Oštar odgovor

Ljubljanska bolnica šefu Rebra i hrvatskim ginekolozima: Bacate floskule i štetite trudnicama

Portal Novi list

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Pojedinci neprimjerenim floskulama namjerno kriminaliziraju postojeća zakonska prava i postupke koji slijede najviše etičke i profesionalne standarde, poručuju



Iz Univerzitetnog kliničkog centra Ljubljana reagirali su na izjave ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića o slučaju Mirele Čavajde.


N1 prenio je odgovor UKC-a Ljubljana, koji potpisuje predstojnik Ginekološke klinike Gorazd Kavšek.


Zlorabljen izraz


“Što se tiče zakonskog prava na pobačaj u Sloveniji se primjenjuje Zakon o zdravstvenim mjerama u ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece (u Hrvatskoj je vrlo sličan zakon).




U njemu se, među ostalim, koristi izraz ‘umjetni prekid trudnoće’ koji je posljednjih dana vrlo zlorabljen izraz, posebice od strane hrvatskih kolega.


U svakom slučaju, svrha ovog zakona nije da se samo tako uredi prekid trudnoće u smislu pokretanja (indukcije) porođaja, nego da se uredi prekid trudnoće u smislu prekida trudnoće, koji dovodi do prekida trudnoće s fetalnom smrću.


U protivnom (ako nije svrha jamčiti prava iz navedenog zakona), koje bi bilo stručno opravdanje da bilo tko pokrene vrlo prijevremeni porod u 27. tjednu? Sigurno ne u korist fetusa.


Postupak umjetnog prekida trudnoće, bilo u svrhu nemedicinske (do 10 tjedana trudnoće) ili medicinske (od 10 tjedana trudnoće) indikacije varira ovisno o visini trudnoće.


Nepotrebno i štetno


Do 22. tjedna proces rađanja fetusa iz maternice naziva se pobačaj, a nakon 22. tjedna porod. U oba slučaja, međutim, zbog liječničke intervencije! (liječnički zahvat – što god da je) rađa mrtvi fetus.


Stoga je tumačenje pojedinih hrvatskih kolega pogrešno i kao takvo stvara dodatno emocionalno opterećenje liječnicima koji provode zahvate, a posebno trudnicama koje se susreću s takvom situacijom.


Prema toj logici, zlouporabom profesionalnog koncepta kao što je feticid (čak i u 12. ili 20. tjednu trudnoće), vršimo feticid (fetus umire zbog našeg aktivnog procesa!) u svrhu dnevne politike ili samoisprike zbog nepoštivanja zakonskih prava žena je nepotrebno i štetno.


Također, proces pobačaja u suvremenoj medicini ne traje već duže vrijeme na način kako to nažalost izjavljuju neki hrvatski kolege.


Neprimjerene floskule


‘Ovo je brutalan postupak u kojem se iglom ulazi u maternicu i cilja srce fetusa. Riječ je o ubojstvu nakon kojeg se plod u dijelovima vadi’, rekao je Ćorušić u srijedu u emisiji Otvoreno na HRT-u.


Do 22. tjedna trudnoće u velikoj većini slučajeva lijekovi pokreću pobačaje – pobačaje i izbacivanje fetusa (porođaja) iz maternice, koji tijekom zahvata također umire.


Od 22. tjedna trudnoće najprije injekcijom (najčešće kalijevog klorida) zaustavimo srce ploda (obično hipoma), a zatim se lijekovima pokreću kontrakcije i istisak fetusa (porođaj) iz maternice.


U oba slučaja dolazi do poroda (koji se neznatno razlikuje ovisno o visini trudnoće i veličini fetusa). I kod takvog poroda nudimo sve metode porođaja, uključujući ublažavanje porođajnih bolova.


Stoga u potpunosti odbacujemo tendenciozne izjave pojedinaca koji neprimjerenim floskulama namjerno kriminaliziraju postojeća zakonska prava i postupke koji slijede najviše etičke i profesionalne standarde”, stoji u izjavi.