Pravobraniteljica

Novo izvješće otkriva hrvatske fobije: Sve je više netrpeljivosti prema spolnim i rodnim manjinama

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Hrvatska je zemlja s najvećim postotkom učenika koji skrivaju svoju pripadnost spolnim i rodnim manjinama (51 posto), 47 posto svih ispitanih gotovo nikad se ne izjašnjava otvoreno o svojoj istospolnoj orijentacijiPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić navela je u nedjelju da ‘različite manifestacije netrpeljivosti prema spolnim i rodnim manjinama zabilježene u 2020., na značajnu prisutnost homofobije, bifobije i transfobije u hrvatskom društvu’.


Ljubičić je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, koji se obilježava 17. svibnja s ciljem jačanja svijesti o nužnosti borbe protiv diskriminacije i mržnje prema LGBTIQ osobama, navela kako je, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2020. zabilježeno sedam kaznenih djela počinjenih zbog spolne orijentacije.


Ona su se pretežito odnosila na kaznena djela javnog poticanja na nasilje i mržnju i kaznena djela tjelesne ozljede.
Uz to, različite manifestacije netrpeljivosti prema spolnim i rodnim manjinama zabilježene u 2020. godini ukazuju na značajnu prisutnost homofobije, bifobije i transfobije u društvu, objavila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Ljubičić na svojim službenim internetskim stranicama.


Upozorava i kako nedavno objavljeno istraživanje Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA) pod nazivom “A long way to go for LGBTI equality” pokazuje da diskriminacija spolnih i rodnih manjina i dalje predstavlja izraženidruštveni problem.


Također, prema rezultatima istraživanja, 47 posto ispitanika/ca u Hrvatskoj se gotovo nikad ne izjašnjava otvoreno o svojoj istospolnoj orijentaciji, a u okviru zemalja obuhvaćenih istraživanjem, Hrvatska je zemlja s najvećim postotkom učenika/ca koji/e skrivaju svoju pripadnost spolnim i rodnim manjinama (51 posto), navela je Ljubićić.


“Hrvatska spada u skupinu nekoliko zemalja u kojima je preko 40 posto ispitanika/ca navelo da izbjegava određene lokacije zbog straha od nasilja zbog svoje pripadnosti spolnim i rodnim manjinama.


U okviru istraživanja Zagreb Pride-a, provedenom na uzorku od 767 pripadnika/ca spolnih i rodnih manjina, 6 od 10 ispitanika/ca je doživjelo verbalno ili drugo nasilje zbog spolnog opredjeljenja, pri čemu je manje od 10 posto ispitanika/ca nasilje prijavilo policiji ili drugom nadležnom tijelu”, dodaje se u priopćenju.


Konstatirajući značajnu prisutnost homofobije, transfobije i bifobije u našem društvu, Ljubičić je u svom Izvješću o radu za 2020. godinu istaknula važnost što skorijeg donošenja Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije, jer je stari istekao 2019., a novi još nije donesen.


Zbog toga je, kaže, u 2020. godini potpuno izostala sustavna provedba Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje 2017. do 2022. godine.


Datum 17. svibnja kao dan obilježavanja borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije odabran je zbog toga što je na taj datum 1990. godine homoseksualnost uklonjena kao bolest iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).


U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava od 2011. godine odlukom Hrvatskog sabora kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova.


Ovogodišnja globalna tema obilježavanja borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije je “Zajedno: Odupiranje, podržavanje, iscjeljenje!” (Together: Resisting, Supporting, Healing!) kojom se želi ukazati na teške posljedice pandemije COVID-19 jer su LGBTIQ osobe u doba pandemije izloženije zlostavljanju i nasilju od strane okoline i obitelji, uz niz drugih poteškoća s kojima se susreću poput pristupa zdravstvenim uslugama, izloženosti govoru mržnje, pristupa programima javne pomoći ili pristupa pravosuđu.