Bivši HNS-ovac

Janaf ima Antikorupcijsku akademiju, poslić je dobila škola u kojoj predaje član NO-a Žarko Stilin

Orjana Antešić

Žarko Stilin / Foto Davor Kovačević

Žarko Stilin / Foto Davor Kovačević

Edukaciju radnika Janafa kao dio antikoruptivnog programa na natječaju je dobila Visoka poslovna škola PAR, u kojoj je Stilin predavač i prodekan, dok je u Janafu zamjenik predsjednice NO-aAfera u Janafu ovih je dana pod povećalo izbacila i crikveničkog HNS-ovca Žarka Stilina, nakon što se otkrilo da je ovaj zamjenik predsjednice Nadzornog odbora Janafa povezan s Visokom poslovnom školom PAR koja je lani u studenom angažirana za edukaciju Janafovih zaposlenika u sklopu antikoruptivnog programa, za što je plaćeno ukupno 244.000 kuna.


Iz Janafa su, navodno, poslali upite na nekoliko škola, ali je riječki PAR, navode iz Janafa, dao najpovoljniju ponudu na 195.000 kuna, plus PDV. No, ne lezi vraže, iščeprkalo se da se Žarko Stilin vodi kao prodekan i predavač na ovoj privatnoj poslovnoj školi.


Ovu nezgodnu situaciju nije nimalo poboljšalo ni što je Stilin, kad se otkrila ta poveznica, negirao bilo kakvu poslovnu suradnju s PAR-om u prošloj godini. Tvrdi da je kao prodekan, ali i predavač, angažiran tek od veljače ove godine.
Isto tako tvrdi da nije imao pojma o ovom lanjskom angažmanu PAR-a u Janafu, da je za to prvi put čuo od novinara.


Istovremeno, u Stilinovoj službenoj biografiji u Janafu taksativno je navedeno da je od 2019. godine prodekan, predstojnik katedre za marketing i komunikacije te predavač u toj privatnoj poslovnoj školi.


Donacija stranci


Neslužbene informacije ostavljaju prostora da je Stilin uistinu tek početkom ove godine imenovan za prodekana, međutim, naši izvori upućuju da je kao vanjski predavač na PAR-u prisutan već jedno dulje razdoblje.


Uz konstataciju kako insinuiramo i kako naša pitanja nisu dobronamjerna, Stilin je odbio odgovarati na naša daljnja pitanja, vezana uz njegovu privatnu tvrtku “Aha marketing”, članstva u nadzornim odborima drugih državnih tvrtki, zaposlenja u HEP-u, u svakom slučaju njegovog, najblaže rečeno, strelovitog poslovnog i inog uspona unatrag zadnjih sedam, osam godina otkad počinje i Stilinov sve značajniji angažman unutar HNS-a, od tajnika regionalnog saveza te stranke, potom 2013. predstojnika središnjeg ureda HNS-a u Zagrebu do izbora za predsjednika regionalnog HNS-a u Rijeci koju je dužnost, doduše, obnašao jedno kraće vrijeme.


Od 2013. godine član je Gradskog vijeća Crikvenice, a zanimljivo je da je na naš upit o članstvu u HNS-u najprije odbio odgovoriti. Htjeli smo, naime, više potvrdu kojoj je to političkoj stranci preko svoje tvrtke “Aha marketing” prošle godine donirao 15.000 kuna, a ostali smo uskraćeni i za odgovor koje je to subvencije od 54.650 kuna ta njegova tvrtka lani uprihodovala.


Doduše, Stilin nam se javio naknadno, iz nekog razloga osjetivši potrebu da sada kaže kako nije član nijedne stranke. Na naše inzistiranje, naveo je da je iz HNS-a izašao ljetos, kako je sam dodao, “prije afere Janaf”, a zanimljivo je i što je smatrao da o svom istupanju iz stranke nije dužan obavijestiti Gradsko vijeće Crikvenice da bi se kasnije po tom pitanju ispravio i dodao da će “odmah poslati e-mail”.Obećana zemlja


Malo je reći da je Hrvatska za ovog, kako sam tvrdi, bivšeg haenesovca obećana zemlja. Premda je riječ o mladom čovjeku – ima tek 36 godina – Stilin ima bogato iskustvo članstva u nadzornim odborima državnih tvrtki u koje ga dovela stranačka iskaznica.


Premda ga u ovdašnjoj javnosti vjerojatno više prepoznaju kao organizatora raznih eno-gastro festivala, među kojima je i WineRi, treba reći – jer svakako upada u oči, da je Stilin sa svojih 30 godina dospio za predsjednika Nadzornog odbora u državnu tvrtku HROTE (Hrvatski operator tržišta energije).


Premda je u međuvremenu završio poslijediplomski studij na riječkoj ekonomiji, a od lani Stilin se u svom CV-u diči i titulom doktora društvenih znanosti, koju je obranio na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, u trenutku kad je postavljen za predsjednika NO-a Stilinova formalna izobrazba bila je tek diploma novinara s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.


Ništa manje problematičan nije ni trenutak kad je postavljen. Bilo je to na prijelazu iz 2013. na 2014. godinu, nakon naprasne smjene dijela članova NO-a u HROTE-u.


Vrijeme je to iz kojeg se i dan danas vuku nerazjašnjena pitanja i neistraženi prijepori oko izdanih energetskih suglasnosti i ugovora koji su zadnjih dana 2013. godine u resoru tadašnjeg ministarstva gospodarstva Ivana Vrdoljaka, navrat-nanos, potpisivani s proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, i to po bitno višoj otkupnoj tarifi nego onoj koja je stupala na snagu 1. siječnja 2014.


HROTE, naime, osim što organizira tržište električne energije i tržište plina kao javnu uslugu, ključna je državna tvrtka preko koje se prikuplja i raspodjeljuje sustav poticaja povlaštenim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora.


Radimir Čačić tvrdi da je dio članova NO-a u HROTE-u tada smijenjen isključivo iz razloga što se nisu slagali s Vrdoljakovim potezima. I tada “ulijeće” mladi Žarko Stilin, i to direktno na mjesto predsjednika NO-a u HROTE-u.


Skroman početak


U tom trenutku, dakle, jedino od radnog i stručnog iskustva Stilin je imao diplomu novinara, honorarne poslove za razne medijske kuće, dvogodišnji staž kao regionalni prodajni predstavnik školskih knjiga i udžbenika te poslove vezane uz turizam i ugostiteljstvo u svom rodnom kraju.


I, naravno, tada moćnu stranačku iskaznicu HNS-a. Stilin je odradio puni mandat u HROTE-u, a u ljeto 2017. godine tome je pribrojio i funkciju zamjenika predsjednika NO-a u Janafu, na kojoj je i danas. Svoju karijeru nadzornika započeo je i u građevinskoj tvrtki Tempo, koja je također bila u većinskom vlasništvu države.


Bilo je to 2012., no nekih godinu dana poslije tvrtka završava u stečaju. Puni mandat kao član NO-a, spomenimo i to, odradio je u Vjesniku d.d. od 2013. do 2017. godine, a bio je i član Upravnog vijeća Javne ustanove Priroda.


Stilin je stalno zaposlen u HEP-u. Tamo je počeo raditi 2016. godine, i to kao referent za informiranje/novinar, no od ono malo konkretnih odgovora što smo od njega dobili kazao je da je tada bio samo na tromjesečnoj zamjeni.


Prije nešto više od tri godine zaposlen je na radnom mjestu koordinatora u Službi za odnose s korisnicima u sjedištu HEP-ODS-a u Zagrebu, a godinu poslije dolazi u Rijeku i ovdašnje Elektroprimorje, u kojem i dan danas radi kao koordinator za opskrbu u Odjelu za zajedničke poslove.Značajan novac


Pored svih svojih poslovnih funcija i aktivnosti na usavršavanju i obrazovanju, Stilin je i vlasnik tvrtke Aha marketing koju je osnovao u srpnju 2015. godine. Prema podacima s Poslovna.hr, ne bi se moglo reći da je Stilin nešto naročito uspješan kao poduzetnik, barem ako se gleda račun dobiti, odnosno gubitka na kraju poslovne godine, no nije da se u Aha marketingu, tvrtki u kojoj prema dostupnim pokazateljima nema nijednog zaposlenog, ne vrti značajan novac.


Lani je Aha marketing, koji je registrirao na svojoj kućnoj adresi u Selcu, ostvario prihode od gotovo 349.000 kuna, godinu prije 223.800, a apsolutni rekord bila mu je 2017. godina, kada je ostvario 557.600 kuna prihoda, s iskazanom dobiti od 7.100 kuna.


Izuzmemo li tu i prvu godinu poslovanja u kojoj je startao s 86.000 prihoda i 700 kuna dobiti, sve ostale Aha marketing zaključio je s minusima od po desetak tisuća kuna. Iz Janafa su negirali da su imali bilo kakav poslovni odnos s tvrtkom Aha marketing.


PAR: Tek povremeni predavač


Iz Visoke poslovne škole PAR navode kako su u razdoblju od 27. studenoga 2019. godine do 12. prosinca 2019. godine odradili skup radionica pod nazivom Antikorupcijska akademija za zaposlenike Janafa na kojima su im »pružene temeljne informacije o pravima, obvezama i odgovornostima kao zaposlenicima društva, sve sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti i internim aktima društva koji uređuju područje antikorupcijskog djelovanja«, naveli su iz PAR-a uz konstataciju kako »Žarko Stilin u tom razdoblju nije bio prodekan, već povremeno angažiran kao predavač iz područja marketinga«.


– Odgovorno tvrdim da ne postoji nikakav sukob interesa u navedenom te da je Visoka poslovna škola PAR odabrana isključivo na temelju svojih stručnih referenci.


Upit za dostavu ponude dobili smo od Sektora pravnih poslova i ljudskih resursa Janafa, a 13. studenog 2019. obaviješteni smo kako je naša ponuda prihvaćena kao najprihvatljivija upravo zbog činjenice kako smo jedini od ponuđača imali, osim najniže ponude, i referencu sudjelovanja u antikorupcijskom programu.


Naime, PAR je od svibnja sudjelovao u sklopu projekta International Fraud Awareness Week 2019., ističe dekanica ove Visoke poslovne škole Gordana Nikolić.