Epidemija

Lokalni stožeri: Loš dan za Hrvatsku, 18 zaraženih u Zagrebu, 12 u Karlovačkoj, 10 u Vukovarsko-srijemskoj, 9 kod Splita…

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Nacionalni stožer opet je uveo dnevne press konferencije u 14 sati, a tijekom jutra županijski stožeri javljaju o novim slučajevima na svom područjuU Hrvatskoj su jučer potvrđena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla.


Broj aktivnih slučajeva porastao je na njih 1183, a od početka epidemije umrlo je 120 osoba. Na respiratoru je pet osoba, od čega četiri u Osijeku, a jedna u Zagrebu.


Hospitalizirano je 129 pacijenata, a u samoizolaciji je 508 zdravstvenih djelatnika.
Nacionalni stožer opet je uveo dnevne press konferencije u 14 sati, a tijekom jutra županijski stožeri javljaju o novim slučajevima na svom području.


U PGŽ-u 5 oboljelih


Pet novooboljelih od COVID-19 zabilježeno je u srijedu u Primorsko-goranskoj županiji, javili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.


Od toga su četiri osobe kontakti oboljelih iz obitelji i bili su u samoizolaciji. Još jedna novooboljela osoba je iz Srbije, i također je bila u samoizolaciji.


U Zagrebu 18 zaraženih


Stožer Grada Zagreba objavio je da je 18 novih pozitivnih u Zagrebu, sada je 355 aktivnih slučajeva.


“Imamo devet osoba koje imaju nejasnu anamnezu, a devet su kontakti ranije pozitivnih sugrađana”, rekao je šef Zavoda “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir ŠostarAleksandar Šostar.


Tri nova u Zagrebačkoj županiji


U Zagrebačkoj županiji evidentirana su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, te su trenutno aktivna 64 slučaja, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.


Podaci su to Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas do 11 sati.


Ukupno je dosad evidentirano 210 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom.


Do sada je ukupno izliječeno 137 osoba, a devet ih je preminulo.


Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci.


Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.


Novih 6 u Osijeku


Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 228 uzoraka. Šest je bilo pozitivno na koronavirus, tri iz Osijeka, dva iz Našica i jedan s područja Belog Manastira.


Prve oboljele osobe na području županije evidentirane su 14. ožujka ove godine, a do danas su sveukupno od COVID-a 19 oboljele 492 osobe. Do sada je izliječeno 275 osoba, osam je preminulo, a trenutno je 209 osoba aktivno na koronavirus.


U Kliničkom bolničkom centru je i dalje hospitalizirano 25 oboljelih, ali je za razliku od jučer, jedan pacijent manje na respiratoru. Ukupno se na uređaju za potpomognuto disanje nalaze tri osobe.


Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije stavila je u samoizolaciju 16 novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno u samoizloaciji na području naše županije nalazi 438 osoba.


Policija je provjeravala osobe u samoizolaciji i prema dojavama građana i samoinicijativno. Od dvije dojave jedna se pokazala točnom i to u Tenji gdje se osoba kojoj je izrečena mjera samoizolacije nije nalazila na prijavljenoj adresi. Samoinicijativno su provjerili 90 osoba i nije utvrđeno ni jedno kršenje.


U Šibensko-kninskoj dva slučaja


“U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije imamo 2 nova slučaja oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o jednoj muškoj osobi srednje životne dobi, koja trenutno boravi na području općine Unešić i ima prebivalište u susjednoj županiji i koji je kontakt osobe iz Slavonije. Druga oboljela osoba je muškarac iz Knina, srednje životne dobi za kojeg je epidemiološka obrada u tijeku”, objavio je stožer.


Čak 12 zaraženih u Karlovačkoj


Stožer civilne zaštite Karlovačke županije za podne je najavio izvanrednu tiskovnu konferenciju i to zbog povećanja broja oboljelih.


Po neslužbenim informacijama do sad je utvrđeno čak 12 pozitivnih osoba, javlja KAportal.


U Zadarskoj županiji jedan novozaraženi


Na zadarskom području jedna je novozaražena osoba koronavirusom, a riječ je o kontaktu prije oboljele osobe, izvijestio je u srijedu Stožer Civilne zaštite Zadarske županije.


Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je šest pacijenata, a jučer su testirana 142 uzorka.


Na području Zadarske županije trenutačno su 52 osobe zaražene koronavirusom, najviše u Zadru – 38, Bibinjama šest, Pagu dvije te po jedna osoba u Biogradu, Ninu, Pakoštanima, Privlaci, Sukošanu i Svetom Filipu i Jakovu.


U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.


Aktivni nadzor provodi se nad 409 stanovnika, a istekao je za 4337 osoba.


Dvije zaražene osobe u Istri


Stožer Civilne zaštite Istarske župaije izvijestio je jutros da je u protekla 24 sata analiziran 201 uzorak brisa. Zaraza koronavirusom utvrđena je kod dvije osobe, a radi se o bliskim osobama već pozitivnih osoba.


Jučer je također testiran veći broj osoba, njih 237, i nije bilo pozitivinih na koronavirus.


9 novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj


Na području Splitsko-dalmatinske županije danas je evidentirano 9 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju, i to šest osoba iz Splita, te po jedna iz Solina, Trogira i Vrbovca.


Svi novoboljeli kontakti su prethodno oboljelih osoba. Uz 9 novooboljelih osoba sa područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na covid infekciju je i jedna osoba sa područja grada Zagreba koja je testirana u Splitu.


U samoizolaciji su 683 osobe, a 3 covid pozitivne osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC u Split, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije


1 oboljela osoba u Krapinsko-zagorskoj


Na području Krapinsko – zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba pozitivna na koronavirus (Oroslavje).


Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko – zagorske županije je 12.


U samoizolaciji se nalazi 55 osoba.


10 novih slučajeva u Vukovarsko-srijemskoj


U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 10 novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( 4 osobe iz Starih Mikanovaca, 3 iz Vinkovaca, 2 iz Tovarnika i 1 iz Vukovara).


Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 137, od kojih su 52 osobe izliječene.


Trenutno su u županiji 3 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.


U protekla 24 sata testirane su 103 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3586.


U samoizolaciji na području županije nalaze se 462 osobe.


Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pozitivno je 5 zdravstvenih radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara).


U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 38 radnika (10 liječnika, 24 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika).Četiri novozaražena u Brodsko-posavskoj


U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije četiri su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Kod tri osobe se radi o kontaktima već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a za jednu je osobu u tijeku epidemiološka obrada odnosno utvrđivanje njenih kontakata.


Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 130, dok je broj aktivnih slučajeva 80.


Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 463 osobe (34 manje u odnosu na prethodni dan).


Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.


Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.


Četiri nova slučaja u Virovitičko-podravskoj


Na području Virovitičko-podravske županije utvrđena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. U tri slučaja riječ je o kućnim kontaktima već zaraženih osoba, a riječ je o tri ženske osobe u dobi od 19, 50 i 82 godine.


Imaju blage simptome. Četvrta pozitivna osoba je kontakt s posla, riječ je o ženi u dobi od 51 godinu, koja je bez simptoma.


U analizi je 55 uzoraka, ali još uvijek nisu svi obrađeni. Jedna osoba se oporavila, rečeno je na press konferenciji stožera Virovitičko-podravske županije.


Lika sedmi dan bez zaraženih


Sedmi dan za redom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19. Ukupno je oboljelo 30 osoba od Covida-19 od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.


U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad  15 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 756 osoba.


Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 39 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije, kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.


Osam novih slučajeva kod Požege


U Požeško-slavonskoj županiji potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze covidom-19. Na posljednjem testiranju obrađeno je 90 uzoraka, a ukupno je dosad testirano 2.817 uzoraka.


Na području županije trenutno su 83 aktivna slučaja zaraze, a 78 osoba je u kućnoj izolaciji, dok je pet osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 294 osobe.