Istraživanje

Loše vijesti za mostovce, većina Hrvata nije za njihov referendum, podržavaju covid potvrde

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

COVID potvrde za posao podupire 59 posto ispitanika, dok ih gotovo 33 posto smatra da ih odmah treba povući iz upotrebeRTL je u suradnji s Promocijom plus proveo istraživanje o temi referenduma o COVID potvrdama, donošenju odluka u Hrvatskoj, a pitali su i građane žele li da cjepivo bude obvezno.


Nema dvojbe – građani nisu za referendum. Tako se izjasnilo više od polovice ispitanika – točnije njih 56 posto.


36 posto je onih koji podržavaju ovakav oblik izjašnjavanja birača u epidemiji. Odluku još nije donijelo ili se ne želi izjasniti 8 posto ispitanika.
Očekivano, najveću podršku referendumu – na kojem se građane pita o većoj ulozi Sabora – daju Mostovi birači (73.4 posto). Ipak, jedna petina Mostovaca je protiv (23.2 posto).


U podršci ih prate glasači Domovinskog pokreta (56.7 posto za referendum), a zanimljivo vladajući HDZ i ljevica oko ovog su pitanja na istoj strani – većina je protiv izlaska na referendum (HDZ 77.1 posto protiv, SDP 66.6 posto protiv, a Možemo 62.6 posto protiv referenduma).


Sabor ili Stožer?


Da živimo potpuno drukčije, da su nam ograničene slobode – neupitno je, ali građani – kojima je ponuđeno više opcija na pitanje tko bi trebao odlučivati o ograničavanju njihovih prava – tu su jako podijeljeni.


Gotovo 35 posto tu odluku prepušta Saboru. Podjednak je broj onih koji žele da Stožer i dalje ima zadnju riječ (27.9 posto) – kao i onih koji bi na referendum (28.3 posto). Devet posto ne zna ili ne želi se izjasniti.


Građani za COVID potvrde


Bez obzira što o njima mislili, bez njih se već dva mjeseca ne može na posao u zdravstvu i socijali, a prije gotovo tri tjedna njihova se primjena proširila.


I tu vladajući imaju potporu građana jer COVID potvrde za posao podupire 59 posto ispitanika, dok ih gotovo 33 posto smatra da ih odmah treba povući iz upotrebe.


O novim mjerama


Iako brojke sada popuštaju i nove mjere Stožer ne planira – gotovo 48 posto građana nije za novi lockdown, a nešto manji broj jest – 44 posto.


Od njih – zatvaranje za sve građane i cijepljene i necijepljene podupire 29 posto ispitanika, a više od 14 posto smatra da se treba odnositi samo na necijepljene.


O obveznom cijepljenju


Austrija i Njemačka najavljuju obvezno cijepljenje, hrvatska Vlada za sada smatra da za njim nema potrebe.


Čvrsto NE je reklo nešto više od 48 posto ispitanika RTL-ove ankete. Tek 5 postotnih poena manje izjasnilo se za obvezno cijepljenje (43 posto ispitanika), a treba napomenuti da je tu gotovo 9 posto neodlučnih.


Od svega – građani su u najvećem broju protiv cijepljenja djece od 5 do 12 godina.


Njih 63,3 posto to smatra nepotrebnim, ZA je svega 15 i pol posto ispitanika, a da se gotovo 21 posto ispitanika ne može odlučiti – govori zapravo da petina građana još uvijek ima puno nepoznanica o cijepljenju svoje djece.