Dr. Marko Kutleša

Hrvatski infektolog: Granice su prerano otvorene, moglo bi nam se to osvetiti na jesen

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

U popuštanje mjera je sigurno trebalo ići, ali da je to bilo prenaglo, jest i da se nisu tako lako trebale otvoriti granice, nisu. Sad se to pokazuje kao pogreška, rekao je dr. Marko KutlešaDr. Marko Kutleša, šef Odjela intenzivne njege u zagrebačkoj Klinici za zarazne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u razgovoru za Jutarnji otkrio je da je zabrinut zbog naglog izlaska iz lockdowna i potpunog otvaranja zemlje.


Situacija mu ne sluti na dobro.


– Prije svega želim reći, budući da se kod nas sve gleda kroz politiku, da nisam član ni simpatizer niti jedne stranke.
Ponajmanje ove dvije najveće, koje su imale priliku od Hrvatske napraviti bolju državu, a napravile su, nažalost, državu prožetu korupcijom. Drugi val? On je, nažalost, očekivan. Pravu situaciju vidjet ćemo na jesen.


Sad se vidi pogreška


Smatrate li da se Hrvatska prerano otvorila? Zapravo usred epidemije koja se tek nakratko stišala?


– U popuštanje mjera je sigurno trebalo ići, ali da je to bilo prenaglo, jest i da se nisu tako lako trebale otvoriti granice, nisu. Sad se to pokazuje kao pogreška. Znam da treba balansirati između ekonomije i zdravlja ljudi, ali smatram da bi zdravlje trebalo biti na prvome mjestu.


S druge strane, turistička sezona ionako će biti slaba i ne znam hoćemo li baš puno dobiti tim otvaranjem. Sad imamo situaciju kao da mjera nikad nije niti bilo, a bilo ih je. Prvi smo udar uspješno suzbili i epidemiološka je situacija bila dobra, a potom smo sve to profućkali.


I sad smo opet na broju oboljelih kao na vrhuncu pandemije. Jučer je bio drugi najveći broj zaraženih od početka pandemije. I mislim da to neće tako brzo popustiti. Osobito jer sad imamo i lokalnu transmisiju.


Upravo se politiku krivi da je svojim miješanjem u zdravstvenu struku krivac za loše odluke.


– Stožer je na početku radio odličan posao, a kad su stvar stavili pod kontrolu, počelo se popuštati i na bolesti skupljati političke poene te situaciju koristiti za PR. To je moj dojam kao građanina.


Teško da bi bilo koji epidemiolog sam išao na tako naglo otvaranje. Činjenica je da se sve manje pitalo struku, a pita ih se tek sad kad se situacija iznova zahuktala. U međuvremenu se radilo po čisto političkoj odluci.


Trebalo se pripremiti za izbore, kažu.


– Ne usudim se biti pametan i reći najbolji timing izbora jer o tome ne znam ništa. No, sigurno znam da su izbori utjecali utoliko da se i politika same borbe s pandemijom promijenila zbog izbora. Tu nema dvojbe.


Kakva je danas situacija na Odjelu intenzivne njege?


– Na sreću, nemamo pacijente od Covida-19 na respiratoru, ali u bolnici ih je svaki dan sve više. Točan broj ne znam jer raste iz dana u dan, ali nekoliko desetaka je sigurno. Zahuktava se situacija i moramo se hitno iznova reorganizirati.


Nakon Zadra, ne bih došao u Hrvatsku na odmor


Svojim vrludanjem Stožer danas šalje kontradiktorne poruke. Koju biste poruku vi poslali?


– Sigurno je da su odluke teške. Stožer se našao u nezgodnoj situaciji, bio je to novi virus o kojemu nismo znali ništa. Sad znamo malo više, ali opet ne dovoljno. Problem je u nekonzistentnosti.


Ako smo se odlučili za jedno, idemo se toga držati i mjere ublažavati oprezno i postupno. Osobito je teško s ljudima našeg, mediteranskog mentaliteta. Jasno nam morate reći pravo stanje, naše obaveze.


Kažete li da je nešto preporuka, velika je šansa da se u opuštenom mediteranskom duhu, inače tako šarmantnom, većina toga neće držati.


Što mislite o održavanju teniskog turnira u Zadru i velikom broju zaraženih kojim je rezultirao?


– Kao što sam rekao, nismo smjeli tako brzo otvoriti granice. A ako smo ih već otvorili, trebali smo inzistirati na testiranju prije ulaska u zemlju. Na turnir su došli ljudi iz Amerike, Srbije, iz aktualnih žarišta pandemije.


Ne može se sad odgovornost svaljivati na građane. Ona ide od vrha. I kad je dobro i kad je loše. Građanima se šalje kriva poruka. No, O.K., tu smo gdje smo idemo sad poštovati sva pravila. To su, prema mojem mišljenju, higijena ruku, maska i distanca. To će sigurno smanjiti prijenos virusa.


Biste li, da ste negdje u svijetu slušali vijest o zarazi u svijetu tenisa u Zadru, došli u Hrvatsku na odmor?


– Najiskrenije, ne bih.


Što nas čeka?


– Ovo, na sreću, nije kataklizmički virus, to je svojevrsno upozorenje da se promijenimo. Dođe li virus sa 30 posto smrtnosti, borba s njim uvelike će ovisiti o tome kako smo se mi promijenili u vrijeme ove pandemije.


Cijeli razgovor s dr. Markom Kutlešom pročitajte OVDJE.