Novi podaci

Koronavirus: U Hrvatskoj 225 novih slučajeva, jedna osoba preminula; u Slunju se zaraza širila na svadbi, u Slavonskom Brodu ‘pozitivna’ jedna učiteljica

Hina, Portal Novi list

FOto Zeljko Lukunic/PIXSELL

FOto Zeljko Lukunic/PIXSELL

296 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijentU protekla 24 sata zabilježeno je 225 novih slučajeva te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.758.


Među njima je 296 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent.


Jedna osoba je preminula (KIB „Dr. F. Mihaljević“, M, 1945. godište).


Primorsko-goranska županija
Po današnjim podacima iz epidemiološke službe na području Primorsko-goranske županije osam je ozdravljenih, a osam novozaraženih osoba.


Od toga šest su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se je za dvije osobe epidemiološka obrada u tijeku.


U Zagrebu 53 novooboljelih


U Zagrebu su 53 novooboljele osobe od koronavirusa, a oboljela je i zdravstvena djelatnica KB Sv. Duh te je za sedmero djelatnika te ustanove određena mjera samoizolacije, kao i nezdravstvena djelatnica privatnog Doma za starije, priopćio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo.


“U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno  zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ provedeno je 480 testiranja na koronavirus. U Gradu Zagrebu zabilježena su 53 slučaja novooboljelih osoba. Posljedično tome, 85 osoba izrečena je mjera samoizolacije”, navodi Nastavni zavod u priopćenju.


Od 53 novooboljelih osoba, njih sedam je, kako navode, za sada negativne epidemiološke anamneze, 39 osoba su kontakti sa COVID pozitivnim osobama, a kod dvije novooboljele osobe moguće je izlaganje tijekom korištenja godišnjeg odmora, u Novalji. Kod jedne osobe je epidemiološka obrada u tijeku, a dvije osobe došle su iz Bosne i Hercegovine. Za dvije osobe moguće je izlaganje na svadbama u Sesvetama.


Oboljela je jedna zdravstvena djelatnica Kliničke bolnice Sveti Duh te je sedmero djelatnika te ustanove određena mjera samoizolacije. Također je novoboljela i nezdravstvena djelatnica privatnog Doma za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba, a epidemiološka obrada je u tijeku.


“Trenutačno je u Gradu Zagrebu 635 aktivnih slučajeva, a 1715 osoba nalazi se u samoizolaciji”, navodi Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Podsjeća da je radno vrijeme drive-in testiranja vikendom i blagdanima od 8 do 12 sati.


Istarska županija


Novih šest  slučajeva zaraze koronavirusom potvrđena su u Istri u protekla 24 sata među kojima je i jedan zdravstveni djelatnik pulske Opće bolnice”, izvijestio je u nedjelju istarski Stožer civilne zaštite.


“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 253 uzoraka briseva na COVID-19, od toga 156 za administrativne potrebe, od kojih je potvrđeno šest novozaraženih osoba”, istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac dodavši kako se u četiri slučaja radi o osobama iz mjera samoizolacije ili su bliski kontakt već poznate pozitivne osobe.


Ličko-senjska


U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, priopćio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije.


Oboljela osoba je s područja grada Novalje, a u tijeku je epidemiološka obrada kontakata.


Ukupno su oboljele 82 osobe od bolesti COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 33 aktivnih slučaja, 48 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.


Vukovarsko-srijemska


U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je sedam novooboljelih osoba, a na bolest COVID-19 u tom je razdoblju testirano 133 osobe, priopćeno je iz Županijskoga stožera civilne zaštite.


Ukupan broj oboljelih od početka epidemije time se popeo na 661, ozdravilo je 565, a umrlo 14 osoba.


Splitsko-dalmatinska


Na području Splitsko-dalmatinske županije 58 je novooboljelih osoba od bolesti COVID-19 u protekla 24 sata, a ukupno su obrađena 594 testa, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne  zaštite.


Od ukupno 58 novooboljelih, 29 ih je iz Splita, deset iz Solina, sedam iz Sinja, po dvije osobe iz Omiša i Hrvaca, te po jedna iz Imotskoga, Kaštela, Makarske, Klisa, Marine, Muća, Okruga i Zmijavaca.


Zagrebačka županija


U Zagrebačkoj županiji 13 je novooboljelih osoba od koronavirusa u protekla 24 sata, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.


Pet novooboljelih osoba su iz Velike Gorice, po jedna novooboljela osoba je iz Svete Nedjelje, Zaprešića, Svetog Ivana Zeline te općina Brdovec, Kloštar Ivanić i Rugvica. Dvije novooboljele osobe su iz Općine Brckovljani.


Sisačka županija


Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla su 24 sata zabilježene tri novozaražene osobe koronavirusom, dvije su osobe s područja grada Petrinje, a jedna s područja općine Dvor, priopćio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.


Osječko-baranjska


Tri nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji, a riječ o kontaktima ranije oboljele osobe, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.


Varaždinska županija


U protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.


Jedan slučaj je još uvijek vezan na svadbu od 15. kolovoza. Riječ je o mlađoj muškoj osobi, bliskom kontaktu potvrđeno zaražene osobe na svadbi, muškarac nema simptoma, a testiran je prije izlaska iz samoizolacije zbog odlaska u inozemstvo.


Brodsko-posavska i Požeško-slavonska


Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je u nedjelju o 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije o tri nova slučaja zaraze koronavirusom.


Ukupno su od početka pandemije koronavirusom zaražene 433 osobe s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije. Trenutačno je u ovoj županiji 111 oboljelih osobe u izolaciji, a devet je pod skrbi liječnika u bolnici. Pod mjerom samoizolacije trenutno je 641 osoba u Brodsko-posavskoj županiji


Na području Požeško-slavonske županije trenutačno je 101 osoba pozitivna na koronavirus, a 257 osoba je u samoizolaciji.


Osnovna škola “Bogoslav Šulek” iz Slavonskoga Broda jedna je od hrvatskih škola u koju u ponedjeljak neće ući učenici, jer je jedna od učiteljica pozitivna na koronavirus, potvrdio je Hini u nedjelju gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara.


Prvoga dana nove školske godine učenici ove škole odradit će online.


“Preporuka je epidemiologa da se nastava odgodi ili ide online. Učiteljica je bila na nastavničkom vijeću kada su svi učitelji bili ondje, a učiteljica je već tada bila pozitivna. Odlučili smo da škola ide online kako se ne bi gubili dani”, rekao je za Hinu gradonačelnik Duspara.


Slavonskobrodska škola ujedno je i jedina koja u Brodsko-posavskoj županiji neće početi s redovnom nastavom u ponedjeljak, ovu informaciju za Hinu je potvrdio načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.


Prema njegovim riječima, učenici Osnovne škole “Bogoslav Šulek” nastavu će do 16. rujna pratiti online (model C). Bošnjaković je za Hinu potvrdio i informaciju o proboju zaraze u jedan privatni dom za stare i nemoćne, te da su poduzete sve hitne mjere kako bi se situacija u domu dovela pod kontrolu.


 


Virovitičko-podravska županija


 


Na području Virovitičko-podravske županije šestero je novozaraženih koronavirusom, četiri muškarca i dvije žene, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.


Svi oni, izuzev jednoga muškarca, koji je asimptomatski, imaju blage simptome bolesti COVID-19.


Četvero novozaraženih dolazi iz samoizolacije kao kontakti ranije pozitivnih. Jedna osoba je bila na svadbi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a za jednu je izvor zaraze nepoznat.


Žena starije životne dobi koja se dva tjedna liječila u Općoj bolnici Virovitica pa je bila otpuštena na kućno liječenje, nakon dva dana dobila je simptome koronavirusate je  prevezena u Respiratorski centar Osijek. Još uvijek nije poznato gdje se i kako zarazila.


U protekla 24 sata testirano je 78 uzoraka, od kojih je 67 bilo negativno, a pet nije obrađeno.


Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 87 osoba od kojih je 38 ih je trenutno aktivno.


 


Bjelovarsko-bilogorska županija


 


Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tri su nova slučaja zaraze koronavirusom, a 71 nalaz se još čeka, priopćili su u nedjelju iz Županijskoga stožera civilne zaštite.


Jedna novozaražena osoba ima samo prebivalište na području Županije u Općini Sirač, no testirana je i liječi se izvan županije, a dvije novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara. Novooboljele osobe nisu povezane s do sada poznatim slučajevima zaraze koronavirusom. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 56 je aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je 276 osoba.


 


Zadarska županija


 


Na području Zadarske županije 12 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a riječ je o devet žena i tri muškarca i svi su kontakti prije zaraženih osoba, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.


Od novozaraženih sedmero je iz Zadra te po jedna osoba iz Benkovca, Kolana, Novigrada. Pakoštana i Sali.


Tijekom jučerašnjega dana testirano je 250 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 698 stanovnika, a istekao je za njih 6638.


U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 22 pacijenata , od kojih je jedan na respiratoru.


U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.


 


Krapinsko-zagorska županija


 


U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su dvije nove osobe zaražene koronavirusom, s prebivalištima na području općina Bedekovčina i Zagorska Sela, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.


Zaprimljen je i 71 negativan nalaz, dok se za dva uzorka još čekaju rezultati.


U istom su razdoblju ozdravile dvije osobe, s područja grada Pregrade i općine Gornja Stubica.


Trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 51, a u samoizolaciji je 178 osoba.


 


Međimurska županija


 


U Međimurskoj županiji u nedjelju je zaprimljen jedan pozitivan nalaz uzorka testiranoga na koronavirus, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.


Od jučerašnjih 107 testiranih osoba, 106 nalaza je negativno i jedan pozitivan na koranavirus. Nalazi svih danas do 9 sati uzetih uzoraka su negativni.


Do sada je ukupno testirano 4240 osoba. Trenutačno je aktivnih 26 slučajeva zaraze SARS-CoV-2 virusom. U samoizolaciji je 210 osoba, pozitivnih na koronavirus i njihovih kontakata, što je 11 manje nego jučer.


 


Dubrovačko-neretvanska županija


 


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata 16 je novooboljelih osoba od koronavirusa, priopćio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.


 


Riječ je o sedam muškaraca i četiri žene iz Dubrovnika, od kojih četiri muškarca i četiri žene imaju epidemiološku vezu, te o jednom muškarcu i jednoj ženi iz Župe dubrovačke, dvije žene iz Vela Luke te o jednom muškarcu koja nema prebivalište u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.


Izliječeno je sedam osoba – tri iz Dubrovnika, tri iz Kule Norinske te jedna iz Metkovića.


U Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirane su 22 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih su dvije osobe na respiratoru. Od početka pandemije na analizu je poslano 10.655 uzorka.


U samoizolaciji je 595 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen ni jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije.


Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 63 slučaja kršenja samoizolacije, naveo je u priopćenju Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.


 


Karlovačka županija


 


U Karlovačkoj županiji u protekla 24 sata četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom, svi novozaraženi su iz Slunja, a 162 nalaza su negativna, izvijestio je u nedjelju Županijski  sožer civilne zaštite.


Zaražen je jedan stariji i tri mlađa muškarca, a trojica muškaraca najvjerojatnije su zaraženi na istoj svadbi održanoj izvan Karlovačke županije, s koje je već evidentirano više oboljelih osoba.


Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji zabilježeno 185 oboljelih, sada je u samoizolaciji 107 ljudi, a u Općoj bolnici Karlovac liječi se jedna osoba.