Pushback

Hrvatski policajci Der Spiegelu: Redovito koristimo silu protiv migranata, takva je naredba

Portal Novi list

Foto Screenshot RTL Potraga, Lighthouse Reports

Foto Screenshot RTL Potraga, Lighthouse Reports

Međunarodna novinarska istraga rezultirala je snimkama na kojima se vide maskirane uniformirane osobe kako tuku migrante na hrvatsko-bosanskoj granici prilikom pushbackovaViše europskih medija, istovremeno kad i Potraga RTL-a Hrvatska, objavilo je rezultate višemjesečnog istraživanja o ilegalnom vraćanju migranata s vanjskih granica EU-a. Kritiziraju se postupci hrvatskih i grčkih policajaca koji navodno skrivaju identitet, prenosi DW.


Snimke su nastale u međunarodnoj novinarskoj istrazi u kojoj su sudjelovali nizozemska istraživačka novinarska mreža Lighthouse Reports, švicarski SRF Rundschau, njemački ARD i Der Spiegel, francuski Liberation, nizozemski Pointer te Novosti i RTL, koji je priču objavio u emisiji Potraga.


Objavljene snimke nastale su u lipnju, a moguće ih je pogledati OVDJE.
Spiegel piše o „misterioznoj vojsci koja batinama tjera izbjeglice iz Europske unije“ ili ih vraća na more. Tvrdi da je do tih spoznaja došla ekipa novinara iz više medija među kojima su i Novosti i RTL iz Hrvatske.


“Zapovijed dolazi iz Zagreba”


Tvrdi se također da u ilegalnim pushbackovima sudjeluju pripadnici hrvatske interventne policije i grčke elitne postrojbe pri čemu sudionici takvih akcija skrivaju svoj identitet tako što na odorama nemaju nikakvih policijskih oznaka i preko glave nose fantomke.


Po navodima Spiegela video-snimke prikazuju 11 pushbackova koje provodi hrvatska interventna policija te da je kodno ime tih akcija „koridor“.I prvi program njemačke televizije ARD donosi ekskluzivni izvještaj u kojem tvrdi da je jedan ARD-ov tim po prvi put uspio snimiti kako „maskirane uniformirane osobe“ tuku migrante na hrvatsko-bosanskoj granici prilikom ilegalnih pushbackova te da se prema rezultatima istrage vjerojatno radi o hrvatskim interventnim policajcima.


U članku autori Srđan Govedarica i Andrea Beer navode da je istraživanje trajalo devet mjeseci, a snimke su nastale 15. lipnja 2021. na rijeci Korani u blizini Šturlića, da su se reporteri maskirali kao ribari i snimali dronovima.


„Zapovijed za pushbackove dolazi iz Zagreba, to navode tri neovisna izvora iz redova hrvatske policije, koji bi željeli ostati anonimni“, tvrdi ARD.


Za tjeranje migranata parsto eura bonusa


Spiegel je, pak razgovarao sa šestoricom hrvatskih policajaca. Nakon što su pogledali snimke svi oni uvjerili su se, kažu, da maskirani muškarci pripadaju interventnoj policiji. Intervjuirani policajci zatražili su od Spiegela da ne koriste njihova imena, radi zaštite njihove sigurnosti.


Snimke pushbacka iz svibnja potvrđuju njihove zaključke. Na tim snimkama vidi se policajac u akciji, a na njegovim leđima stoji “Interventna policija”. Fotografija Spiegela je dostupna OVDJE.


Jedinice interventne policije obično su odgovorne za držanje huligana pod kontrolom i provođenje racija. Članovi prolaze posebnu obuku, tijekom koje se uče kako upravljati tonfa pendrekom.


Za svoje sudjelovanje u specijalnim operacijama protiv migranata na granici, pripadnik Interventne policije prima isplate bonusa, kaže Spiegelu nekoliko hrvatskih službenika, koji obično iznose nekoliko stotina eura mjesečno.


Dok su na terenu, smješteni su u hotelima poput Toplica Topusko. Na granici rade zajedno s dodatnim jedinicama hrvatske policije koje bolje poznaju teren.


Oni legnu na zemlju, mi ih pendrečimo


Prema riječima policijskog službenika s kojim je razgovarao Spiegel, operacije se izvode pod zapovjedništvom visokih policijskih dužnosnika u glavnom gradu Zagrebu, u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova.


Njegovo kodno ime: “Koridor”.


Goran Novak, čije je ime Spiegel promijenio na njegov zahtjev, dio je operacije Koridor. Kaže da njegova jedinica redovito koristi fizičku silu protiv tražitelja azila.“Kad zateknemo migrante u šumi, oni obično u strahu legnu na zemlju”, kaže Novak.


Jedan od policijskih službenika u njegovoj jedinici, kaže, prolazi pored njih i pendrekom ih udara po nogama. Sjedište u Zagrebu odlučuje hoće li se potom izvršiti pushback.


Drugi policajac za Spiegel je još izravniji: “Naravno da je takav pushback nezakonit, to zna svaki policajac. No, naredbe dolaze iz zapovjednog lanca, iz Ministarstva unutarnjih poslova”.


Jedan je policajac za RTL-ovu Potragu objašnjavao kako naredbe možda nisu izdane formalno, no da itekako jesu neformalno.


“Službeno nema naredbe u smislu da ju je MUP službeno objavio. Međutim, interno postoji naredba da migranti koji se zateknu na području Hrvatske moraju biti vraćeni preko “zelene granice”. Stoga policajci nisu ništa krivi. Tako im je naređeno.


Obaveza im je izvršavati naredbe. Rade sve što policija radi u takvim slučajevima i po naredbi svojih nadređenih. Sve dolazi iz MUP-a. A možeš vidjeti i sama, prema brojnim pogreškama koje se ne procesuiraju, čini se da se radi o zataškavanju”, ispričao je novinarki RTL-a Danki Derifaj izvor iz MUP-a koji je želio ostati anoniman.


Oduzete stvari migranata spaljuju na deponiju


Navodi se također da su na odlagalištu smeća Bare u blizini Donjeg Lapca pronađeni ostaci spaljenih predmeta oduzetih migrantima: „mobilnih telefona, SIM-kartica, kreme iz Nepala i jedan zahtjev za azilom – izdan u Bosni i Hercegovini“.


Navodi se također da je hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova najavilo istragu te da će, ako se pokaže da su u tomu sudjelovali hrvatski policajci, „oni biti pozvani na odgovornost“.


Naredba od političkog vrha


Die Welt prenosi informacije koje objavljuju Spiegel i ARD navodeći da „grčke i hrvatske specijalne postrojbe u prikrivenim akcijama nazad vraćaju migrante“ te da su takve akcije ilegalne jer krše osnovno pravo na azil.


I austrijski Standard prenosi, pozivajući se na Spiegel, da „u ilegalnim pushbackovima migranata iz EU-a očito sudjeluju grčke i hrvatske specijalne postrojbe“ te da je Europska unija zbog toga u kolovozu uskratila financijsku potporu grčkoj obalnoj straži.I švicarska javna televizija SRF prenosi informacije Spiegela i ARD-a pri čemu u prvi plan stavlja tragove nasilja na tijelima migranata. Citira i zagrebačku odvjetnicu Anu Ćuću koja tvrdi da su „pushbackovi kontinuirana praksa, a ne individualan odluka policajaca“ te da naredba dolazi od političkog vrha.


Sve to plaća EU


Posljednjih godina Bruxelles je u tu svrhu zaštite vanjskih granice EU poslao više od 422 milijuna eura Grčkoj, a Hrvatskoj više od 110 milijuna eura. Njemačka vlada je Hrvatskoj isporučila infracrvene kamere i terenska vozila. Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer više je puta hvalio Hrvatsku na obavljenom poslu.


Napomenuo je kako nema “apsolutno ništa kritički za reći” o poslu koji je obavila Hrvatska.


Europski porezni obveznici također osiguravaju financiranje pushbacka. Prema javno dostupnim dokumentima, EU plaća smještaj za službenike uključene u operaciju Koridor u Toplicama Topusko.


Bruxelles također pokriva prekovremeni rad za granične službenike zajedno s dnevnicama. Čak su i prošivene jakne koje je nosila interventna policija možda kupljene novcem EU -a.


Na službenom portalu EU postoji barem natječaj za takve jakne. Bruxelles je za njih platio protuvrijednost od 380.000 eura, piše Spiegel.


Europska komisija kaže da nije svjesna da je došlo do kršenja zakona korištenjem opreme koju financira Bruxelles. Ako se to dogodi, Komisija kaže da bi plaćanja mogla biti obustavljena i izrečene kazne.


Plenković zatražio “opširno ispitivanje” cijelog slučaja


Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade rekao je kako je zatražio “opširno ispitivanje” slučaja koji (nanovo) otvaraju jučer emitirane snimke, rezultat osmomjesečnog novinarskog istraživanja, koje prikazuju premlaćivanje migranata na području takozvane zelene granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


“Hrvatska kao uređena država poštuje zakone i međunarodne propise i ne želimo biti država koja ima problema s međunarodnim pravnim propisima. Mi imamo zadaću štititi svoju granicu, sprečavati nezakonite migracije i cijenimo ulogu hrvatske policije koja štiti granicu”, istaknuo je Plenković.


Policija šalje radnu skupinu na teren


Načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno potvrdio je u srijedu navečer da je Ravnateljstvo policije oformilo radnu skupinu koja će “otići na teren” nakon objave snimki na kojoj maskirane osobe udaraju migrante i iz Hrvatske ih tjeraju u BiH.


Ničeno je, gostujući u emisiji RTL Direkt, kazao da su Ravnateljstvu policije danas prvi put vidjeli dio te snimke, a cijeli prilog tek na televiziji “u redovnom terminu”.


“Vidjeli smo da je riječ o dojmljivom materijalu i glavni ravnatelj policije je odlučio formirati radnu skupinu koja će sutra otići na taj pretpostavljeni teren. S obzirom da je riječ o tvrdnjama novinara danas smo pozvali i načelnika policijske postaje Cetingrad i nismo uspjeli utvrditi poziciju događaja”, kazao je Ničeno.


Rekao je da udarci ili premlaćivanje nisu dio uobičajenog postupka niti postoji ikava zapovijed ili naredba da bi se migranti protjerivali i tukli. “Da bi se utvrdile sve činjenice treba sve provjeriti”, kazao je policijski načelnik.


Podsjetio da je Hrvatska jedna od najuspješnijih zemalja u hvatanju krijumčara migrantima te da je zadaća policije štititi hrvatsku granicu. No, kazao je da je “apsolutno nemoguće da bi netko u policiji naložio ili podržavao bilo kakvo udaranje”.


Božinović: Europa mora naći održivo rješenje


Snimku je komentirao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


“Želim reći i danas i ubuduće da, kad je u pitanju bilo kakva vrsta prekoračenja ovlasti, tome nema mjesta u hrvatskoj policiji.


Hrvatska policija uvijek kad ima dokaze poduzima mjere i sankcionira vlastite pripadnike. Međutim, ovo je situacija koja nas prati. Hrvatska policija sigurno nije tu prisutna u tolikoj mjeri jer je to naš izbor. Već godinama smo suočeni s migrantskim pritiskom.


Znate to i sami. Činjenica je da se u ovom trenutku u EU-u vodi rasprava o izmjeni zakona koji regulira ovo. I na to smo ukazivali. Mi imamo situaciju da se na migrante primjenjuju pravila donesena 1951. zbog izbjeglica.


Europa mora naći održivo rješenje jer hrvatska policija i danas i sinoć štiti granicu od ilegalnih ulazaka. Očekujemo nove migrantske valove i Europa bi morala naći odgovor i prije toga”, kaže ministar.


“Nemamo i nećemo imati toleranciju za bilo kakav oblik prekoračenja ovlasti. I u ovom slučaju ćemo napraviti sve da utvrdimo što se dogodilo i onda će se odlučivati o daljnjim koracima”, rekao je ministar.


“Iza toga čvrsto stojim da se sve što se radi, radi u skladu s hrvatskim i međunarodnim zakonima”, rekao je ministar i ponovio kako, zbog različitih vrsta prekoračenja ovlasti, Ministarstvo kazni i do 400 svojih pripadnika svake godine.


“Mi ćemo nastaviti tako postupati jer je to u skladu sa zakonom”, kaže.


Na pitanje je li i on odgovoran ako se pokaže da su snimke autentične kaže: “Zašto bi to bila moja osobna odgovornost?” i dodaje kako nitko nema uputu da koristi silu.