentirati upite odgovara li novi trošarinski sustav najviše BAT-u i ostaje li ta tvrtka u Hrvatskoj.


Naime, Vlada je na današnoj sjednici usvojila uredbu o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, koja će na snagu stupiti 1. ožujka, a kojom će za 75 posto, s dosadašnjih 800 kuna na 1400 kuna za jedan kilogram, porasti trošarina na grijani duhan, dok će za sitno rezani duhan i cigarete rast trošarina porast iznositi oko osam posto.


Na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade, Marić se nije složio s konstatacijom novinara da je intencija Ministarstva financija da se s vremenom izjednače trošarine na cigarete i grijane duhanske proizvode, napomenuvši kako to uostalom nije vidljvo ni iz danas usvojene uredbe.
Naime, novinari su Marića pitali može li pojasniti javnozdravstvenu logiku današnje odluke o rastu trošarina na grijane duhane za 75 posto, a s obzirom da grijani duhan ne proizvodi štetne plinove sagorijevanjem duhana i zdravstveno je prihvatljiviji, pa je stoga u europskim državama i trend da se prema toj kategoriji ide s blažim oporezivanjem.


Cigarete čine 90% tržišta


Po podacima koje je iznio, trenutno, dakle prije 1. ožujka i stupanja na snagu nove uredbe, je omjer trošarinskog oporezivanja cigareta i grijanih duhana oko jedan naprama nešto više od tri, odnosno visina trošarina za grijane duhane iznosi 30 posto od iznosa trošarinskog oporezivanja cigareta.


“S usvojenim povećanjem, taj postotak raste na 40 posto. Dakle, još uvijek značajno niže u smislu oporezivanja grijanih duhana”, izjavio je Marić te dodao da smo s navedenih 30 posto bili u prosjeku EU-a, dok će povećanje na 40 posto biti nešto iznad tog prosjeka.


Marić je podsjetio i da za cigarete, koje čine više od 90 posto hrvatskog tržišta duhanskih proizvoda i prerađevina, već dulji niz godina postoji usklađenost hrvatskog zakonodavstva s trošarinskim sustavom EU-a.


S obzirom da se pojavljuju i novi proizvodi, javlja se i potreba za dodatnim promišljanjem o načinu i visinama njihova oporezivanja. Kada je riječ o grijanim duhanima, na razini EU-a još nije donesena jedinstvena direktiva ili uredba koja bi horizontalno objedinila sustav oporezivanja, napomenuo je.


Rekao je i da će Vlada inicirati da se na razini EU-a unaprijedi i ubrza dijalog, što bi uključivalo i zdravstvenu struku, kako bi se jasnije izreklo je li neki proizvod više ili manje štetan, pa da se ti zaključci naposljetku povežu s poreznim sustavom te donese jedan horizontalni i harmonizirani sustav oporezivanja, kao i za cigarete, rekao je.


Kako je rekao i na sjednici Vlade, iako ne mogu utjecati na proizvođače i distributere po pitanju maloprodajnih cijena, po kalkulacijama i dosadašnjem iskustvu, ne bi trebalo doći do povećanja cijene kutije cigareta većeg od dvije kune.


Upitan, pak, o procjeni koliko bi trebali poskupjeti grijani duhani, odgovorio je kako je to malo teže procijeniti, s obzirom da se po prvi puta dogodio jedan ovako malo značajniji porast. “Vidjet ćemo kakva će biti reakcija samim proizvođača i distributera, najbolje je pitati njih”, dodao je ministar financija.


Marić bez komentara o BAT-u


Marić nije želio komentirati novinarski upit znači li novi trošarinski sustav i da British American Tobacco (BAT) zadržava svoju proizvodnju u Kanfanaru, a u kontekstu i prošlogodišnjih najava mogućeg odlaska BAT-a iz Hrvatske.


“Ne bih to komentirao. To je u sferi poslovne politike same kompanije”, odgovorio je Marić, upućujući da se to pita sam BAT.


Mi cijelo vrijeme govorimo da želimo biti zemlja koja je atraktivna i stimulirajuća za investicije, a prema postojećim i svim budućim investitorima želimo se odnositi na jednak način i stvarati okvir da njihove investicije budu čim veće i produktivnije, rekao je.


No, upitan može li se zaključiti da ovakav trošarinski sustav najviše odgovara upravo BAT-u, Marić je uputio da se to pitaju sva četiri proizvođača i distributera na tržištu RH. Još jednom je podsjetio da cigarete čine više od 90 posto tržišta duhanskih proizvoda i prerađevina, ustvrdio da je tržišna utakmica tu dosta jaka, dok je, kada je riječ o grijanim duhanima, konkurentnost među njima nešto manja.


Marić je izvijestio i da su proteklih tjedana i mjeseci vođeni intenzivni razgovori s tim predstavnicima proizvođača i distributera, koji pokrivaju gotovo kompletno organizirano tržište duhanskih proizvoda i duhanskih prerađevina, a između ostalog se raspravljalo i o tome da se ide u smjeru stvaranja tzv. trošarinskog kalendara, koji bi osigurao određenu vrstu predvidljivosti u smislu očekivanja u godinama koje slijede.