Nova školska godina

Kako će izgledati povratak u školu? “Krećemo s nastavom uživo, nećemo škole pretvarati u cjepilišta”

Portal Novi list

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mjere će najvjerojatnije ostati iste kao i prošle godine, ali u Ministarstvu obrazovanja razmišljaju da neke od mjera ublaže, ovisno o situaciji



Pred novu školsku godinu o pravilima po kojima će se djeca vratiti u školske klupe u N1 studiju uživo govorio je Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.


Najavio je da će epidemioloških mjera ipak biti.


“Dva tjedna je do početka nastave. U ovoj epidemiološkoj situaciji nezahvalno je davati unaprijed prognoze”, kazao je, pojasnivši da se situacija može promijeniti u nekoliko dana.




Ističe da viziju imaju, a imaju i iskustva prošle godine.


Razmišlja se o ublažavanju mjera


“Krećemo s nastavom uživo u razredu. Kamo će nas daljnja situacija dovesti vidjet ćemo i donositi odluke u skladu s tim”, kaže.


Mjere će najvjerojatnije ostati iste kao i prošle godine.


Paljak je podsjetio da su podrazumijevale nošenje maski u višim razredima i srednjim školama, nemiješanje odjela i dobrnih skupina u školama, a vrijedila su i posebna pravila u školskom prijevozu.


“Razmišljamo da neke od tih mjera ublažimo. Ako će situacija biti loša ili kakva je bila prije, ostat će mjere kakve su bile prošle godine”, rekao je Paljak.


Dodaje da se razmatra opcija da se veće ovlasti daju školama, a Ministarstvo će i dalje davati preporuke.


O cijepljenju djece po školama


U Ministarstvu ne isključuju mogućnost cijepljenja djece po školama, ali u ovom trenutku ne razmišljaju o tome.


Paljak navodi da je cijepljenje trenutno dostupno svima koji se cijepiti žele.


“Na kraju krajeva roditelji odlučuju hoće li malodobnu djecu cijepiti ili ne”, rekao je i dodao da im je u interesu cijepiti odrasle.


“Mislim da zasad nema potrebe da škole pretvaramo u cjepilišta. Interes nije takav da bi to bilo opravdano”, smatra Paljak.


Učitelj je nezamjenjiv, rekao je, no bude li potrebno, spremni su za online nastavu.


“Online nastava je nužno zlo. Bila je u punom pogonu i spremna je”, poručio je državni tajnik Tomislav Paljak u razgovoru za N1.