Subrahmanyam Jaishankar

Indijski šef diplomacije: Brojne mogućnosti za gospodarsku suradnju s Hrvatskom

Hina

Subrahmanyam Jaishankar / Foto vlada.gov.hr

Subrahmanyam Jaishankar / Foto vlada.gov.hr

"Vjerujem da će Hrvatska poslužiti indijskim tvrtkama kao vrlo dobra platforma za poslovanje", rekao jeBrojne su mogućnosti za hrvatsko-indijsku suradnju u farmaceutskom i digitalnom sektoru, izjavio je indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar u Zagrebu nakon sastanka s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.


“Brojne su mogućnosti (za suradnju) u farmaceutskom sektoru, digitalnom sektoru i infrastrukturi”, kazao je Jaishankar na konferenciji za medije.


“Vjerujem da će Hrvatska poslužiti indijskim tvrtkama kao vrlo dobra platforma za poslovanje”, dodao je.
Grlić Radman je izjavio da se nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju očekuje i razvoj obrambene suradnje između Indije i Hrvatske.


„Ulaskom Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor očekuje se i lakše poslovanje za strane subjekte, na što Indija isto računa“, kazao je Grlić Radman.


Jaishankar je u petak sudjelovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a (Gymnich) u Brdu kod Kranja, na kojemu se razgovaralo o afganistanskoj krizi.


„U kontekstu afganistanske krize Hrvatska i Indija kao prioritet vide humanitarnu potporu, kontrolirane migracije, ali jednako tako i poduzimanje svih napora za suzbijanje terorizma“, kazao je Grlić Radman.


Hrvatski ministar vanjskih poslova poručio je da Hrvatska i Indija, najmnogoljudnija svjetska demokracija, svoje veze temelje na vrijednostima demokracije, slobode i vladavine prava.


Jaishankar je prvi indijski ministar vanjskih poslova koji je posjetio Hrvatsku, a Grlić Radman poručio je da će taj posjet otvoriti “nova poglavlja naše suradnje”.


U Zagrebu je indijskog šefa diplomacije primio i premijer Andrej Plenković.