Objavili

HALMED: U Hrvatskoj se nastavlja cIjepljenje cjepivom Johnson&Johnson

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Dosad u našoj zemlji nije zabilježena nijedna prijava sa smrtnim ishodom dok koristi značajno nadilaze nuspojave, kažu u HALMED-uHrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode izvijestila je da će u Hrvatskoj biti nastavljeno cijepljenje protiv covida-19 cjepivom Janssen (Johnson&Johnson) jer dosad u našoj zemlji nije zabilježena nijedna prijava sa smrtnim ishodom dok koristi značajno nadilaze nuspojave.


Glasnogovornica Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i HALMED-a Maja Bašić rekla je Hini u četvrtak, dan nakon što je u Sloveniji zabilježena smrt djevojke koja je moguće povezana s tim cjepivom, da se zasad u Hrvatskoj ne razmišlja o povlačenju ni o prestanku cijepljenja tim cjepivom.


Inače, cjepivo Janssen, koje proizvodi kompanija Johnson&Johnson, daje se samo u jednoj dozi.
HALMED je priopćio da je upoznat sa smrtnim slučajem u Sloveniji nakon primjene cjepiva Janssen te odlukom nadležnih slovenskih ustanova o privremenoj obustavi cijepljenja tim cjepivom.


U tom slučaju, kažu u HALMED-u prijavljena je sumnja na pojavu krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom krvnih pločica.


Trenutačno se u Sloveniji provodi ocjena prijave smrtnog slučaja kako bi se utvrdilo postoji li uzročno-posljedična povezanost s primijenjenim cjepivom, koja za sada nije potvrđena.


HALMED navodi da u Hrvatskoj nije zaprimljena nijedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za cjepivo covid-19 cjepiva Janssen.


Najčešće nuspojave blagog do umjerenog karaktera


Na ukupno 93.240 doza tog cjepiva primijenjenih u Hrvatskoj do 29. rujna zaprimljene su ukupno 144 prijave sumnji na nuspojave.


Najčešće prijavljene nuspojave bile su blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana, a uključivale su povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, zimicu, bol u mišićima, bol na mjestu primjene, umor, opću slabost, malaksalost, bol u leđima i bol u ekstremitetima.


Prema podacima prikupljenima iz europske baze nuspojava EudraVigilance, na oko 15 milijuna primijenjenih doza cjepiva covid-19 Vaccine Janssen u EU-u do 30. rujna zaprimljeno je 68 prijava sumnji na potencijalnu nuspojavu krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom krvnih pločica, od čega 16 s fatalnim ishodom.


Krvni ugrušci vrlo rijetka moguća nuspojava


Navedeni sindrom je u travnju ove godine Europska agencija za lijekove (EMA) identificirala kao vrlo rijetku moguću nuspojavu tog cjepiva te je uvršten u informacije o lijeku, kažu u HALMED-u.


Zaključuju da odnos koristi i rizika primjene cjepiva ostaje nepromijenjen te koristi cjepiva u prevenciji bolesti covid-19 značajno nadmašuju rizik od eventualnih nuspojava.


HALMED podsjeća da su sva cjepiva protiv covida-19 visoko učinkovita u zaštiti od bolesti za koju su namijenjena, kao i u sprječavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda od te bolesti.


Napominju da će HALMED i EMA i dalje pratiti sigurnost primjene Janssen cjepiva, kao i svih drugih cjepiva protiv covida-19, te će o svim novim saznanjima pravodobno obavijestiti javnost.


Informacije o cjepivu covid-19 Vaccine Janssen dostupne su pod poveznicom https://www.halmed.hr/COVID-19/Informacije-o-odobrenim-cjepivima/Informacije-o-cjepivu-COVID-19-Vaccine-Janssen/


Podaci o mogućim nuspojavama, kontraindikacijama i mjerama opreza i druge informacije važne za sigurnu primjenu cjepiva nalaze se u sažetku opisa svojstava lijeka i uputi o lijeku: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/covid-19-vaccine-janssen-epar-product-information_hr.pdf, navodi HALMED.


Inače, cjepivo Janssen, koje proizvodi kompanija Johnson&Johnson, daje se samo u jednoj dozi.