Pad BDP-a

Marić najavio smanjenje poreza: “Vremena nema puno, ali to je možda i šansa za Hrvatsku”

Portal Novi list

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT

U gospodarskom pogledu ovo je bitka za radna mjesta, ovakvu bitku možemo dobiti zajedno. Trebamo učiniti sve da se radna mjesta očuvaju, poručio je Zdravko MarićTo je na tragu naših očekivanja, odgovorio je Zdravko Marić, ministar financija u središnjem Dnevniku HTV-a, na pitanje je li razočaran padom BDP-a od 15,1%, a očekivalo se oko 13%.


– Sve je kako smo predvidjeli i predviđali, pad investicija je malo veći, a pad izvoza i roba nešto manji, rekao je.


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u drugom tromjesečju ove godine BDP je pao za čak 15,1% u odnosu na isto razdoblje lani. Riječ je o razdoblju od travnja do lipnja, kada je zbog pandemije gospodarstvo velikim dijelom zaustavljeno.


Najveći pad u povijesti praćenja
Kvartalni pad BDP-a nadmašio je onaj u vrijeme globalne financijske krize 2008. godine kada je gospodarstvo palo 8,8%. Ovo je najveći pad u povijesti praćenja bruto domaćeg proizvoda.


– Za 2-3 tjedna izaći ćemo s ažuriranim projekcijama za 2020., a stopa pada BDP-a bit će nešto niža od predviđenih 9,4%. Najranije se oporavak očekuje 2022. Što se tiče javnih financija, iduće godine ići ćemo s prijedlogom proračuna unutar Maastrichtskih kriterija, a učinit ćemo sve da budemo bolji od toga.


U ovu krizu smo ušli pripremljeniji, bez deficita, i reagirali smo adekvatnije, razumna očekivanja su da oporavak krene puno brže nego poslije posljednje krize 2008., no treba na tome raditi. Stvari su u našim rukama, rekao je.


Odobren program SURE


Objasnio je da su uslužne djelatnosti najpogođenije te da je to isto kod svih zemalja u kojima je njihov udjel nešto veći unutar BDP-a. Od mjera pomoći države naveo je mjeru skraćenog radnog vremena.


– Prije 3 dana odobren je program SURE – 1 mlrd. eura kao izvor financiranja za skraćeno radno vrijeme, a tu je i plan oporavka. Hrvatska mora biti kadra u sljedeće 2-4 godine povući 10 mlrd. eura koje su joj na raspolaganju i učiniti pravu gospodarsku transformaciju.


U gospodarskom pogledu ovo je bitka za radna mjesta, ovakvu bitku možemo dobiti zajedno. Vlada postavlja ritam, ali i gospodarstvenici i financijski sustav moraju djelovati zajedno. Trebamo učiniti sve da se radna mjesta očuvaju, poručio je.


Neće doći do lockdowna


Vjeruje da neće doći do lockdowna.


– Pola drugog tromjesečja bili smo u zaključenom gospodarstvu i vidimo efekte. Moramo raditi optimalni balans. Najveći je izazov kako u svemu manevrirati, sačuvati radna mjesta, rekao je.


– Vezano uz projekte za europski novac, rekao je da su nastavljeni razgovori na nacionalnoj i lokalnoj razini, ali i s privatnim sektorom. Niz je stvari na kojima trebamo raditi. U listopadu krećemo u neformalne razgovore s Europskom komisijom, do kraja travnja se podnosi plan popravka.


U međuvremenu ćemo imati na raspolaganju predujmove. Vremena nema puno, ali to je možda i šansa za Hrvatsku, naglasio je.


Novi krug reforme


Ponovio je da se ide u novi krug reforme te naglasio da Vlada želi, kao i na početku prošlog mandata, prkositi izazovima, pa tako i ovoj krizi.


– Paketom zakona daljnjeg poreznog rasterećenja utječemo na to da rastu dohoci, zaposlenost, općenito gospodarska aktivnost. Taj paket zakona uskoro ide u javno savjetovanje, i snižavanje stopa poreza na dohodak i snižavanje poreza na dobit za male i srednje, za sve koji imaju promet do 7,5 mil. kuna, na 10%, najavio je Zdravko Marić u Dnevniku HTV-a.