Akcija policije

Lažirali cijepljenje, pa si izvadili covid potvrde, uhvaćeni su

Hina

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Uz 30-godišnjeg zdravstvenog djelatnika prijavljena su četiri muškarca u dobi od 34, 37, 68 i 59 godina te jedna 39-godišnjakinjaZagrebačka policija kazneno je prijavila 30-godišnjeg zaposlenika zdravstvene ustanove i još pet osoba koje su mu davale podatke i novac kako bi u sustav unosio neistinite podatke o cijepljenju i omogućio im dobivanje covid potvrde.


Uz 30-godišnjeg zdravstvenog djelatnika prijavljena su četiri muškarca u dobi od 34, 37, 68 i 59 godina te jedna 39-godišnjakinja, a u policiji ističu da nastavljaju s utvrđivanjem drugih osoba koje koriste EU digitalne covid potvrde s lažnim podacima o cijepljenju.


Policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je 34-godišnjak tijekom listopada u dogovoru i uz pomoć zasad nepoznatog muškarca koji „može izraditi važeću EU digitalnu COVID potvrdu”, predao svoje osobne podatke za njenu izradu te novac 30-godišnjem zaposleniku medicinske ustanove u Zagrebu koji je ovlašten unositi podatke o cijepljenju u sustav.
„Iako je znao i bio svjestan činjenice da osumnjičeni nije cijepljen, zdravstveni zaposlenik iskoristio je svoju ovlast te unio u sustav netočan podatak o cijepljenosti 34-godišnjaka, na temelju čega mu je izrađena covid potvrda koju je potom i preuzeo”, kažu u policiji.


Dodaju da su na isti način svoju covid potvrdu ishodovali i ostali osumnjičenici.


Medicinskog zaposlenika policija je prijavila za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava, ali ne otkrivaju koliko je novca primio za unos podataka u službene evidencije o cijepljenju za osobe za koje je znao da nisu cijepljene.


Osim njega policija je, nakon kriminalističkog istraživanja , pritvorskom nadzorniku predala i 34-godišnjaka, dok su ostali prijavljeni tzv. redovnim putem.


U policiji kažu da je u tijeku kriminalističko istraživanje nad još dvije osobe koje su na identičan način ishodovale EU digitalne covid potvrde te da nastavljaju s otkrivanjem i drugih korisnika covid potvrda izdanih na temelju netočnih podataka te osoba koje su sudjelovale u njihovom pribavljanju.