CD protokol

Hrvatica “liječila” svoje dijete s autizmom izbjeljivačem, sad se kaje: “Sramim se”

Portal Novi list

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV

Ono smrdi gore od deterdženta. Njemu iz usta smrdi kao kad čistiš WC. Ali tako mora biti, to je dobro za njega. Pa izliječit će se, priča majka.Djecu od autizma neki roditelji, nažalost, “liječe” klor-dioksidom. Stručnjaci upozoravaju da je to izbjeljivač, ali hrvatske institucije ne mogu im stati na kraj.


Nova TV pričala je s jednom majkom koja je svoje dijete s autizmom liječila klor dioksidom. Sad se kaje.


Zbog straha i srama od osude društva – o svemu piše anonimno.
“Svaki put kad mu špricnem tu dozu u usta ne osjećam se dobro. Ono smrdi gore od deterdženta. Njemu iz usta smrdi kao kad čistiš WC. Ali tako mora biti, to je dobro za njega. Pa izliječit će se”, pisala je.


Mućkala sam klor, a onda…


Sve je to radila, piše, po uputama žena koje se predstavljaju kao magistrice prirodne medicine.


“Ona mi priča da je kod mog djeteta ipak nešto s duhovne strane u pitanju i da ga možda odvedem na egzorcizam…”, dodala je, a kako je vrijeme odmicalo, bilo je sve gore.


Onda se dogodio i prijeloman trenutak.


“Jedan dan sam tako mućkala taj klor i pošpricala me kapljica po crnim tajicama, a one su u sekundi izblijedile.


Skužim da već neko vrijeme primjećujem da mi je sudoper sav izblijedio.


I onda sam se zgrozila jer mi je prošlo kroz glavu da to moje dijete pije, tada sam shvatila šta radim i prestala sam sa svime”, opisala je.


Studenti protiv CD protokola


Prestanak liječenja djece s autizmom ovom metodom traže i studenti i profesori s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta.


Pokrenuli su peticiju i prikupili više od 3 tisuće potpisa. Potpisati ju možete OVDJE.


“Cilj peticije je da posluži kao alat, dopis nadležnim institucijama kako bi se ogradili i zabranili primjenu CD protokola u svrhu liječenja autizma”, kaže Monika Kukavica, studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.


Teorija iza CD protokola je vjerovanje da autizam uzrokuju paraziti u crijevu koje moderna medicina ne prepoznaje, a koje može ubiti klor dioksid.


Voditeljica kabineta za poremećaj spektra autizma kaže da ta metoda nema nikakva znanstvena uporišta.


“Želimo najoštrije osuditi i ograditi se od ponašanja osobe koja navodi da je edukacijski rehabilitator.


Mi ne propisujemo lijekove CD protokole”, objašnjava doc.dr. sc. Jasmina Stošić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.


Tko zagovara ovu monstruoznu metodu?


Novinarka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić pokušala je stupiti u kontakt s dvije žene koje u Hrvatskoj zagovaraju tu metodu liječenja putem Facebooka.


Rekle su da ne žele ništa komentirati na tu temu, ali jedna od njih ipak je objavila status.


U tom statusu poručuje da je trebala biti u zatvoru, odavno bi bila i dodaje da studenti trebaju učiti, ali da je za profesore već kasno jer zaključuje da CD protokol nema štetnih učinaka na organizam.


Doktor Glavaš to ne priznaje i kaže da je to iznimno agresivna i otrovna kemikalija od koje su zabilježeni i smrtni slučajevi.


“Ako netko misli da to nije izbjeljivač…”


“I ako netko misli da MMS nije industrijski izbjeljivač neka neka samo malo to pošprica po omiljenoj odjeći pa će se vrlo brzo uvjeriti da je industrijski izbjeljivač“, kaže dr. med. Edgar Glavaš, specijalist pedijatar.


HALMED kao i američka Agencija za hranu i lijekovi te nadležna tijela u Australiji, Kanadi i Njemačkoj potvrđuju da je to štetno jer sadrži kemijske tvari koji se koriste u dezinficijensima, pesticidima i tekstilnoj industriji.


“Primjena ovih proizvoda može nanijeti ozbiljne posljedice za zdravlje ljudi. To može uključivati primjerice mučninu, dugotrajno povraćanje, po život opasan niski krvi tlak koji je uzrokovan dehidracijom.


Uz to su prijavljene hospitalizacije”, dodaje Ivana Šipić Gavrilović, glasnogovornica HALMED-a.


I iz liječničke komore da zaprimili mail zabrinute građanke s podacima o osoba koje se kod nas bave nadriliječništvom i da su to proslijedili MUP-u.


Problem je što kod nas upotreba klor-dioksida nije zakonski zabranjena kako u SAD-u. Peticijom se želi to i promijeniti, a to želi promijeniti i mama koja je pisala Novoj TV.


Televizijski prilog Nove TV pogledajte OVDJE.