Šef Sabora

Jandroković: “Onaj tko je prenio medijima izjave s predsjedništva HDZ-a je priglup pa nije shvatio o čemu razgovaramo”

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Što je tko govorio, zašto, to su druge teme – ali je nepristojno, neprimjereno i zlonamjerno od onoga tko je takve informacije pustio na način kako je pustio”, dodao je JandrokovićPredsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sazvao je 9. sjednicu Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima Klubova zastupnika na kojoj će biti riječi o dnevnome redu predstojeće sjednice Hrvatskoga sabora. Jandroković kaže da će to biti vrlo zanimljivo i dinamično zasjedanje, javlja N1.


Odogovarajući na novinarsko pitanje koje se ticalo cijepljenja zastupnika te je li problematično da se oni cijepe prije ostatka populacije, Jandroković je kazao sljedeće:


“Kazao sam koji je smisao – s jedne strane zastupnici koji su birani od naroda vlastiti primjerom žle pokazati da se treba cijepiti, bilo je rasprava trebaju li se političke osobe cijepiti rvi da pokažu svojim primjerom da je to dobro ili pričekati da se cijepe ugrožene skupine, pa da dođu na red. Čini mi se da smo sda našli neki kompromis jer se cijepio Predsjednik Republike, ministri su se cijepili. Oni koji su prebolili covid se nisu cijepili jer isto tako šalju određenu poruku time, a zastupnici spadaju u one koji su predstavnici naroda”, dodao je predsjednik Hrvatskog sabora.
Dodaje kako smatra da cijepljenje zastupnika neće utjecati na dinamiku cijepljenja onih iz opće populacije koji trebaju biti cijepljeni.


Komentirao je jučerašnje izjave s predsjedništva HDZ-a. Kaže li on Banija ili Banovina, upitali su ga novinari te je li istina ono što su mediji jučer prenijeli, da neki iz HDZ-a smatraju da se dio medija s oporbom urotio protiv Vlade.


“Kad sam vidio tu informaciju sa sastanka postalo mi je jasno da je netko od stranačkih kolega tu informaciju plasirao medijima na način na koji ju je plasirao. To je bio veliki sastanak preko video veze, preko 100 ljudi je nazočilo video tehnologijom tom sastanku. Moj prvi zaključak je bio da se radio o nekome tko je jako zlonamjeran, kada tako interpretira ono što se raspravljalo ili – bit ću vrlo grub – priglup, pa nije razumio to o čemu smo mi tamo razgovarali”, komentirao je.


“Dakle, taj netko tko je tu informaciju plasirao prešutio je da je rasprava bila jako široka, da se za raspravu javilo između 15 i 20 ljudi, da smo čuli različite rasprave, a zaključak koji je iznesen da se radi o nekakvoj uroti je jednostavno besmislen. Dakle, govorili smo o strategiji oporbe koju će ona imati na sjednicama Sabora, o fenomenima koji se događaju. Jedna demokratska rasprava u kojoj se čuju različiti stavovi i mišljenja, pa mi smo velika, demokratska stranka”, dodao je Jandroković.


Na inzistiranje novinara Hrvoja Krešića da odgovori je li istina ono što mediji pišu o sinoćnjem sastanku, Jandroković kaže sljedeće:


“Sastanke koji su zatvorenog tipa ne prepričavam. Možete pitati i nazvati one čiji su citati iznošeni što su govorili i je li to što tamo piše točno ili nije. Bio bih nepristojan kada bih prepričavao ono što se događa iza zatvorenih vrata. Mene je citiralo na način da sam rekao da će nas oporba napadati u Saboru. To je zaista jedna urotnička teza i neobična, pa naravno da će nas oporba napadati. Iza svojih stavova stojim. Službeni stavovi stranke komuniciraju se ili prije ili nakon sjednice predsjedništva stranke. Što je tko govorio, zašto, to su druge teme – ali je nepristojno, neprimjereno i zlonamjerno od onoga tko je takve informacije pustio na način kako je pustio”, dodao je.


“Da vas smirim, kolega Krešić, ništa što se na tom sastanku događalo vas ne treba brinuti i neće ugroziti demokraciju. Polemika oko toga kaže li s Banovina ili Banija vodi se javno. Ja sam nekako na pozitciji da se kaže Banovina, ali nisam na poziciji da ako netko kaže drugačije podriva državu”, zaključuje Jandroković, prenosi N1.