Davorka Muškardin

Liječnica otkrila na što posebno paziti kod jakih vrućina, ali i kako se obući

Portal Novi list

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Naglašava važnost konzumiranja tekućineDavorka Muškardin, specijalistica hitne medicine, u Dnevniku N1 govorila je o toplinskom udaru u Hrvatskoj, imaju li veći broj intervencija i kako se zaštiti.


“Hitna uvijek ima puno intervencija. Nije bilo značajnog porasta danas, ali bilo ih je nekoliko na javnim mjestima koje su bile posljedica vrućine, ali sve na razini slabosti, glavobolje, kratkotrajnog gubitka svijesti bez ozbiljnih posljedica”, rekla je Davorka Muškardin.


Na pitanje znaju li ljudi kako se ponašati, odgovara:
“Nikad nije loše ponoviti. Važno je nastojati izbjegavati izlazak ako nije potrebno u vrijeme između 10 ujutro do 18 sati. Ako se već mora izaći, dobro je zaštititi se – hodati u hladu, adekvatno se obući i uzimati više tekućine.


Kad govorimo o odjeći, to treba biti prozračna odjeća koja omogućuje znojenje jer znojenje rashlađuje organizam, dakle ne nositi tijesnu odjeću.”


Foto Screenshot N1


“Važno je izbjegavati pogotovo težak fizički rad jer on vodi jačem zamoru i većem riziku od dehidracije”, dodaje Muškardin.


Također, naglašava važnost konzumiranja tekućine:


“Tekućine treba uzimati. Važno je da to nije alkohol. Znojenjem se osim tekućine gube elektroliti pa je dobro piti izotonične otopine koje se preporučuju, ali i juha ili prirodni sok ili voda sa slanim štapićima mogu to nadomjestiti.”